En gruppe kendte europæiske kvinde fortæller i en ny spansk bog om jakobsvejen
Der er i de senere år udgivet et hav af bøger om mennesker, der fortæller hvordan de har gået til Santiago af Jakobsvejen, og hvordan denne vandring har ændret deres liv. Den første i denne nye bølge var Paulo Coelho's pilgrimsrejsen ( 1987), der udkom på en række sprog og fik mange både Sydamerikanere, men også europæere ud på jakobsvejen. Siden har tyskerne fulgt i sporet af deres kendte tv-komiker, Hape (Hans Peter) Kerkeling, der også skrev om en kæmpe oplevelse. Herhjemme betød DR2s julekalender i 2010: Bertelsen på Caminoen en mangedobling af danske pilgrimme, og i 2014 var det næsten ikke til at komme frem på Camino Francés, fordi der var fyldt med amerikanere, der havde set filmen The Way med Martin Sheen. Alle disse beretninger handler dog om mænd.
Men næsten halvdelen af dem, der går på jakobsvejene til Santiago, er altså kvinder. I 2014 var det 109.386 kvinder, altså over 40 procent af alle pilgrimme. Mange går alene (og det kan man i øvrigt sagtens). Men hvor bliver bøger og film om kvindelig pilgrimme af.
Birgitta af Vadstena, der levede i 1300-tallet, gik - eller rettere red - til Santiago. I vores tid er den kendte skuespillerinde, Sherley Maclaine, en af de forholdsvis få kvinder, der har berettet om sine oplevelser på pilgrimsstien.
Men nu skal det være slut, siger en række kvinder, der har udgivet bogen Peregrinas por el Camino de Santiago. Der er den spanske forfatter, Rosa Villada, der har samlet en række beretninger om europæiske kvinder på Caminoen. Jeg har indtil nu kun set den spanske udgave på nettet. Bliver den ikke oversat, var det måske en ide til efterfølgelse for en dansk kvindelig pilgrim.
I går, lørdag, kom der 49 pilgrimme ind til Santiago
Ingen kommentarer:
Send en kommentar