mandag den 9. januar 2017

Hvilke pilgrimsrute skal jeg vælge ?

Mange pilgrimme er i tvivl om, hvilke rute der er bedst at gå, når de første gang bevæger sig mod Santiago.
Hvilke pilgrimsrute skal jeg vælge, lyder spørgsmålet, som det er mere end svært at svare på. Men her lidt om de 5 spanske ruter, hvor der er overnatning, god afmærkning med gule pile eller muslingeskaller, samt nok af andre pilgrimme på ruten til, at der kan skabes pilgrimsliv/pilgrimsfællesskab.
Camino Frances med 176.115 pilgrimme eller over 63 % af alle Santiago pilgrimme i 2016.
Camino Portugues 52.145 (19 %);
Camino del Norte 17.292 (6,2 %);
Camino Primitivo 12.090 (4,4%);
Camino Ingles 9.704 (3,5%);
Via de la Plata 9.071 (3,3%);
Der er altså stor forskel på, hvor mange andre pilgrimme man møder på ruten, ligesom der er stor forskel på antallet af pilgrimme hen over året, ligesom mange pilgrimme ikke går hele ruten, men kun et stykke af dem. Talene herover gælder alene de pilgrimme, der går mindst de sidste 100 km af ruten til Santiago og derfor får et Compostella.
Den mest benyttede rute er Camino Frances, og her i 2016 blev der meldt om overnatninsproblemer i starten af ruten (mellem Saint Jean Pied de Port og Burgos )fra slut april til medio/slut maj, samt i September. Trods disse problemer anbefaler undertegnede altid Camino Frances varmt. I 2016 passerede langt over 40.000 pilgrimme Roncesvalles i Pyrenæerne, heraf en stor del slut-april/start-maj, samt i september. Det gav nogle dage en del problemer med sengepladser, som man kan tage højde for. Det er muligt at reservere overnatning i Pyrenæerne på etapeten mellem Saint Jean Pied de Port og Roncesvalles i Honto/Huntto eller Orission, hvilket betyder, at man skærer den første meget skrappe etape over og kommer til Ronesvalles i så god tid, at der ikke skulle være problemer med at få en seng. Man kan i øvrigt også bestille plads på det store Klosterherberg i Roncesvalles, men det er lidt vanskeligere. Der kan dog stadig være lidt problemer med at fyldte herberger senere på ruten, hvilket - desværre - betyder, at nogle pilgrimme farer af sted i "kampen for en seng" og glemmer at være pilgrimme. Men det er op til hver enkelt selv at klare. En - ikke helt ung - kvindelig pilgrim, der læser denne side, gik Camino Frances i september oktober 2016. Hun havde problemer med sengeplads een nat mellem Logrono og Burgos og valgte at gå videre til næste by, hvor der var plads. Men frygten for manglen på en seng påvirkede pilgrimslivet på ruten., lød meldingen Trods det er Camino Frances nem at gå med mulighed for etapeter i alle størrelser. Ruten har meget kultur, religiøsitet med åbne kirker og messer, klostre og kristne fællesskaber undervejs. Læs mere under Europæiske pilgrimsruter her på siden. Hele ruten fra Saint Jean Pied de Port til Santiago er på knapt 800 km. Langt de fleste vælger dog at starte senere på ruten. Min fornemmelse er, at de fleste af de danske pilgrimme på "Caminoen", som ruten kaldes på dansk, begynder i Saint Jean Pied de Port.
Camino Portugues er de senere år blevet et alternativ for mange førstegangspilgrimme til Camino Frances. Ruten begynder i Lissabon og har fået en afstikker over et nyt pilgrimsmål, Fatima i Portugal, men langt de fleste pilgrimme begynder deres vandring i Porto ca 235 km. før Santiago. Ruten er nem at gå. Der er mange herberger, og som på Camino Frances, følelsen af uendelig mange pilgrimme. Jeg gik ruten (fra Fatima) senest i foråret 2016, og en gang undervejs var herbergerne rimelig fyldte. Det kommunale til over bristepunktet med et par larmende halvfulde danskere. Selv overnattede jeg - heldigvis - den nat på det lille private herberg i byen, hvor der forblev ledige senge. Jeg hørte fra andre, at der havde været en del fyldte herberger på ruten efter Porto, men personlig havde aldrig problemer med at få en seng. Og jeg løb/gik ikke stærkere af den grund. Læs også her mere under Europæiske pilgrimsruter.
Camino del Norte, Camino Primitivo og Via de la Plata ligner hinanden lidt, men er alligevel vidt forskellige.(Jeg gik ti dagsetaper af Camino del Norte i september 2016 og fortsatte derfra af Camino Primitivo i september og ind i oktober). Alle tre ruter er lidt sværere at gå ind de to mest benyttede ruter. Det skyldes primært de lidt længere etapeter, samt for Camino Primitivo, at der er rigtig mange op og nedture på flere etaper. Alle 3 ruter har pilgrimsliv, og man støder ind i de samme pilgrimme mange gange - alene fordi alle stort set følger de samme etaper og overnatter de samme steder. Det er min fornemmelse, at antallet af yngre pilgrimme er forholdsvis højere på især Camino del Norte. Men der er også store forskeligheder på ruterne. Camino del Norte går langs havet med mange smukke udsigter, passerer en del sommerturistbyer og der er en del asfalt. Camino Primitivo er mest natur med nogle helt fantastiske bjergetaper med små landsbyer og forholdsvis beskeden kirkelig betjening, idet få præster betjener mange små byer. Via de la Plata passerer den ene historiske by efter den anden, og man får en fornemmelse af Romerrigets storhedstid. Ruten går tillige gennem meget store landsbrugsområder med bl.a. de berømte sorte grise, men der er dage med meget lang etaper. Via de la Plata har i modsætning til de andre spanske ruter reelt ikke haft en stigning i antallet af pilgrimme de seneste seks-syv år.
Så vælg selv !!!!!!!!!!!
Her pilgrimsliv fra Camino Primitivo i starten af oktober 2016. Der var en pæn spredning i alderfordelingen på det tidspunkt. Nationaliteten delte sig med flest tyskere og spaniere, men også enkelte pilgrimme fra både USA og flere andre europæiske lande.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar