Igen i år trodser mange sydkoreanere snevejret og går til Santiago.
Hvor der på årsbasis er næsten fifti-fifti fordeling mellem kønnene, når det gælder pilgrimsvandring til Santiago med ca 48 % kvinder og ca 52 % mænd, ser tallene om vinteren helt anderledes ud. Nu har jeg de endelige pilgrimstal for januar i år fra Pilgrimskontoret i Santiago, og der er i alt kommet 1.304 pilgrimme ind i januar, hvilket kun er en meget lille stigning i forhold til januar i fjor, hvor der kom 1.217 pilgrimme til Santiago. I december kom der 2.062 pilgrimme ind til Santiago. Antallet af pilgrimme fortsætter altså med at stige hver måned set i forhold til tidligere år.
Der er tre store forskelle på sammensætningen af pilgrimme om vinteren i forhold til resten af året, køn og alder og nationalitet. I de tre vintermåneder har der i de senere år været langt flere mænd end kvinder, og langt flere yngre mænd end ældre mænd set i forhold til resten af året.
I december var rundt regnet 1/3 del af pilgrimmene kvinder, i januar mindre end 1/3. Og i begge måneder er under 7 % af pilgrimmene over 60 år. På årsbasis er det næsten 17 %, der har passeret de 60. Så hvis man går pilgrimsvandring til Santiago i foråret, sommeren eller efteråret vil man opleve en pilgrimsvandring med stort set lige mange mænd og kvinder og en spredt aldersforeling med mange både unge, gamle og midt imellem.
En anden stor forskel på vinter og den øvrige pilgrimssæson er pilgrimmenes nationalitet. Igen i år er der forholdsvis mange sydkoreanere på vinterstien. De mange udrykninger i de sneklædte bjerge efter forkomne sydkoreanere i fjor har ikke afskrækket nye sydkoreanere for at tage afsted om vinteren. Sydkorea toppede derfor også i januar nationalitetslisten efter Spanien med de sædvanlige lande Italien Portugal og Tyskland lige efter, mens franskmændene er blevet hjemme. Der er igen denne vinter end del amerikanere på caminoen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar