4.635 pilgrimme har gået til Santiago i de seneste tre måneder. Især koreanere og amerikanere. Nye amerikanske rejsebureauer tilbyder luksuspilgrimsvandring.
Det blev heller ikke i vinteren 2014/15, at pilgrimstrenden begyndte at vige efter de seneste 25 års konstante stigning i pilgrimsflokken på vej til Santiago. I december, januar og februar er der kommet 4.635 pilgrimme ind til Santiago. I går gik der 41 pilgrimme ind til Santiago, og det giver et samlet gennemsnit på over 50 pilgrimme om dagen i månederne december, januar og februar. I den seneste vinter 2013/14 gik der 3.535 pilgrimme til Santiago, så der er altså tale om en stigning på ikke mindre end 30 procent - altså næsten 1/3 flere pilgrimme denne vinter. Og man skal bemærke, at der har været ualmindelig meget sne på jakobsvejene over bjergene. Politiet har endda - hvad jeg også tidligere har skrevet om her på siden - måttet undsætte forkomne pilgrimme.
Jeg har endnu ikke tal for fordelingen af pilgrimmene, hverken på alder, nationalitet eller køn, men jeg har kunnet se på nettet, at der i modsætning til sommerhalvåret er langt flere mænd end kvinder, der går om vinteren, og at vi denne vinter har set langt flere amerikanere (USA) og sydkoreanere end nogensinde før. De to nationaliteter alene vil formentlig tegne sig for over 1/3 del af vinter-pilgrimmene med en andel på mellem 30 og 40 procent eller mere end 500 pr. vintermåned i gennemsnit.
De mange amerikanere på Camino Francés har allerede ført til nye forretningsmæssige tiltag, idet nogle amrikanekere er begyndt at lave pilgrimsrejsebureauer, der allerede denne sommer vil arrangere pilgrimsvandringer med rygsæktransport, overnatning på bedre hoteller, samt hvad de selv kalder gourmetmad.
Mónica Rooney Riestra gik i juli 2012 de sidste 150 kilometer af Camino Francés efter at have set filmen the Way fra 2010, og nu i 2015 håber hun på at sende mange hundrede amerikanere afsted gennem sit nyoprettede selskab Adiante Travel. Hvis du vil se lidt om, hvordan pilgrimslivet også kan forme sig for en amerikaner, kan du læse mere på denne sidehttp://adiantetravel.com/
Min kommentar: Jeg tror, at denne udvikling, der primært er kommet på Camino Francés, vil betyde, at mange pilgrimme i de nærmeste år vil vælge andre ruter til Santiago i håb om, at der her er bevaret noget af den "Camino-ånd", som satte hele den nutidige pilgrimstrend i gang i en form, der tiltalte et bestemt segment - i første omgang kristne og andre åndeligt søgende. Læser man debatten på de mange fora, kan man tydelig se, at mange føler, at "Caminoen" har forandret sig i mere kommerciel retning.
Ser man på motiverne hos årets vinterpilgrimme, er det da også (for december og januar) under 1/3, der går af religiøse grunde. Antallet af sportpilgrimme og "turigrinos" som Spanierne kalder "luksus- og taxipilgrimmene" stiger stort - ikke mindst på Camino Francés.
Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg selv skal mene. Jeg synes, at pilgrimsvejene skal være for alle, og i middelalderen var der formentlig også ridende pilgrimme med tjenestefolk, der på mange måder ligner dem, som det nystiftede amerikanske firma Adiente Travel, forsøger at få som kunder. Og jeg ser hellere pilgrimme, der toner rent flag - når det gælder luksus - end "turigrinos", der tager taxa/bus fra herberg til herberg, tager alle underkøjerne, (så 80 årige Juan fra Bilbao uden mange penge på lommen bliver henvist til en overkøje), bruger al det varme vand og i det hele taget "besætter" herbergerne og dets faciliteter allerede kl. 12.00 uden at give plads - både i overført og bogstavelig betydning - til gående pilgrimme, der ankommer våde og trætte hen på eftermiddagen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar