tirsdag den 31. maj 2016

Al begyndelse er svær - også på Caminoen

En amerikansk kvindelig pilgrim, der nu bruger en del af sin tid på at give kommende pilgrimme gode råd på det engelsksprogede forum; https://www.caminodesantiago.me/community/ har skrevet dette lille indlæg om pakning af rygsækken på sin første tur på Camino Frances i 1999:

We have all been beginners ... here a few highlights of my packing list back in 1999
There was/is no cutlery/crockery/pans in Galician albergues - so I took my favorite cooking pot - a 1,5kg iron wok with me.
My very first Camino was during winter, some albergues were closed, so I took a tent, it weighted 2+kg.
Spain was a foreign country, so I took a big Survival Handbook (hardcover) that weighted at least 750g. But it explained to me how I can protect myself from car bombs and how I could recognise edible plants.
Function wear/Goretex was nearly unknown back then or at least far to expensive for me, so I packed jeans and cotton t-shirts.
Back in 1999 my backpack weighted 25kg, just for the pilgrimage from Roncesvalles to Santiago. Every day I left some things behind, most importantly my fears.
Today I walk with max. 12kg when I walk routes with close to no infrastructure (including tent and food), when I walk on known pilgrims ways I carry ~6kg.
Buen Camino
PS And obviously I carried a hair dryer

Undertegnede mandlige pilgrim var ikke meget bedre for de snart 20 år siden, da jeg gik ud fra Saint Jean Pied de Port første gang. Rygsækken vejede 19 kilo uden vand. Jeg bar bl.a. på en masse overflødigt ekstra-tøj, men havde ingen regnvejrsbeskyttelse med til rygsækken - "det regner jo ikke i Spanien". Da det en morgen alligevel væltede ned med regn, var det en sød kvindelig hospitaleros, der gjorde mig opmærksom på, at jeg meget snart ville have et stort problem. Hun fandt noget frem af gemmerne og satte det på rygsækken. Jeg slap igennem med tør rygsæk og fik en fantastisk oplevelse.
Her et billede af undertegnede i regn fra 2012 på Via de la Plata også kaldet Sølvruten. Hvor udstyret var anderledes i orden, da regnen væltede ned.
I dag er der heldigvis hjælp at hente på nettet, før nye pilgrimme drager afsted på den første tur.

mandag den 30. maj 2016

De mange frivillige på Jakobsvejen

Næste gang du som pilgrim synes, at et eller anden ikke rigtig fungerer på vejen til Santiago. Så tænk på de mange frivillige, der gør din pilgrimsfærd mulig.
Det er - ikke mindst set med danske øjne - ualmindeligt billigt at gå pilgrimsvandring i Spanien eller Portugal. Det kan gøres for under 200 kr i gennemsnit om dagen. (25 euro), hvis man ikke har så mange penge. Den lave pris skyldes først og fremmest de mange frivillige, der arbejder på herberger og på pilgrimskontorer langs Caminoen. Den galicisiske avis, el Correo Gallego, har været på besøg på pilgrimskontoret i Santiago, hvor de talte med en gruppe australske frivillige,
her fotograferet sammen med en præst fra Mallorca, Jaume Alemany, der holder kurser for de mange nye frivillige, der melder sig til "tjeneste" efter selv at have gået pilgrimsvandring.
Australske Barbara Bacon giver sin begrundelse for at arbejde 3 uger gratis på pilgrimskontoret:
Jeg er her på grund af min min tro, og fordi jeg ønsker at hjælpe pilgrimme, der kommer ind til Santiago. Barbara er pensioneret australske politibetjent, der selv har gået af flere jakobsveje/caminoer. Mine børn er voksne og bor ikke længere hjemme, så jeg har tid til rådighed. Barbera har arbejdet med terror i det føderale politi Australien, og hun siger om sikkerheden på pilgrimsstierne i Spanien: Camino de Santiago er meget sikker , selv om det er nødvendigt altid at gå med øjnene på vid gab, især i byerne, uanset om store eller små.

søndag den 29. maj 2016

Herbergsliste for Camino Frances med pris og antal pladser

Her slut maj fortæller en del pilgrimme om fyldte herberger på store strækninger af Camino Frances ( Fra Saint Jean Pied de Port til Santiago). Denne herbergsliste, der oplyser om både pris og antal pladser, så du kan vurderer chancerne for en ledig seng, kan måske hjælpe dig lidt på vej. Listen har kun spansk tekst, men er trods det rimelig nem at finde rundt i.
Donativo: betyder ingen fast pris, men du må meget gerne lægge et beløb i den dertil indrettede kasse. No Admite reserva de plaza: Du kan ikke reservere plads i forvejen. Solo admiten peregrinos con credencial: Betyder, at du kun kan overnatte der, hvis du har pilgrimspas.
Du finder listen på denne web-adresse: http://www.alberguescaminosantiago.com/albergues/
Du finder ikke hoteller, pensioner og privatværelsesudlejning på listen. Du skal endvidere være opmærksom på, at nogle af herbergerne ikke modtager pilgrimme med rygsæktransport, samt pilgrimme der tager bus, tog eller taxi.
Der kommer flere og flere overnatningsmuligheder til på Camino Frances hvert eneste år. Bemærk, at der i de små byer først på ruten, hvor antallet af pilgrimme er væsentligt mindre end i Galicien, er plads til ca 300 pilgrimme på forholdsvis billige herberger, (Kirkelige, kommunale , samt private ) Det gælder f.eks. Puente la Reina og Estalla.
På den danske forening af Santiagopilgrimmes hjemmeside kan du finde en liste med hvilke byer/landsbyer undervejs, hvor det er muligt at overnatte, købe ind m.v. Men det fremgår ikke, hvor mange pladser, der er i de enkelte byer/landsbyer. Listen finder du her: http://www.santiagopilgrimme.dk/page13/page13.html
Her op til weekenden er der kommet 1.710 pilgrimme ind til Santiago fredag, og 1.520 til Santiago i går lørdag. I juli og august kommer der dog omkring 2.000 ind dagligt.

lørdag den 28. maj 2016

Tyske, irske og franske præster "indtager" katedralen i Santiago

Flere og flere katolske bispedømmer udenfor Spanien sender præster til Santiago for at læse pilgrimsmesser og på anden måde vejlede pilgrimme, der måtte ønske det, på deres eget sprog.
I forgårs kom den irske præst Ó Cochlain til Santiago. Det hænger sammen med, at stadig flere fra Irland tager rygsækken på og går en af de mange pilgrimsruter til Santiago ( 5.367 i 2015). Men som den irske præst sagde med vanlig irsk humor til en lokal galicisk avis: Hvis det skulle blive nødvendigt taler jeg da også gerne amerikansk (13.670 pilgrimme i 2015), australsk, newzealandsk og flere andre nationalsprog.
Men her i sommerhalvåret vil der i katedralen i Santaigo være daglige messer, samt mulighed for personlig kristen rådgivning og skriftemål på en række sprog. Tyske-, engelske- og franske messer er allerede en daglig foreteelse ( I 2015 kom 18.853 tyske- og 9.916 franske pilgrimme til Katedralen), og nu enten er/ eller også bliver italiensk (22.151 pilgrimme i 2015), portugisisk (12.481 pilgrimme ), koreansk (4.073), polsk (3.287) og som noget nyt hollandsk (3.501) en del af de kirkelige tilbud til pilgrimmene her i sommerhalvåret. Det er sidekapellerne, der bruges til messerne på ikke-spanske sprog. I hovedkirken vil der fortsat være flere spanske pilgrimsmesser dagligt.
Her en "reklame" for tyske messer og pilgrimskomsammen på tysk, som er opsat i Katedralen i Santiago. Billeder er taget den 8. maj.
I 2015 gik 2.163 danskere, 1.093 svenskere og 800 nordmænd på en af "caminoerne" til Santiago.

fredag den 27. maj 2016

Nu viser skilte mod det nye pilgrimscenter i Santiago

7 måneder efter at det nye pilgrimscenter i Rua Carretas åbnede har bystyret i Santiago Compostella fået sat skilte op, der viser pilgrimme den rigtige vej.
Da undertegnede for snart tre uger siden gik ind i Santiago fra syd af Camino Portugues viste fine skilte pilgrimme mod Pilgrimskontoret - eneste problem var, at der på porten stod, at pilgrimskontoret var flyttet til en anden adresse. Nu 7 måneder efter flytningen skulle denne sag være i oden, skriver de lokale Galiciske aviser ikke uden en vis ironi. Det skal - dog derfor - også tilføjes, at undertegnede udenmærket viste, hvor det nye pilgrimskontor lå, idet der på nettet det seneste halve år har været mange skriverier og håndtegnede kort til det nye pilgrimskontor - også her på Jakobsvejen.dk .
I de seneste uger har både postvæsnet, samt diverse rejsebureauer åbnet filialer tæt på det nye pilgrimskontor, der stadig ikke har fået åbnet for alle de services, som er en del af det nye koncept, hvor pilgrimme efter endt pilgrimsfærd kan få hjælp til snart sagt alt.

torsdag den 26. maj 2016

Nok en herbergsliste for Camino Portugues

Den portugisiske pilgrimsvenskabsforening har lavet deres egen opdaterede herbergsliste, der så vidt undertegnede kan se, har næsten alt med. Du kan finde listen på denne adresse: http://www.vialusitana.org/, som i øvrigt har mange andre nyttige oplysninger til dem, der vil gå i Portugal. Selve herbergslisten finder du her http://www.vialusitana.org/caminho-portugues/albergues/. Du skal være opmærksom på, at deres rute - alene - er Central-ruten, der går uden om Fatima, som en del pilgrimme gerne vil passerer. Fatima ligger som en "lille" omvej på Centralruten.

onsdag den 25. maj 2016

Der er rigtig mange pilgrimme på Camino Frances i disse dage

Både engelsk- , tysk- og fransksprogede hjemmesider melder om mange pilgrimme på Camino Frances i disse dage.
I går, tirsdag, kom der 1.017 pilgrimme ind til Santiago, ikke flere end normalt de seneste år på denne dato. Men noget kunne tyde på, at årets pilgrimme går længere end i tidligere år, idet debatten på mange pilgrimshjemmesider i disse dage i stort omfang drejer sig om overfyldte sovesale på Camino Frances - især på strækningen fra Saint Jean Pied de Port. Nederst her i dette indlæg kan du læse en meget negativ beretning fra en engelsksproget pilgrim, men først en par bemærkninger fra undertegnede.
Jeg gik Camino Frances første gang for næsten 20 år siden. Det var helt anderledes den gang - Og en kæmpe oplevelse for undertegnede. MEN de senere gange, jeg har gået på Camino Frances, med langt flere pilgrimme har heller ikke været nogen dårlig oplevelse - tværtimod, men selvfølgelig noget helt andet end første gang, hvor vi kun var 10 - 15 stykker på hver etape dagligt.
Det er lidt svært at sidde her i Norden og vurdere, hvordan der er på Camino Frances lige nu. Men da jeg kom til Santiago tidligere på måneden fra Camino Portugues , hvor der også kom ca 1.000 pilgrimme ind til Santiago dagligt, var det ikke en negativ oplevelse for undertegnede. Fornemmelsen af at være på en "myresti" med tusindvis af andre var der, men det er ikke ubetinget en negativ oplevelse. Jeg mødte glade mennesker, der havde en stor oplevelse. Og en mere end overfyldt Katedral, søndag den 8. maj til pilgrimsmessen kl. 12.00, var også en stor oplevelse, selvom der blev filmet livligt, da røgelseskarret fik en tur. (Der var ikke nær så mange mennesker få dage senere til 19.00 pilgrimsmessen, så der er faktisk - også her - noget for en hver smag).
Hvis det er så vigtigt for kommende pilgrimme i Spanien, at der ikke må være så mange på stien samtidig, er det muligt at gå en af de mange andre pilgrimsruter, Caminoer. F.eks. Via de la Plata eller Camino del Norte. På Camino Portugues er der - når man har passeret Porto - også rigtig mange andre pilgrimme på stien. Og to - eller var det tre gange - undervejs, oplevede jeg i begyndelsen af maj, at det offentlige/kommunale herberg meldte udsolgt, men så var der plads i et mindre privat herberg - en enkelt gang fortrak jeg selv fra køen på det kommunale herberg, fordi det virkede lidt kaotisk og gik videre til næste herberg. Men jeg syntes ikke, at det var noget stort problem. Jeg havde en meget vellykket pilgrimsvandring på 19 dage fra Fatima til Santiago fra 20 april med ankomst til Santiago 8 maj, og derefter en vellykket tur til Fisterre/Muxia - også med mange andre pilgrimme.
Ikke desto mindre vil jeg her gengive en - alt andet end positiv - beretning fra en engelsksproget pilgrim, der ser meget sort på fremtiden for pilgrimslivet på Camino Frances. Jeg har ikke oversat beretningen, der er sakset fra en primært amerikansk pilgrimsforum:
Some of us, myself included, have consistently stated that Pilgrim numbers during this "Year of Mercy" were going to behave much the same way as a formal Holy Year, at least insofar as observant Catholics are concerned. The spiritual benefits are largely identical.
Then there is the increasing "uptake" by commercial travel agencies and organized groups soaking up reservable bed space formerly occupied by solo pilgrims, like me. This pushes the single, walking pilgrim more into albergues, than before. The net result is increase daily pressure at places of lodging at virtually everyplace along the Camino, whether at a formal Brierley stage or not. I am concerned that our anecdotal observations are all coming to be facts, and sooner than originally predicted.
Finally, there is just the human phenomenon of more people doing the Camino, relating their wonderment and positive experiences, and inducing more people to do it, whether as solo pilgrims or in an organized tour group. I admit to being very guilty of spreading the good word. But is that wrong?
THAT is the paradox. We are bound to harm the overall Camino over time by our admiration and kind words towards it as an institution. It is like putting too much plant food on a growing plant. We end up killing it with kindness.
All in all, and taken together, what we are seeing is a "snowball" effect of increasing popularity, of at least the Camino Frances, compounded by the effect of the papal-proclaimed Year of Mercy (cum Holy Year). I predict this will continue into the future. I submit it will reach critical mass before the next formal Holy Year in 2021.
By then, the provincial and regional juntas and localities along the Camino Frances had better have a plan sorted for dealing with this increasing wave. The alternative will be large numbers of disgruntled pilgrims, with many saying and writing negative things about their experiences. THIS, in return will have an out-year downward effect on the Camino pilgrim numbers. But the long term damage to Northwest Spain's tourism industry, what there is of it, will have been done. Once this happens, turning it around will NOT be easy.
Learning from prior mistakes, juntas building modern albergues by failing to equip kitchen so they can actually be used is NOT an answer. If you are going to do something, do it right. If you do not want people cooking in junta albergues, so they are compelled to patronize local eateries, do not build-in a kitchen in the first place. Apply the funds towards adding square footage with more beds and more bathroom facilities, or coin-operated laundry facilities.
Within 10 years, if enough quality bed space is NOT added to the Camino Frances, one of two things will happen:
1. People will stay away from this historically popular and central route, this hurts all the villages and towns along The Way; or
2. An enterprising entrepreneur WILL build a network of private albergues to a simple, efficient standard that puts all the extant albergues to shame for standards and value for money. They would be located in small hamlets or villages, now not at any standard daily stage end-point.

I am thinking micro-sized versions of the Dutch-operated Roncesvalles albergue, housing perhaps 30 - 40 pilgrims in single or double private alcoves., with Euro operated rucksack lockers and electrical outlets at every bed space. Place them along the sendas, on leased farm land, in villages or hamlets between the Brierley stages, make them all reservable online (just build an app for that) and provide clean, safe, convenient and customer-friendly overnight accommodations, and watch the profits flow.
Any Spanish farmer who would pass up a predictable, annual rental payment for a hectare or two of their under-utilized or fallow land would be a fool. It is easy and free money for most of them, at least those who are land poor in a faltering economy. Also, I am willing to bet that millennials would prefer staying in a very standard, clean, compact, predictable, affordable, private McAlbergue, to what is currently found on a hit and miss basis now. Whether you agree or not, these 20 somethings ARE the future of the Camino. Build what they expect, and they will come...
If I could obtain the venture capital, I would already be on the ground developing this accommodation model. The business model is easy. The political model for obtaining local permission and acceptance is a little more difficult, but not insurmountable with the correct approach. I have developed that approach, but as is the case with most good business ideas, it exists solely in my head for now. I am many things, but stupid ain't one of them. If anyone out there wants my ideas, write me a private communication and we can discuss terms.
There you go. What was predicted, IS HAPPENING. I am surprised that it is happening sooner than I (and others) thought it would. However, it is developing along the lines I (we) thought it would. First the private, reservable lodging is oversubscribed, then albergues at the Brierley stages are oversubscribed, and lastly even the off-stage albergues and hostals are being fully occupied. AND IT IS ONLY MID-MAY!
Watch what happens once the universities empty for the summer break. At the very least, I hope the local juntas start to lighten up on ad hoc camping along the route. Because that is the only accommodation many late-arriving people will find this coming summer.
For me, personally, if my doctors determine that I am able to continue walking the Camino, I will plan to do my future Caminos on alternative Camino routes, plan my Camino for off-months (the autumn is starting to appeal to me), and seek more clever ways to adapt and overcome this developing problem.

tirsdag den 24. maj 2016

Pilgrimspas fra Katedraler udenfor Santiago godkendes !

Der har - også i danske santiagopilgrimskredse - været en del meldinger om, at kun bestemte pilgrimspas godkendes, når pilgrimspasset skal bruges til at få Compostella ( bevis for pilgrimsfærden).
I Lugo, der ligger ca 100 km fra Santiago, har de lavet deres eget pilgrimspas, som de uddeler gratis. Det har betydet, at Katedralen i Santiago ( som har en vis indtægt ved salg af pilgrimspas), har meddelt, at Lugo-passet ikke vil blive godkendt til at få et Compostella, som alle pilgrimme, der ønsker det, får ved ankomsten til Santiago, som bevis for pilgrimsfærden. Denne interne spanske uenighed mellem to nabo-katedraler fik en gruppe Lugo-pilgrimme til at gå i samlet flok til Santiago på fire dage med deres egne pas fra katedralen i Lugo. De ankom i går. Og de fik alle deres Compostela, men måtte i modsætning til andre pilgrimme, betale to Euro pr.styk. Hvilket de fleste nok vil betragte som et symbolsk beløb.
Medlemmer af Danske Santiagopilgrimme, der også sælger pilgrimspas, rettede her i foråret henvendelse til Det katolske Bispekontor i København, hvor de advarede mod, at Katolsk Forlag i Danmark og den katolske domkirke i Danmark, Sankt Ansgar, solgte pilgrimspas. I foreningen af Danske Santiagopilgrimme mente man, at pas solgt fra Den katolske Kirke i Danmark ikke ville blive godkendt. Dette til orientering således at I ikke gør kommende pilgrimme en bjørnetjeneste, skrev et medlem af foreningen til katolsk bispekontor i Danmark.
Undertegnede - og i øvrigt også flere andre - har her i april-maj 2016 gået pilgrimsvandring til Santiago med pas fra Den katolske Kirke i Danmark uden problemer af nogen art. Tværtimod blev det et sted bemærket som noget særligt, at passet havde et stempel med en tegning af Den katolske Domkirke i Danmark. Og I Santiago blev Compostellaet udleveret helt gratis uden problemer af nogen art - tværtimod. Der blev, som sædvanlig, ønsket tillykke med vel overstået pilgrimsfart.
Dette indlæg er ikke skrevet for at skabe polemik af nogen, men alene af hensyn til de pilgrimme, der lige nu er på vej til Santiago med et Pilgrimspas erhvervet hos Katolsk Forlag i Danmark eller i Sankt Ansgar.
Her i landet kan pilgrimspas altså erhverves hos foreningen af Danske Santiagopilgrimme, via Katolsk Forlags hjemmeside eller ved henvendelse i Sankt Ansgar domkirke i Bredgade i København. Det kan endvidere købes/fås i en række startbyer bl.a. på pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port, hvor mange danske pilgrimme begynder deres pilgrimsfærd.

Pilgrimspas hvorfor ? Du kan her på siden under "praktiske oplysninger" læse mere om pilgrimspas. Hvad er det ? og hvorfor er det en god ide, at have et med på pilgrimsfærden til Santiago eller af pilgrimsvejen mod Rom ?

søndag den 22. maj 2016

"Glæd dig over Caminoen, som den er !"

Amerikanske Viranani er netop vendt hjem til USA efter nok en tur på Camino Frances og skriver om sine oplevelser på en engelsksproget hjemmeside. Hun forstår ikke den megen snak om en overfyldt Camino, "Turtist-pilgrimme", og hvad der ellers bliver skrevet på nettet i disse uger, hvor det nok en gang er pilgrimshøjsæson med hundredevis af pilgrimme på hver etape dagligt. Hvilket har givet fyldte herberger og en fornemmelse af pilgrimme alle steder.
Caminoen er IKKE det samme, som den var en gang. Og hvad så: Vi ønsker alle at få del den magi, den ånd som Caminoen tilbyder os. Og alle har ret til det.
Herunder indlægget:
I've returned from my camino and back into cyber-space to find some buzz here about crowds, bed races, disappointment, and about how the Camino being turned into a 'tourist trap'...
This may be stirring up a hornet's nest but here goes.
And so what if it does become a tourist trap?
I grew up in Hawai'i, the ultimate 'tourist trap'--and while paradise did get paved and turned into a parking lot, the heart is still there. Even though Waikiki is no longer a sleepy low-rise backwater and tourists arrive by the 747-full.
Same with the Camino. No, of course it's not the same as before...on the surface...but amid the crowds, lots of folks are having wonderful experiences. Right now. Even 'oldies' who knew it as it once was when there were almost no people. And certainly some folks who start as 'tourists' leave having received deep heart-gifts. It's more about attitude than about anything else.
So what are we wanting--and what are the attitudes and expectations that we bring to the journey?
Of course it'd be great to keep the Camino like it was before, but I hope we can find the generosity of spirit to share it with the world. No-one likes bed races and crowds. Naturally. But like it or not we're all in the same boat and all part of that crowd. Everyone, like us, wants to touch the magic that the Camino offers. And everyone is entitled to their share of that.
And right now the world needs that magic. Fortunately it's not far beneath the surface.
Meanwhile, there are many very empty caminos that offer ample opportunity to be alone, get lost, find solitude, and generally walk like we could in the 'good old days' (whenever that was--last year or 2 decades ago).
Buen Camino everyone...may we find a way to navigate through the pilgrim waves and to deeply connect with the magic and mystery that's (still and always) right there beneath our feet, crowds or no crowds--infinitely shareable!

lørdag den 21. maj 2016

Alene som kvinde på Caminoen ?

Tør jeg gå Caminoen som kvinde alene ? spørgsmålet dukker op igen og igen - også her på siden, selv om redaktøren er af hankøn.
Mordet på den kvindelige amerikanske pilgrim Denise Thiem på Camino Frances mellem Astorga og Rabanal i påsken 2015 (altså for over et år siden) har naturligvis gjort flere kvinder bekymrede: Tør jeg gå Caminoen alene ? Jeg har skrevet om denne kvindelige bekymring her på siden flere gange senest, den 11. november 2015. Nu er jeg blevet gjort opmærksom på en tysk hjemmeside: Jakobsweg: Alleine als Frau pilgern.
Her henvises bl.a. til bogen: Frauen Reisen Solo, der er skrevet af Carina Hermann.
En kvindelige pilgrim, der selv har gået Camino del Norte alene ( hvor der er væsentlig færre pilgrimme end på den mest benyttede, Camino Frances), skriver på hjemmesiden følgende om det at gå alene: Du behøver ikke at gøre dig selv store bekymringer, hvis du vil gå Caminoen alene som kvinde. Vejen til Santiago er lige så sikker eller usikkert som livet i en (stor) by. Selvfølgelig er Spanien et andet land, men ​​kulturen her er meget lig vores, i forhold til de mere sydlige lande eller kulturer som i Asien og Sydamerika.
Der er i øvrigt en tendens, som jeg har bemærket i sommeren 2014 på Caminoen alene som kvinde. Det var ikke ualmindeligt, at jeg mødte en gruppe på to eller flere unge kvinder, der startede Caminoen alene, men som undervejs fandt sammen med andre kvinder.
Separate toiletter er normen i refugier og alberger på Caminoen, hvor separate sovesale er noget af en sjældenhed. Ikke desto mindre, kan du føle dig sikker her, fordi hvis du ikke lige løber ind i den absolutte lavsæson, er du sikkert ikke alene, men overnatter sammen med andre pilgrimme. Du vil opdage, at pilgrimme er en særlig slags mennesker, der normalt er meget varm og åbne.
( Dette er et afsnit fra hjemmesiden i min oversættelse)
Du kan læse mere på tysk her: https://jakobsweg-kuestenweg.com/jakobsweg-alleine-als-frau/
Opdatering: Da jeg kan se, at dette indlæg stadig læses, og da det er et spørgsmål, der dukker op her til www.jakobsvejen.dk igen og igen, kan jeg oplyse, at emnet har været omtalt mange gange. Se eventuelt under Jakobsvejen: Kan kvinder gå Caminoen alene 3 fra den 27. januar 2017

fredag den 20. maj 2016

Forsat debat om fyldte herberger på Camino Frances

På den tyske hjemmeside pilgerforum.de har der på det seneste været en del indlæg om fyldte herberg på Camino Frances. Det ville være rart at høre fra pilgrimme, der får en god pilgrimserfaring, selvom der er mange på stien.
I fjor gik undertegnede fra Arles i Sydfrankrig til Logrono på den franske rute, og da jeg medio maj "stødte ind i" den franske rute, Camino frances, i Obanos lidt før Puente la Reina, var det en kæmpe forandring, da der pludselig var pilgrimme alle vegne, og det nærmest var umuligt at overkomme at hilse på alle. Tale med bare en brøkdel af de øvrige pilgrimme var uoverkommeligt. Vi - der fulgtes ad på stien - spøgte med, at i Obanos gik det bananas. Men trods det, var det en - for undertegnede - rigtig god oplevelse. Der var mange pilgrimme, overfyldte sovesale - ja vel, men også glade pilgrimme, fyldte kirker ved pilgrimsmesser ( i bl.a. Arcos), der var - når der er rigtig mange mennesker - selvfølgelig også småfulde støjende pilgrimme, der fyldte mere end rimeligt. Men de kunne ikke ødelægge min gode oplevelse de få dage, jeg var med på Camino Frances efter over 800 km på Arles Ruten. Jeg var faktisk positivt overrasket over, hvor godt det hele fungerede på overfyldte herberger og stier. Langt de fleste tog meget hensyn til andre pilgrimme.
I nok et kritisk pilrgmsindlæg på tysk , skriver den tyske pilgrim Roswitha, at hun er stoppet i Burgos og fortsætter sin pilgrimsfærd igen til oktober, når der er mere ro og færre pilgrimme. Lige nu er det - efter forfatterens opfattelse - "ikke nogen rigtig pilgrimstur". Der er karavaner af pilgrimme - flere hundrede om dagen, skriver hun. Roswitha har gået på Le Puy-ruten ( Via Podiensis), før hun nåede Camino Frances, og hun har derfra gode oplevelser. Men læs selv teksten på tysk:
Wir sind auch am 14.05.2016 in Burgos angekommen und haben dies sehr ähnlich erlebt - leider hatte ich bei der Planung nicht beachtet (wir kamen von der Via Podiensis), daß wir just zum 01.05. über den Pass gehen und dann im Mai-Trubel sind. Natürlich hatte ich "Maitrubel" gelesen, aber diese Massen hatte ich mir nicht vorgestellt. Im übrigen hatten das viele Pilger auf der Strecke beklagt, vor allem Menschenaus Übersee.
Wegen meiner gesundheitlichen Begrenzungen hatte ich unsere Etappen (20 - 25 km) klein gehalten und die Quartiere nicht in den traditionellen Herbergen vorgebucht, sondern in privaten Herbergen oder kleinen Hotels. Was war ich froh, dies so gemacht zu haben.
Es war wirklich zum Teil dramatisch zu erleben, wie viele Leute am späteren Nachmittag - ab 15:00 h - eingelaufen sind und alle Herbergen waren ausgebucht, ja selbst ab 14:00 h stand da schon "full", auch in Hotels (selbst in größeren, teureren, vor allem auf's Wochenende zu). Pilger/innen, die wirklich kräftemäßig nicht mehr konnten, sehr erschöpft und frustriert waren nahmen sich dann teilweise ein Taxi in den nächsten Ort. Sie berichteten auch von Konkurrenz unter den Mitpilgern, die ab 06.00 h auf dem Weg sind und die Strecke sehr zügig abpilgern, um ab 12:00/13:00 h an der Herberge zu sein. Das kann es wohl wirklich nicht sein! Einige der Pilgerinnen reservierten deshalb nach 2 -3 Tagen auch vor, nutzten Booking.com, um dieses Fiasko nicht täglich zu erleben.
Mein persönliches Fazit:
- Nie im Mai den Camino Frances zu pilgern (im Juni, Juli, August soll es minimal besser sein lt. der Einheimischen), September ist es genauso voll!
- Oder weg von den traditionellen Herbergen und etwas mehr bezahlen in den privaten kleinen Herbergen (nicht unbedingt teuer, sauber, auch nette Leute, Vorbuchen möglich).
- Zwischenetappen machen, um nicht an die "ausgeschriebenen" Etappenziele zu kommen, wo alle ihren Stop haben
- Zelt mitnehmen, wenn man das schultern kann
- Wir machen den Rest Burgos - Finestere im Oktober, worauf ich mich freue, da soll es wesentlich ruhiger sein
Vor allem:
- es muss nicht immer der Camino Frances sein. Wir sind ab Stuttgart losgepilgert. Von Stuttgart bis Le-Puy haben wir ca. 30 Pilger/innen unterwegs getroffen auf dem kompletten Weg! Ab Le Luy im Hochsommer bis Lectoure waren es bis ca. 50 Leute am Tage (also nicht zu vergleichen). Von Lectoure bis St. Jean jetzt im April waren es auch nicht mehr als ca. 40 - 50 Leute täglich. Aber ab Mai: Karawanen von mehreren hunderten Menschen täglich.
Pilgern im herkömmlichen Sinne ist das jedenfalls nicht mehr auf dem CF.

torsdag den 19. maj 2016

Hjælp til dem, der går til messe på Caminoen

Der er stadig en hel del pilgrimme, der går til messe undervejs, når de går pilgrimsvandring. Skal du have hjælp til det spanske, kan du trykke et mini-messehefte ud på spansk ( så det ikke vejer så meget) med den oversættelse, du ønsker, på denne hjemmeside http://www.misas.org/docs/ordinario-idiomas . Der er ingen oversættelse til dansk, men både til engelsk, tysk og fransk, samt en række andre sprog.
Jeg giver samtidig - nok en gang web-adressen på en hjemmeside, der har en stor del af alle kirker med messetider på Camino Frances og Via de la Plata. Jeg kan se, at der siden senest jeg var inde på siden, er kommer en del flere kirker på - også nogle få stykker fra andre ruter. Her adressen: https://www.google.com/maps/d/viewer?ll=41.079351%2C-4.592285&spn=9.453676%2C14.128418&msa=0&mid=1Ri9eQL2rE26aoP3mQkZYbHWzBC4

onsdag den 18. maj 2016

Fyldte herberger på Camino Frances

Mange hjemmesider melder lige nu om fyldte herberger på Camino Frances. Hvad gør jeg så ?
Divserse pilgrimsfora har i disse dage meldinger om herberger på Camino Frances, der sætter skiltet "Completo" på døren tidligt om eftermiddagen, og det er et reelt problem, hvis det ikke er muligt at finde en seng. På flere kommunale og kirkelige herberger forsøger de at lave alternative sovepladser i gymnastiksale eller i sportshaller, men det tyder på, at nogle pilgrimme føler sig stressede i kampen om en seng. Nogen mener ligefrem, at Caminoen ( Læs Camino Frances) lige nu er ved at blive kvalt i succes.
Der er - så vidt undertegnede kan forstå - dog stadig en del pladser på private herberger, pensioner, hoteller og lignende. Altså hvor værten/værtsparret lever af at leje ud til pilgrimme. Det er lidt til væsentligt dyrere end på non-profitherbergerne, der har frivillig gratis arbejdskraft.
Det er altså i første omgang et budget/pengespørgsmål, og der er virkelig pilgrimme, der er på lav-budget. Det er et fromt ønske hos undertegnede, at de der har råd overnatter privat, når der er sådan en trængsel som nu. Hvis jeg har forstået det ret, er presset lidt mindre efter Burgos, hvor der er skudt rigtig mange privateindkvarterringer op. Ellers er der måske en mulighed for jer, der ikke kan betale så meget, at gå lidt kortere dagsetaper, så I kom tidligere frem til herbergerne - er du ung og kan sove hvor som helst, er vejret lige nu rigtig godt på det meste af Camino Frances, og jeg har før set yngre pilgrimme sove under halvtage på diverse Alberger. Men det er selvfølgelig ikke optimalt. En sidste mulighed er at skifte rute. Der meldes - efter hvad undertegede ved - ikke om fyldte herberger på Via de la Plata og Caminio del Norte. Jeg har selv gået på Camino Portugues i april-maj, hvor vejret var meget skiftende. Her var der rigtig mange pilgrimme efter Porto, men jeg oplevede på intet tidspunkt pilgrimme, der ikke kunne få en seng. Der var pænt fyldt i Ponte de Lima, og i den lille by Rubiaes blev det lille kommunale herberg helt fyldt, men det private herberg 300 meter længere fremme, hvor jeg overnattede til den dobbelte pris ( 12 euro), var der ledige pladser

tirsdag den 17. maj 2016

Frustrerede pilgrimme på Camino Frances

I følge diverse hjemmesider er der i disse dage så mange pilgrimme på Camino Frances, at kampen for at nå frem til en ledig seng overskygger glæden ved pilgrimsgangen.
Der er i følge beskrivelsen fra tyske Alain herunder, nu så mange pilgrimme på vej fra Saint Jean Pied de Port, at der er kø og ventetid på vejen over Napoleonsruten, langt fra plads på herberget i Rondesvalles til alle, selvom der er opsat midlertidige containere, og i Zubiri er gymnastiksalen taget i brug, men det giver heller ikke pladser nok. Mange "pilgrimme" tager etaperne i bus m.m. Pilgrimslivet har i følge Alain mere præg af et Marathonløb om sengeplads end noget andet.
Læs selv Alains beretning herunder, og et råd fra en anden pilgrim, Peter. Indlæggene er sakset fra et tysk pilgrimsforum, www.pilgerforum.de:
Hallo meine lieben Mitpilger und alle anderen
Ich bin gerade auf dem Camino Frances und gerade in Burgos angekommen. Für mich schon eine beachtliche Leistung - mein Körper und meinen Füssen geht es mehr oder weniger gut. Fühle mich zumindest noch fit genug :-)
Die Anfangsetappen waren super - ich konnte echt abschalten und traf tolle Menschen - wunderschöne Wege.
Nun verlangsamte ich vor einigen Tagen mein zügiges Tempo und bin mit einer anderen Pilgerin unterwegs.
Zum Punkt:
Es ist der Wahnsinn wieviele Pilger unterwegs sind - vor zwei drei Tagen wurde angeblich die Strecke von Saint Jean pied de port blockiert - da zuviele Pilger unterwegs sind - zuwenig Betten und zuwenig Essen. In Roncevalles haben Sie Container aufgestellt und in Zubiri gab es nicht einmal mehr in Turnhallen platz (meine Mitpilgerin hat es erlebt - ich war dem ganzen erst noch Vorraus gottseidank)
Seit einigen Tagen empfinde ich den Weg nur noch als Wettrennen um Betten! Viele reservieren vor (auch viele Bustouristen , welche nur 10 km machen und sich Rollkoffer liefern lassen). Ich finde beim Wandern keinen Frieden mehr und fühle mich gestresst. Dies macht mir gerade echt zu schaffen - da ich doch für mich auch ein bischen Frieden beim Pilgern erhoffte. Dachte die hektik komme erst bei den letzten 100 km - ist aber jetzt schon so.
Ich kam festentschlossen hierher um den ganzen Weg zu machen bin jetzt aber echt am Überlegen , ob es für mich noch meinem Sinn des Pilgerns entspricht.
Vielleicht hat mir jemand Tipps , wie ich dem Gefühl eines Marathonslauf hier auf dem Weg entfliehen kann. Hat dies jemand schon so extrem erlebt? Wie seit ihr damit umgegangen?
Danke für eure Antworten.
Buen camino
Alain

Hallo Alain,
vielleicht kann dich diese Idee auf neue Möglichkeiten bringen:
das Wettrennen um das nächste Bett mit morgendlichem frühst-aufstehen habe ich im August 2015 auf dem CF ganz elegant umgangen.
Ich bin zu einer anderen Uhrzeit losgelaufen als der Mainstream. Manchmal haben da 30-60 Minuten später loslaufen Wunder bewirkt.
Und falls dann die Herbergen am Nachmittag schon voll sind:
Ich habe mir auch den Luxus geleistet nicht nur in Pilgerherbergen zu übernachten sondern auch in privaten Unterkünften, Pensionen und Hotels.
Das hat mir viel Druck genommen unbedingt um soundsoviel Uhr irgendwo zu sein. Dadurch waren deutlich weniger Pilger unterwegs.
Die gibt es auch auf dem CP. Über Booking.com und (teilweise bei privaten Herbergen direkt) habe ich meine ungefähren Etappen vorausgebucht mit dem Vorteil,
diese notfalls 3 Tage vorher kostenfrei zu stornieren. Einiges hatte sich auf dem Weg geändert, andere Buchungen haben genau gepasst.
Z.B. bei bekannten Engpässen habe ich vorausgebucht, wenn die Herbergen etwas weiter auseinander lagen.
Diese Vorgehensweise läßt dir dennoch genügend Raum spontan ein paar Kilometer weiter zu laufen als geplant.
Das bedeutet natürlich etwas mehr Zeit für die Planung deiner nächsten Tagesetappe und die Frage ob du dir das überhaupt vorstellen kannst.
Dies ist lediglich eine Alternative Möglichkeit.
vielleicht findest du auch hier noch ein paar Ideen die dich ansprechen:
http://jakobsweg-lebensweg.de/wenn-ich-keine-motivation-habe/
Halte durch, es lohnt sich - aber quäle dich nicht :-)
buen Camino
Peter

mandag den 16. maj 2016

Villafranca Montes de Oca lukker permanent

Camino Frances: Det store herberg i Villafranca Montes der ligger mod slutningen af opstigningen til San Juan de Ortega lukker permanent.
Hvis du skal gå pilgrimsvandring i år på Camino Frances skal du slette en af de store herbergsbyer af din overnatningsliste. Det kommunale herberg i Villafranca Montes de Oca ( 948 meter over havet), der ligger knapt 40 kilometer før Burgos, og som benyttes af en del pilgrimme to dage, før de når Burgos, så de kan komme tidligt ind til byen for at have næsten en hel dag til at se Burgos, meldes nu at være lukket permanent. Jeg kender i skrivende stund ikke begrundelsen, så alle gætterier om væggelus eller andet, er alene gætterier. Men da herberget har 60 sengepladser, som har været flittigt brugt de seneste år, betyder det formentlig yderligere pres på det gamle klosterherberg på toppen af bjerget ( 1040 meter over havet) i San Juan de Ortega, der ligger ca 28 kilometer før Burgos.

søndag den 15. maj 2016

Camino Portugues ( Fatima - Santiago ca 460 km på 19 dage)

De fleste tager Camino Portugues fra Porto til Santiago ( ca 235 km) på ca 11 dage.
Jakobsvejen.dk har fået rigtig mange henvendelser fra læsere, der er interesseret i at gå Camino Portugues. Der findes en mere samlet beskrivelse af ruten, samt personlig vurdering under Europæiske Pilgrimsveje, der kan findes via forsiden. Jeg har herunder forsøgt at lave en mere detaljeret beskrivelse af turen fra Fatima med de overnatningssteder, som vi ( jeg og min medpilgrim) benyttede på vores tur her i april-maj. Jeg har ikke lavet endeligt regnskab over udgifter, men det er givet under 40 Euro pr. person i døgnet. Det kan gøres billigere, hvis man overnatter på brandstationer i Portugal (gratis) og på kommunale herberger i Spanien (6 Euro pr. nat).
19. 04: Ankomst til Fatima med bus, hvor der var både aftensmesse og Maria-andagt , hvor flere hundrede besøgende gik med lys i hånden på den store Valfartsplads. Overnattede på Fatima Guest-House (25 Euro for 2). Høj værelsesstandard. Vi fik, efter at vi var indkvarteret, at vide, at vi kunne bo gratis i herberg på Valfartspladsen mod forevisning af pilgrimspas.
20.04.: Fatima - Caxarias Norte ( 19 km) Nemt at finde vej, men stort set kun asfalt. Gik gennem landbrugslandskab og mindre byer. Overnattede på Residencial Manalvo ( 15 Euro for 1 ), fugtigt slidt værelse. Fremragende pilgrimsmenu til 8 Euro pr. person incl. vin. Mødte andre pilgrimme. Det er i øvrigt muligt at bo gratis på brandstationen i byen.
21.04. Caxarias Norte - Ansiäo, hvor Fatima-ruten og den traditionelle Camino Portugues forenes. ( 29 km.) Hård tur med manglende afmærkning og N-veje. Der kom en kraftig fem -minuttersbyge undervejs. Lokale beboere var venlige med at vise, hvad vej vi skulle gå. Kun Asfalt. Overnattede på Residencial Solar da Reinha. ( 35 Euro for 2 incl. morgenmad). Flot pilgrimsmenu (fisk/torsk) til 10 Euro incl. vin/vand. Eneste pilgrimme.
22.04. Ansiäo - Condeixa a Nova ( 29 km )Flot, afvekslende rute med smuk vandresti langs Rio dos Mouros og mindre op og nedstigninger. Vandremæssigt en rigtig god dag. Vejret er stadig lidt ustabilt og flere stier bærer præg af ugers heftigt regnvejr. Pilgrimme - før os - har trampet nye stier uden på de sværest tilgængelige stier. Overnattede på Residencial Borges på værelse med lille altan ( tørring af tøj) 35 Euro. Spiste lidt dyrt på lokal restaurant. Ingen menu-tilbud.
23.04. Condeixa a Nova - Coimbra (18,3 km. ) let dag med forholdsvis få grønne stier. Mange pausesteder og flotte udsigtssteder. Lidt op og ned, men højeste punkt kun 215 meter med udsigt over den smukke middelalderby. Boede på lidt dyrt hotel, Serenatada, ved domkirken (49 Euro for 2 ), der havde både køkken og vaskemaskine/tørretromle. Tiltrængt tøjvask efter dage med blandet vejr.
24.04. Coimbra - Mealhada (22,4 km). Mest asfalt - kun ca 1/3 på grønne stier. Boede på privat herberg (også hotel), Alberge do Pero Grinos, der lå udenfor byen. ( 12 Euro for en seng) Større sovesal i garagelignende bygning. Ingen køkken, men mulighed for vask i hånden. Ingen pilgrimsmenu, men mange pilgrimme af forskellig nationalitet og god stemning.
25.04. Mealhada - Agueda ( 25,4 km) Stadig mest asfalt og kun få grønne stier. Vejret er blevet bedre. Boede på nok et hotel med herberg som sideforretning, Alberge de Perigrinos Santo Antonio. (10 Euro for en seng i mindre værelser). Mange fællesfaciliteter bl.a. køkken. Lavede fælles pilgrimsmiddag med flere pilgrimme.
26.04. Agueda - Albergaria a Nova ( ca 24 km.) Mest asfalt. Mange små og lidt større landsbyer med pausemuligheder. Boede på et helt nyt etableret herberg, hvor familien var flyttet i baghuset og lavet hovedhuset til pilgrimshus. (12 Euro for en seng i mindre rum). Ung meget imødekommende engelsktalende vært, Albert. Herberget lå langt fra alt, så han kørte pilgrimmene til større supermarked for indkøb. Spiste sammen med holdet fra dagen før.
27.04- Albergaria a Nova - Malapasta ( ca 30 km.) Mest asfalt. Passerede den forholdsvis store Säo Joäg da Madeira ( ca 22 km), hvor det er muligt at bo gratis på plejehjemmet ( Casa Santa Meseriicordia ) på en madras i et kælderlokale med adgang til både bad og toilet. Men ingen øvrige faciliteter. Vinærmer os tydeligt Porto, megen bebyggelse og små asfaltveje, der snor sig ud og ind af hovedvejen N1. Vælger at gå til Malaposta, hvor et større luksushotel har afsat en etage til pilgrimme. Ingen andre overnatningsmuligheder. Helt OK-modtagelse trods den store forskellighed i "klienterne". Oplyste, at pilgrimme også kunne bruge swimmingpool og andre faciliteter (45 Euro for dobbeltværelse). Restauranten på hotellet er Michelin-stjernet og meget dyr. Gik på jagt langs N-vejen og fandt en lille restaurant, hvor andre "pilgrimvenner fra de foregående dage" også søgte hen. Fik fremragende mad (portugiske specialiteter), sød betjening og megen venlig opmærksom fra et gammelt værtspar og deres middelalderen datter. Pris 6,5 Euro pr. næse og kys og klap til afsked.
28.04. Malaposta -Matosinhos (ca 42 kilometer)
Springer morgenmaden over, og går kl. 6.30. Lang morgen og formiddag langs asfaltveje og N1 . Portugal har en af Europas skrækkeligste trafikkulturer, de overhaler i fuld fart ind over fortorve. Vi føler os ikke sikre. Beslutter ca 10-12 km før Porto at finde et busstoppested ved N 1. Lokal venlig mand oplyser, at der går bus til Porto hver time. Vi kører til busstationen centralt i byen, og beslutter at besøge Katedralen, få et stempel og gå videre langs vandet i en bue ud af Porto til Matosinhos . Ingen afmærkning, men med vandet på venstrehånd hele tiden, er det intet problem. (ca 10 km) Fantastisk smuk tur gennem Porto, hvor vi undervejs spiser menu del dia på lokal restaurant. Kommer sent til Matosinhos ( efter 17.00 ), hvor de første sovesteder melder udsolgt. Får dobbelt værelse på Pension Central (45 Euro for 2 inkl. morgenmad.)
29.04. Matosinhos-Vila do Conde ( ca 24 km) langs kysten. De første gule pile kommer på broen over havneindløbet i Matosinhos. Derefter nem sti på træbroer de første over 15 km. langs stranden afvekslende med korte strækninger på asfalt. Nu er der mange pilgrimme på stien. Det er tydeligt, at langt de fleste pilgrimme starter i Porto og tager metroen til Motosinhos-broen. Masser af pausesteder og små barer undervejs. Smuk tur og Vila do Conde er en smuk by fra Romer-tiden med spændende centrum. Bor på helt nyt kommunalt herberg midt i byen med 10 mandssovesale. Alle faciliteter er tip-top. ( Donativo - altså pris efter egen velvilje, men jeg tror ikke det holder længe) Pilgrimsmenu på naborestaurant til 6,5 Euro.
30.04. Vila de Conde - Barcelos (ca 29 km + en del mer.) Fandt uden store problemer tilbage fra kyststien til den traditionelle centrale pilgrimssti ved Arcos ( 10 km). Spiste morgenmad og gik til Rates og fortsatte af grøn sti. Og her må en erfaren pilgrim gøre en tilståelse. Jeg gik i mine egne tanker af et nedlagt jernbanespor og opdagede for sent, at jeg var tilbage på kyststien. Det blev en meget lang tur tilbage til den "rigtige rute", og en meget lang dag, så benene ville næsten ikke mere, da vi endelig kom til Barcelos ved 17-18-tiden. Herberget så ikke så indbydende ud, så det blev en nat på hotel Dom Nuno, hvor der også boede en del andre pilgrimme. (40 Euro for 2 inkl. morgenmad).
1.05. Barcelos - Facha ( ca 24 km.) Dejlig nem dag gennem smukt landbrugsland, små skove og landsbyer. Valgte oven på strabadserne dagen før at stoppe små 10 km før Ponte de Lima på en bondegård med pilgrimsovernatning hos hollænderen Han. Dejligt, idyllisk sted med dobbeltværelse og god aftensmad, solskin og tøjvask ( 25 Euro pr. person med mad, vand og vin). Hyggeligt fællesskab med 5 andre pilgrimme.
2.05. Facha - Rubiäes (ca 28 km) . Fortsat vidunderligt landskab og grønne stier og små asfaltveje (ca halvt af hver). Spiste morgenmad i den smukke lidt større by Ponte de Lima. Nu er der pilgrimme overalt, og en medpilgrim oplyste, at herberget i Ponte de Lima med plads til 60 var stop fyldt natten til i dag. Herberget i den lille flække Rubiaes har plads til under det halve. Vi fortsætter af smukke stier, forbi kilder, flotte vandløb og smukke kirker (desværre er mange lukkede). Stien bærer stadig lidt præg af aprils kraftige regnvejr, selvom temperaturen nu ligger på små 30 grader om eftermiddagen. Der er temmelig kaotisk foran herberget i Rubiaes, da vi ankommer. Vi ser mange kendte ansigter og hilser, men skynder os videre til det lille herberg lidt længere fremme på stien ( 12 Euro pr. person) , hvor vi deler værelse med et ældre tysk par. Der er en meget hyggelig gammel landhandel i byen og kun en restaurant/bar. Vi vælger at spise på baren (Menu del dia 10 Euro) og fortryder lidt på grund af dårlig kvalitet. Det havde været bedre at lave mad selv på herberget, hvor der er god pilgrimsstemning. ( Vi får næste dag at vide, at det har været temmelig kaotisk på det kommunale herberg om natten ( 6 Euro for en seng) med nogle få øldrikkende og larmende pilgrimme, der var kommet ind efter lukketid og lagt madrasser på gangarealer m.m.)
3.05. Rubies - Tui ( 20 km) Nok en smuk dag i solskin, gik tidligt for at undgå varmen om eftermiddagen. Smuk tur på primært af grønne stier til lidt før den større portugisiske grænseby Valenca, der ligger med et flot centrum på en top omgivet af murer. Går videre over broen til den lige så smukke by Tui i Spanien, hvor vi flyttede på nyt privat alberge, Santa Domingo, ( 10 Euro pr. person). Vi fik vasket tøj og spise fantastisk pilgrimsmiddag i nabohuset ( 6 Euro med vin og det hele) , God betjening hele vejen rundt. Der er nu messe/gudstjeneste-mulighed stort set hver aften, hvilket ikke var tilfældet før Porto.
4.05. Tui-Redondella. ( ca. 32 km) Første dag i lang tid med kun ca 1/5 grønne stier. Trods det en smuk og nem dag i varmt vejr ( 29-30 grader) med en enkelt mindre stigning ( 235 meter) efter Rio Laura. Flere pilgrimme stod af i Mos ( 10 km før os), så dem ser vi nok ikke mere. Boede på stort kommunalt herberg ved floden midt i byen ( 6 Euro med lagen og hovedpudebetræk). Spiste til aften på lokal restaurant med andre pilgrimme ( 9 Euro), og vi var en del pilgrimme til aftenmessen i byen. Efter Porto er der stort set pilgrimme overalt, hvor vi bevæger os. Vi kan se pilgrimme på stien både foran og bagved, og når vi går på bar (bl.a morgenmad) undervejs, er der stort set altid andre pilgrimme.
5.05. Redondela - Pontevedra ( 19 km). Nok en blanding af små asfaltveje og grønne stier. Vi passerer floden Ria de Vigo og har smukke udsigter undervejs på de små lette højdedrag ( ca 150 meter). Igen en dag med middelalder- eller romerske broer, små kapeller med Jakobsstatuer og flere pausemuligheder. Pontevedra er en smuk middelalderby kendt for sin statue af en kvindelig pilgrim. Herberget ligger ca 2½ kilometer før byen, så vi valgte at bo på pension i centrum (40 Euro for 2).
6.05. Pontevedra - Caldas de Reis ( 22½ km ) en enkelt mindre bakke, mange mindre skovområder, grønne stier og små asfaltveje. Og som sædvanlig en del små kapeller og kirker - kun enkelte står åbne. Caldas de Reis er kendt for sine to varme kilder, hvor vand fra undergrunden på omkring 40 grader konstant pibler frem. Det er udnyttet til varme bade siden romertiden. Herberget har kendt bedre dage og åbnede forholdsvis sent, så vi boede på byens hotel, der har en særlig pilgrimsafdeling ( 40 Euro for dobbeltværelse med altan ud over floden). Pilgrimsmenu til 8 Euro i hotellets restaurant. Udmærket kvalitet. Mulighed for messe for 3 aften i træk.
7.05. Caldas de Reis - Option , Et par huse ved N 550 ( 29 km ). Valgte at gå langt, da vejrudsigten lød på regn den følgende dag, og vi gerne ville nå Santiago tidligt den følgende dag. En dag på mange grønne stier, der bar præg af at regnvejret var vendt tilbage. Men alle vandhuller kunne passeres uden de helt store udfordringer. Passerede Padron, hvor Sankt Jakobs kiste efter signende "gik i land". Byen har smukke kirker, som er et besøg værd. Vi er kommet i form og er næsten "flyvende". Vi ville have gået til Teo, der har flere herberg - både kommunalt og private. Men stoppede to kilometer før og flyttede på Pension Glorioso ( 10 Euro pr. person ), da regnen pludselig stod ned i torve. Et par enkelte andre pilgrimme valgte det samme, og vi kunne fra baren se, at flere pilgrimme trodsede regnen og fortsatte.
8.05. Option - Santiago ( ca 15 km). Begyndte at gå 6,45 og var i Santiago ved Katedralen før kl.10.00 og kom hurtigt i kø ved det nye pilgrimskontor. Nok en nem dag på godt afmærkede stier med en enkelt mindre stigning lidt før målet. Vi tog en smutvej ind i byen (den tidligere rute langs hospitalet) i stedet for en næsten 2 kilometers omvej gennem grønne parker ( den nye afmærkning). Vi ville nå ind i god tid før pilgrimsmessen, samtidig med at der trak stadig større skyer op over vore hoveder. Det småregnede. Det nye pilgrimscenter er meget stort med næsten alle faciliteter, men fungerer endnu langt fra optimalt. En sikkerhedsvagt stod udenfor under en mindre parasol og lavede en slags kontrol af rygsækkene, der havde mere karakter af symbolik end egentlig sikkerhed. Meget venlig modtagelse af de frivillige, som gør et stort stykke arbejde. Fik Compostela og bragt rygsækkene til opbevaringsrummet ( 2 Euro pr. rygsæk) og var i Katedralen klokken 11.00.(Messe kl. 12.00) Den var allerede stopfyldt, og vi havde på fornemmelsen, at vi fik de to sidste siddepladser på bagerste bænk. Der er også sikkerhedsvagter ved katedralen, hvor der kun var adgang af nordporten. En større ændring mere siden seneste besøg. Den nonne/søster der tidligere var både en slags ceremonimester og forsanger var afløst af et kor og en mandlig forsanger. Ja, meget var forandret, og hele Gloria - Porten var under restaurering og ikke tilgængelig. En meget smuk og stemningsfuld messe med det store røgelseskar i sving. Så ikke alt var nyt. Og da de læste, at to danskere havde gået fra Fatima i den lange række af dagens næsten 1.000 pilgrimme, følte vi en glæde - nok en meget vellykket pilgrimstur var forbi.

lørdag den 14. maj 2016

Camino Portugues nok en gang

Under Europæiske Pilgrimsveje her på siden er indlægget om Camino Portugues opdateret d.d.
Redaktøren af www.jakobsvejen.dk har gået Camino Portugues fra Fatima til Santiago i dette forår, april-maj med 19 dage på stien. Derfor er siden med Europæiske Pilgrimsveje opdateret, idet afsnittet om Camino Portugues primært byggede på en tur fra 2013. En af dagene kommer der et mere detaljeret indlæg her på siden om Camino Portugues, som turen formede sig for undertegnede dette forår.
Og nu er der for alvor gang i Pilgrimssæsonen. I går, fredag, kom der 1.114 pilgrimme ind til Santiago.
Her et billede fra Pilgrimmessen i Katedralen i Santiago i søndags.
Pilgrimme skal være opmærksom på, at det ikke længere er muligt at tage rygsækken med i katedralen. Den kan deponeres enten i det nye Pilrgimscenter ( 2 Euro ) eller på Posthuset. Der er i det hele taget lavet flere sikkerhedstjek i forbindelse med indgangen til katedralen, samtidig med at antallet af pilgrimme er stedet eksplosivt. Det betyder, at pilgrimme, der vil til pilgrimsmessen klokken 12 efter først at have fået Compostela i pilgrimscentret og fået stillet rygsækken et sted, skal regne med at komme ind til Santiago mindst en time før messen. Hvis det er søndag - og hvis det store røgelseskar Botafumeiro oven i købet skulle være i brug - skal man regne med yderligere ekstratid, hvis siddepladsen skal sikres. Senere på sommeren, når der kommer ikke 1.000, men flere 1.000 pilgrimme ind om dagen, bliver der yderligere trængsel. Der er mindre trængsel ved - den knapt så festlige - pilgrimsmesse kl. 19.00

fredag den 13. maj 2016

Antallet af pilgrimme stagneret i foråret

I april i år kom der færre pilgrimme til Santiago end i fjor, og det er spaniere, der ikke er taget på pilgrimvandring i det unormalt våde forår.
Mens flere ikke-spanske pilgrimme end i tidligere forår kæmpede sig igennem sneen i Pyrenæerne og de kraftige regnbyer i hele Nordspanien i stort set hele april, er spanierne i større tal blevet hjemme fra Caminoen i de seneste uger. Ialt kom der 15.103 pilgrimme til Santiago i april, og pt. ligger tallet her i maj på ca 1.000 om dagen. I april i fjor kom der over 17.000 pilgrimme ind.
Om vejret i april med kraftige regnbyer i ugevis og sne i bjergene har spillet ind, kan man gætte om, men der er kun gået 5.136 spaniere til Santiago i april i år mod 8.728 i 2015 - altså et rimeligt stort fald. Antallet af ikke-spanske pilgrimme er steget i forhold til i fjor. I april i år blev det til 9.967 mod 8.994 - altså en stigning på næsten 11 %. Der er meget små forskydninger i fordelingen af valget af ruter. Camino Frances er fortsat mest populær med Camino Portugues på en anden plads.
Caminoen har også flere steder været oversvømmet af vand i april og begyndelsen af maj - flere stier var næsten små bække, og selv da vejret her i begyndelsen af maj skiftede med høj sol og op mod 30 grader flere dage, var der stadig vand tilbage på mange af stierne.
I går torsdag, den 12. maj kom der 905 pilgrimme ind.



onsdag den 11. maj 2016

Camino Portugues i meget små etaper !

Det er sjældent, at nogen på nettet "reklamere" med at de kun går nogle få timer hver dag og gør brug af offentlig transport. Her et amerikansk par, der her i foråret har taget turen fra Fatima i Portugal til lidt nord for Porto, og som agter at tage den sidste del af Camino Portugues til september.
De har lavet denne beskrivelse af deres "små-etaper"s tur, hvor det en enkelt dag blev til 24 km, men ellers langt mindre:

Day 1. Bus from Porto to Fatima. 0930-1130. €17. Day in Fatima
Bus Fatima to Tomar. 1500-1600. €4
Stayed at Conde de Ferreira Palace €35 for a room and €5 per person for breakfast. Recommended.
Evening meal at a Medieval restaurant in town. Pricey but do a Pilgrims menu (soup, meat dish and fruit) for €5

Day 2. Walk to Portela de Vila Verde. Turn left to N110 where there is a cafe
Bus to Tomar @ 1520. €2.45. 9.5 miles

Day 2. Bus back to Calcadas Ceras 1030. Walk to Portela de Vila Verde (approx 200m)
Walk to Alvaiazere. 10 miles
No cafes
Stay at Albergaria Pinheiro. €10 + €2.50 for breakfast

Day 3. Walk to Ansiao. 9 miles
No cafes
Stayed at Residencial Adega Tipica
€30 for a nice double room. Lovely Pilgrims menu for €10 on the evening
Didn't have breakfast as it was €5 and not until 0900

Day 4. Walk to Rabacal. 11 miles
Stayed at Casa de Turismo. €60 for a room for 4. Cold, poor internet but decent kitchen and shop opposite.
Lovely local cheese

Day 5. Walk to Cernache. 11 miles
Albergue. €8. Phone number on door to obtain code for front door
Decent kitchen, tumble dryer, living room, 3 rooms sleeping 4 or 6.

Day 6. Walk to Coimbra. 7 miles
Stayed at Hostel Serenata which was lovely but at the top of a steep hill
Larbelo would have been easier

Day 7. Short walk to Ademia. 4. miles
Lovely Menu del Dia at Bodega do Lette. €7
Train back to Coimbra to spend time there. 1436 €1.40

Day 8. Train to Ademia. 1005
Walk to Mealhada. 12.5 miles
Residential Hilarao. €12

Day 9. Walk to Agueda. 16 miles
Was going to stop at Anadia but that would have been a bit too short!
Tried hotels but they were uncooperative so walked a mile or so out of town to Albergue St Antonio. €12
This was superb. Great kitchen, living room, wifi, etc. Breakfast was €2.50. Lidl 300m away

Day 10. Walk to Albergaria a Velha. 9.2 miles
Stay at Albergue Rainha D Teresa. Open at 1400. €8
Very friendly staff. Good facilities

Day 11. Walk to Oliveira de Azemeis. 13 miles
Stayed at what seemed to be the only hotel in town - Dighton. €55 for the double room but luxurious and great breakfast
Had a memorable meal at a very Portuguese restaurant about 50m away opposite the bus station. Very cheap/good value

Day 12. Walk to Sao Joao da Madeira. 6 miles
Stayed at Hotel A S Sao Joao. €31 per room with decent breakfast

Day 13. Walk to Grijo. 12 miles
Stayed at Albergue. €5. Key at garage next door. 5 rooms sleeping 14. Basic but all you need
The restaurant next door is shut on a Sunday and Monday so we went to a shop 100m away (towards Porto, turn left at cross) and cooked a simple meal

Day 14. Walk to Porto. 9.5 miles
Stayed at Hotel Du Norte. €42. Very pleasant and great location

Day 15. Walk to Matosinhos. 8 miles
We gained a day so decided to carry on. We stayed by the coast and it was a beautiful walk, well worth doing
Had a nice meal near the market/Metro stop in Matosinhos (€7.85 for 2 with wine!) then got the Metro back to Porto (€1.85)

mandag den 9. maj 2016

Nu kan du også gå "Camino" til lufthavnen

Ny "Camino" i Santiago de Compostela til de Jakobspilgrimme, der bare ikke kan holde op med at gå.
Da den nuværende lufthavn udenfor Santiago blev udvidet om omlagt for snart ti år siden, var flere pilgrimsforeninger imod projektet. udvidelsen og omlægningen betød nemlig, at den tidligere pilgrimssti/Camino til Santiago skulle lægges om, fordi flyene bogstaveligt skulle lande, hvor pilgrimmene tidligere gik. Så sidste etape før Monte Gozo blev forlænget med 3-4 kilometer i en bue rundt om den nye lufthavn. Til gengæld blev der anlagt en bred sti med skyggefulde træer langs siden.
Santiago lufthavn har nu over 2 millioner passagerer årligt og en pæn procentdel af dem er pilgrimme, der efter endt pilgrimstur tager fly til hjemlandet igen. Nu har bystyret i Santiago i samarbejde med lufthavnen fundet ud af, at pilgrimmene skal have mulighed for at gå de ti kilometer mellem lufthavnen og Santiago, således at en særlig "pilgrimssti" til lufthavnen forbindes med Camino Frances.
Stien er anlagt, så både de turister der flyver til Santiago og ønsker at gå ind til byen, som pilgrimme, får en mulighed for at prøve det, ligesom de pilgrimme der stadig har "abstinenser" efter uger med rygsækken på, kan tage den sidste tur ud af byen af en vandresti, før den moderne tids transportmiddel bringer pilgrimmene hjem.

lørdag den 7. maj 2016

Det spanske postvæsen og Caminoen

Det spanske postvæsen har lavet ny hjemmeside, der skal hjælpe pilgrimme på vej til Santiago.
Hvad enten du går, cykler, kører i rullestol eller har brug for rygsæktransport, har det spanske postvæsen lavet en noget usædvanlig hjemmeside, som set - med danske øjne - er lidt mærkeligt for et postvæsen at kaste sig ud i. Men på deres nye pilgrimshjemmeside: www.elcaminoconcorreos.com kan du hente hjælp til de ni mest benyttede pilgrimsrtuter til og fra Santiago. Det gælder alt fra etapeforslag til pilgrimsforeninger, der står for dele af ruterne undervejs.
De ni ruter er Camino Frances, Via de la Plata, Camino Sanabres, Camiono del Norte, Camino Portugues, den engelske vej, Santiago Finistere, Camino Primitivo, samt vinterruten Camino de Inverno.
Undertegnede finder dog stadig, at den spanske hjemmeside: http://www.mundicamino.com/ er den mest omfattende hjemmesidemed langt flest oplysninger/informationer om at gå i Spanien. Men det er hos postvæsnet, det skulle være nemmest at få rygsæktransport.

torsdag den 5. maj 2016

Flere rullestole på Camino Frances

De sidste 120 km af Camino Frances er nu fuldt tilgængelig for pilgrimme i rullestol.
26 herberger og særlige handicapvenlige pilgrimsstier, hvor det er nødvendigt, er efterhånden en realitet i hele Galicien, der gerne vil gøre det lettere for handicappede i rullestol at "gå" pilgrimsvandring til Sankt Jakobsgrav. Den galiciske regionalregering har investeret yderligere penge i projektet, så stort set alle kommunale herberger i denne sæson er udstyret med handicaptoiletter, badeforhold med særlige klapstole, bedre adgangsforhold for rullestole, samt i mange tilfælde særlige overnatningsrum, sådan at langt flere handicapede fremover får lettere ved at tage "Caminoen".
(Det er snart slut med at skulle på køreveje med biler, hvis man tager den sidste del af Camino Frances i rullestol. Foto fra Mundicamino).
Det er delstatsregeringen mål, at pilgrimme skal kunne "gå/kører" ind til Santiago Compostela af alle pilgrimsvejene, så det ikke alene er Camino Frances, men også Via de la Plata, Camino Portugues eller den engelske rute, der kan benyttes. Flere steder må pilgrimmene dog af en alternativ vej, idet den "officielle" pilgrimssti ikke alle steder sikkert kan benyttes af rullestole.

tirsdag den 3. maj 2016

Camino efter camino kommer på Unescos kulturarvslister

Frankrig var først med at få flere Chemin Saint Jacques på verdensarven.
Alle de store pilgrimsstier, Jakobsveje, er efterhånden kommet på FN-organisationen Unesco' s liste over verdensarv. Franskmændene, der de første til at "genopfinde" middelalderens pilgrimsvandring fik deres reetablerede jakobsveje, Chemin Saint Jacques, på listen allerede før årtusindskiftet, mens spanierne indtil årtusindskiftet "måtte" nøjes med Camino Frances, der kom på listen allerførst, nemlig i 1993.
Her en opdateret liste, først de franske, der alle kom med i 1998:
Via Podiensis ( fra Le Puy til Saint Jean Pied de Port, hvor den møder Camino Frances i Spanien; Ruten er siden forlænget, så den i dag kan gås fra Geneve)
Via Tolosano ( fra Arles i Provence til Somportpasset, hvor den rammer Camino Aragones, der igen rammer Camino Frances)
Via Lemovicensis ( fra Vezelay i det nordlige Frankrig, der rammer Via Podiensis kort før Saint Jean Pied de Port
Og Via Turonensis, der går fra Paris over Orleans, Tours, Portiers, Bordeaux til den ligeledes rammer Saint Jean Pied de Port umiddelbart før Saint Jean Pied de Port.
Og så de spanske:
Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port til Santiago, som - ovenfor beskrevet - i 1993.
Mens de øvrige 4 spanske ruter nævnt herunder, først er blevet verdensarv for nylig.
Camino del Norte fra Irun på grænsen til Frankrig rammer Camino Frances knapt 2 etaper før Santiago.
Camino Primitivo, der overhovedet er den første jakobsvej, går fra Oviedo til Melide på Camino Frances.
Camino Vasco, der går fra Irun til Santa Domingo på Camino Frances.
Og Camino de Liebana, der går fra San Vincente på Camino del Norte til klostreret i Liebana.
Der er stadig spanske Caminoer, der forsøget at komme med på listen, bl.a. den forholdvis meget benyttede Via de la Plata.