Der er blevet væsentlig flere pilgrimme, der går ad den middelalderlige rute til Peters og Paulus grave i Rom, selvom det ikke er nær så mange, som der går til Apostlen Jakobs grav i Spanien, siger sognepræsten i Sankt Ansgar, Daniel Nørgaard, der nu har brugt tre ferier på at tage turen af den middelalderlige pilgrimssti fra Lucca til Rom. I dag er ruten i Italien afmærket stort set hele vejen, og der er overnatning langs hele Via Francigena - også mange pilgrimsherberger til en overkommelig pris, så Europas ældste kristne pilgrimsrute er afgjort en mulighed for pilgrimme, der har lyst til at gå i Italien.
Der er ikke nogen statistik for, hvor mange pilgrimme, der går i Italien, men det er Daniel Nørgaards erfaring, at Barmhjertighedens år (2016) har været med til at sætte skub i en udvikling, hvor pilgrimsvandring i Italien er blevet langt mere almindelig. Det er dog Daniel Nørgaards fornemmelse, at det ikke er alle pilgrimme, der går af Via Francigena, som har et kristent motiv for pilgrimsfærden. Mange bruger ruten som en kulturel vandresti.
Daniel Nørgaard fortalte om sine erfaringer med at gå pilgrimsvandring i Italien for en mindre gruppe danske katolske pilgrimme, der primært har erfaring med pilgrimsvandringer til Apostlen Jakobs grav i Santiago Compostela. Den uformelle pilgrimsgruppe mødes et par gange årligt i forskellige menigheder i Storkøbenhavn for at udveksle erfaringer om pilgrimsvandring. Senest i Sankt Ansgar menighed. Pilgrimsgruppen består først og fremmest af Jakobspilgrimme, hvoraf flere har en ide om også at gå pilgrimsvandring i Italien.
De første kendte kristne pilgrimme gik ad Via Francigena til Rom i 596, men pilgrimsruten blev først rigtig beskrevet, da ærkebiskop Siger af Canterbury i sidste halvdel af 900 tallet gik til Rom for at få et pallium, som er en ærkebiskops særlige insignie af Paven( Insignie er et ydrekendtegn eller værdighedssymbol på en særlig betroet stilling). Via Francigena (vejen fra Frankrig) blev brugt allerede i Romertiden. Der findes en række hjemmesider på nettet, der mere detaljeret fortæller om mulighederne for at gå pilgrimsvandringer til Rom. Du kan læse mere her på siden under den 21. november i år, ligesom der findes en udmærket trykt tysk guide, nemlig Rother Wanderführer, som kan købes via nettet.
Herunder pilgrimme på vej gennem en solsikkemark på Via Francigena i år (foto Daniel Nørgaard)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar