Pave Frans har i forbindelse med to-årsdagen for sit valg til pave (biskop af Rom) udnævnt 2016 til et særligt helligt år, der skal gå fra 8. december i år til Krist Konges fest den 20. november 2016.
Pave Frans er først og fremmest blevet kendt, som de fattiges pave, og derfor er temaet for dette særlige års bøn i kirken, da også: Guds barmhjertighed. Det indgår også i hans valgsprog, som pave, der lyder: ”miserando atque eligendo” (Hav barmhjertighed og vælg) - underforstået, vælg at handle til gavn for dine medmennesker.
Traditionen med helligt år er hentet i jødedommen, idet der i det gamle Israel blev udråbt helligt år hvert 50. år. I den katolske kirke blev det dog først indført i år 1300 og siden 1475 har der været tradition for at gøre hvert 25. år til et helligt år med et fast tema.
I alt har der været 26 hellige år i Kirkens historie – det
sidste ekstraordinært hellige år blev proklameret af den hellige pave Johannes
Paul II i 1983.
I Rom er der i hellige år tradition for valfart ( nogen kalder det pilgrimsvandring) til syv kirker i Rom og omegn.
Jeg har gået turen, og meget af den foregår på befærdede veje. Den er på ca 25 kilometer og kan godt gåes på en dag. De syv kirker er Peterskirken, Sankt Paulus uden for murerne, San Sebastian ved katakomberne, Laterankirken, Santa Croce i Jerusalem, San Lorenzo uden for murerne og Santa Maria Maggoiore. Under pave Johannes Poul den anden blev kirken San Sebastian ved Katakomberne erstatet af Mariakirken i Divino Amore, der ligger et stykke længere uden for Rom, og det gør turen noget længere. Det var præsten Philip Neri, der i 1552 begyndte med valfartsvandringen mellem de 7 kirker for at forny kristendommen i en tid, hvor paverne var mere interesseret i at bygge paladser end at tjene kirken og de kristne på samme måde som den nuværende pave. Philip Neri (1515 - 1595), der er helgenkåret, har i øvrigt sin egen kirke i Rom, Chiesa Nuova, som ligger på Via del Governo Vecchio lige ud til Corso Vittorio Emanuelle.
Alle kirkerne er dog noget særligt (hver for sig) og et besøg værd.
Og så til Santiago de Compostella og de pilgrimme, der næste år går til Jakobs grav. Det hellige år i den katolske kirke betyder ikke, at den hellige port i Katedralen i Santiago åbnes. Det sker, når man isorleret i Santiago fejrer helligt år, nemlig hver gang Sankt Jakobsdag, den 25. juli falder på en søndag, og det er næste gang - i følge kalenderen - i 2021. Men da Pave Frans på rekordtid er blevet en mere end almindelig populær pave, ville det ikke undre, hvis præsterne i Santiago katedralen beslutter at åbne den hellige port. Hvem ved ?
Ingen kommentarer:
Send en kommentar