I Galicien har de fjernet de gamle "kilometersten", der skulle hjælpe pilgrimmene godt på vej til Santiago. Og nu er der lokal uenighed om de nye sten.
Siden flere af de spanske regioner denne vinter begyndte at fjerne de nu omkring 30 år gamle Kilometersten/vejvisersten med den kendte muslingeskal, der skulle vise pilgrimmene, den rigtige vej til Santiago, har pilgrimshjemmesider og spanske aviser haft indlæg både for- og imod ændringerne - mest imod. Ideen er at nye ens sten skal sættes op med præcise angivelser af restkilometerne til Santiago, på samme måde som nogle pilgrimme måske har set de nye sten på stien mellem Santiago og Finesterre, hvor de blev stillet op for flere år siden.
De oprindelige - nu fjernede - sten blev sat op på initiativ af den nu afdøde, men i levende live, meget karismatiske præst, Elias Valina, der i starten af 1980erne sammen med en gruppe frivillige begyndte at lave gule pile hele vejen fra Pyrenæerne til Santiago for få år efter at skaffe sponsorer og politisk opbakning til de nu fjernede vejviser/kilometersten med den kendte muslingeskal. Elias Valina bliver af mange spanske pilgrimme opfattet som manden, der igen gjorde pilgrimsvandring moderne.Med den nye vejvisning er det meningen, at ikke alene "hovedvejen" , Camino Frances, skal afmærkes, men også eventuelle afstikkere eller variantruter undervejs, og her et billede med billede med et eksempel. To opsatte sten, der skal vise hver sin vej. Stenene som mangler stadig lidt maling, en muslingeskal og et metalskilt med kilometeropgørelse. Det er en af modstanderne af det nye system, der med billedet vil fortælle, at det bliver nærmest umuligt for pilgrimme at finde ud af, hvilken vej, der er den rigtige. Hvilken vej skal jeg vælge ? Fotoet har jeg kopieret fra en spansk hjemmeside, hvor den nye afmærkning bliver omtalt.
Men foreløbig er arbejdet med de nye sten i fuld gang. Meningen er, at alt skal være i orden, før det daglige pilgrimsantal bliver mangedoblet i forhold til de omkring 40-45 pilgrimme, der dagligt er på stien her i det meget våde februar.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar