Debat i Spanien efter at en redningshelikopter for nylig - nok engang - måtte rede pilgrimme, der opførte sig "temmelig idiotisk".
Redningsaktionen for 3 uger siden på den fransk-spanske grænse nær vandrestien mellem Saint Jean Pied de Port og Roncesvalles på pilgrimnsruten til Santiago har ført til ny debat i Spanien, fordi redningstjenesten nu kræver, at de to briter, der blev reddet, selv betaler for omkostningerne. Det samme skete tidligere på året, da to brasilianere var gået over bjergene i snestorm, og til alt held reddet ned. Skal alle pilgrimme betale en slags forsikring i Saint Jean Pied de Port, før de går over, eller skal de spanske og franske myndigheder, som det er blevet almindeligt de allerseneste år, prøve at få penge ud af de personer, som de har reddet.
Historien med de to britter, der blev reddet i midten af august, har været beskrevet temmelig detaljeret i flere britiske medier bl.a. Daily Mail, hvor du på deres hjemmeside, stadig kan læse en beretning på denne adresse: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3744990/British-walkers-lost-five-days-Camino-Santiago-trail.html.
Historien er i mit sammenfatning følgende: To briter forlader Saint Jean Pied de Port om eftermiddagen kl. 16.00 for at gå over Pyrenæerne af Napoleonsruten til Roncesvalles. De har store rygsække og går i klipklappere. Vejret er strålende og i følge diverse beskrivelse var natten stjerneklar. De farer vild og løber rundt i bjergene i fem døgn, hvor de lever af vand fra kilder og vandpytter, før de får sendt en alarm afsted via deres mobiltelefoner. Fra en helikopter ser redningsmandskabet et stort kors, lavet af tøj, tæt på vandrestien/pilgrimstien ikke langt fra den spanske grænselandsby Valcarlos. Og hvad så ?
Er det farligt at gå i Pyrenæerne og skal der betales "forsikringsafgift" ?, lyder debatten på diverse medier - bl.a. mange spanske. Når jeg læser reportagen fra Daily Mail på nettet, hvor de bl.a. nævner de seneste års dødsfald på Napoleonsruten, får man nærmest på fornemmelsen, at ruten er livsfarlig. Jeg har - som før beskrevet - gået ruten flere gange, og jeg er ikke enig i beskrivelsen. Man kunne lige så godt opkræve forsikringsafgift for badning i Vesterhavet, idet der gælder den samme grundregel ved badning som ved vandring i bjergene - tænk dig om. Undersøg forholdene, før du tager afsted. De lokale ved, hvornår man kan gå over, og hvornår man ikke kan gå over. Det er kendetegnede for de beretninger, som jeg har læst de seneste år om pilgrimme, der er faret vild i Pyrenæerne, at de har "gået med hovedet under armen". Der går over 70.000 pilgrimme over Pyrenæerne hvert år, og det er meget få, der kommer i vanskeligheder. Langt de fleste går nemlig ind på pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port, før de går over. Her informeres de om vejrforhold, ligesom de får udleveret et rimelig detaljeret kort. Dernæst er ruten i dag afmærket, så det er svært at fare vild, ligesom der er sat nummererede stolper op over hele toppen ved Leopoder-bjerget, så pilgrimme i eventuelle problemer kan kalde hjælp og beskrive nøjagtig, hvor de er. Tæt på toppen findes der to nødhytter.
Det er min fornemmelse (eller påstand), at langt de fleste af de pilgrimme, der kommer galt afsted, selv har opsøgt eventyret. (Ja, jeg ved godt, at det ikke gælder alle).
En stor del af de pilgrimme, der har modtaget hælp (eller direkte er døde) har været brasilianere (og i de senere år også Sydkoreanere). En af de første bøger - i vor tid - der blev skrevet om Caminoen, var brasilianeren Paulo Coelhos bog Pilgrimsrejsen. Bogen blev en bestseller og er - formentlig - en af årsagerne til, at Caminoen til Santiago pludselig blev så kendt. I bogen er han 5 dage om at gå fra Saint Jean Pied de Port til Roncesvalles - en tur, der normalt tager max 7-8 timer. Han sover under åben himmel, drikker vand af kilder og lever af fisk. Er nutidens brasilianere ude på at gøre ham kunsten efter ? Og sydkoreanerne, som har været i problemer de senere år, er ofte pilgrimme, der kun taler koreansk og som bevæger sig afsted med app og en koreansk skrevet guide. De seneste vintre har folk fra koreanske ambassader været stationeret i Saint Jean Pied de Port for at rådgive disse pilgrimme, fordi franske og spanske redningsmandskaber i vinteren 2014/15 havde over 70 udrykninger på Napoleonsruten primært efter sydkoreanere. Så med andre ord: Vi pilgrimme kan sagtens gå over Pyrenæerne, hvis bare vi tænker os lige så meget om, som vi plejer at gøre, når vi bader i Vesterhavet. Undersøg forholdene, før du går. Er vejrudsigten OK, kan du tage turen over Leopoder (Napoleonsruten) Er den ikke OK, så vent og se eller tag den anden rute over Valcarlos.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar