I de senere år har Camino Portugues trukket mange tusinde pilgrimme til - i begge retninger.
Med forventet et samlet antal pilgrimme på over 40.000 i 2015 er Camino Portugues blevet en lige stor pilgrimsvej til Santiago, som Camino Frances var for få år siden. Og her tælles ikke de flere hundrede, der hvert år går den modsatte vej, med, idet de ikke opgøres. Der er nemlig efterhånden en del Jakobspilrgimme, der vælger at fortsætte baglæns af Camino Portugues - oftest mod Fatima, når de har fejret en vellykket tur af Camino Frances i Katedralen i Santiago.
Camino Portugues var kendt i middelalderen, og der er beretninger om kongeliges rejser til Santiago. Den portugisiske konge Afonso II tog turen i 1220; den spanske konge Sancho II, i 1244; Dronning Isabel af Portugal, to gange i henholdsvis 1326 og 1335; og Portugals kong Manuel I i 1502, er de mest kendte. Vejen er også brugt til andre ting bl.a. den franske Kejser Napoleons felttog ind i Portugal, der foregik af den gamle pilgrimsvej indtil han faldt i baghold ved Ponte de Lima ( på billedet), hvor portugiske borgere og soldater satte en foreløbig stopper for hans planer.
Ruten går primært langs( på eller nogenlunde samme sted som en gammel romersk landevej. Ruten er derfor fyldt af romerske broer, ruiner af fæstninger, poststationer m.m.Men pilgrimsvejen har nu fået en ny variant, som giver mulighed for at forene middelalderens pilgrimsvej med Portugals nutidige største valfartssted, Fatima, der siden tre børn i 1917 fortalte, at de på marken var blevet opsøgt af Jomfru Maria, har været det helt store kristne samlingsmærke i Portugal. Mange portugisere går i dag den 6 - 7 dage lange pilgrimsvej fra Lissabon til Fatima eller den noget længere vej fra Porto i nord til Fatima, hvor der hver aften er lyspositioner, fællesbøn og messe på den kæmpestore valfartplads, der er anlagt, hvor børnene så Maria.
Derfor er der nu lavet en sammenhængene pilgrimsrute med overnatningsmuligheder undervejs fra Lissabon til Santiago over Fatima, og de gule pile, der fører til Santiago på den franske rute i Nordspanien, bruges også her, så der er gul pil mod Santiago og blå pil mod Fatima. Dermed er Camino Portugues blevet en nutidig pilgrimsrute, hvor man møder pilgrimme i begge retninger i modsætning til de fleste Santiago/Jakobsruter, hvor alle pilgrimme stort set kun går en vej - nemlig mod Santiago, og så flyver eller tager bus og tog retur.
Jeg har i øvrigt tidligere lavet et indlæg med flere oplysninger om ruten her på bloggen under Europæiske pilgrimsveje.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar