Rom kopiere Camino Santiago, hedder det ikke uden en hvis stolthed på den store spanske hjemmeside Mundicamino.
I 2001 gik 34 italienske kommuner og en række pilgrimsforeninger i Italien sammen for at arbejde for en udbredelse og forbedring af den middelalderlige pilgrimsrute fra Canterbury i Sydengland til Rom, kendt som Via Francigiane. Rutens første kendte pilgrimme gik til Rom i slutningen af 500-tallet, men først i 700-tallet efter den muslimske indtagelse af Jerusalem blev Rom for alvor et selvstændigt pilgrimsmål, før den tid var det først og fremmest Jerusalem, som pilgrimme tog til - primært med skib. I forbindelse med, at Pave Frans har udråbt et helligt år, der begynder nu den 8. december og varer det meste af 2016, gør initiativtagerne bag Via Francigiane sig store anstrengelser for at få denne pilgrimsrute gjort så klar, at nogle af de mange millioner kristne, der ventes til Rom i forbindelse med det hellige år, vælger at gå et stykke af Via Francigiane. Der findes i dag herberger og andre overnatningsmuligheder langs hele ruten fra Schweitz til Rom, ligesom den skulle være godt afmærket det meste af vejen. Endnu mangler der dog afmærkning og sikre gå-veje det sidste stykke gennem Rom til Vatikanet, men det arbejdes der på netop i disse dage.Disse bestræbelser har fået den spanske pilgrimshjemmeside Mundicamino til ikke uden en vis stolhed at proklamere: Roma copia el Camino de Santiago eller på dansk: Rom kopiere Jakobsvejen.
I 2014 begyndte antallet af pilgrimme på Via Francigiane for alvor at stige i det op mod 25.000 brugte ruten. De italienske pilgrimsforeninger venter flere til næste år, så op mod 50.000 af de 33 millioner kristne, der ventes til Rom i Barmhjertighedens år, vil gå det hele eller et stykke af Via Francigiane. Holder det stik vil det for alvor give denne pilgrimsrute et skub, da det svarer til antallet af pilgrimme der årligt gik til Santiago for ca 20 siden. I 2015 vil 250.000 pilgrimme komme ind til Santiago. En hel del af dem er så opløftede ovenpå deres pilgrimsfærd, at Via Francigiane kunne trække mange af dem.
Det tyske forlag "Rother Wanderführer", der laver nogle af de mest benyttede og - efter denne hjemmeside redaktørs mening - nok pt. de bedste pilgrimsguider, har lavet en udmærket pilgrimsguide til Via Francigiane med startpunkt i Lauzanne i Schweitz til Peterskirken, ialt ca 1.000 km.
Og så kan jeg ikke dy mig for at citere Mundicamino (bagefter får I teksten i min - måske ikke helt korrekte - oversættelse): Los miles de peregrinos que llegan cada año a pie a Santiago de Compostela han hecho del Camino la ruta de peregrinaje más importante de Europa, pero no es la única. Aunque menos conocida, la Vía Francígena que lleva a Roma es la otra gran calzada que durante la Edad Media componía el único sistema de carreteras del continente y que unía las tres ciudades de peregrinación de cristianismo, Jerusalén, Roma y Santiago.
"De tusindvis af pilgrimme, der hvert år vælger at gå af Caminoen til Santiago de Compostella har valgt den vigtigste af alle pilgrimsruter, men ikke den eneste. Via Francigiane, der går til Rom, var en anden vigtig pilgrimsvej i middelalderen, hvor den forbandt Jerusalem - Rom og Santiago med hinanden."
Ja så vidt. Mundicamino. Man kan af italienske hjemmesider se, at Toscana pt. gør meget ud af afmærkning af Via Francigiane og oplysning om ruten, ligesom det ventes, at en hel del pilgrimme i det kommende år vil tage de sidste godt 100 km fra Vitterbo til Vaticanet.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar