I takt med at det samlede antal pilgrimme, der går pilgrimsvandring i Spanien, stiger år for år, falder den procentvise andel af spaniere på stierne.
Når nogen i spøg kalder Camino Frances (Ruten fra Saint Jean Pied de Port til Santiago) for El Camino Americano eller El Camino Coreana er det egentlig ikke helt ved siden af, for antallet af ikke-spanske pilgrimme på pilgrimsvejene i Spanien bare stiger og stiger, mens antallet af spaniere stagnere eller stiger meget svagt.
De fem første måneder af 2017 kom der 81.490 pilgrimme ind til Santiago i alt, hvilket indikerer, at det samlede antal Santiago- pilgrimme i år - formentlig - passerer 300.000, men hvad der måske er lige så bemærkelsesværdigt, er den forskydning, der de seneste år er sket, så spanierne nu er i mindretal på deres egne pilgrimsstier. Af de fem måneders 81.490 var de 52.968 svarende til næsten 2/3 ikke-spaniere. Det skal ses i forhold til at knapt 45 % af alle pilgrimme i fjor (2016) var spaniere. Der kom ialt 124.230 spaniere ind til Santiago i hele 2016, og selvom juli-august, hvor der er flest spanske pilgrimme på stierne, givet vil rette op på procentdelen, så viser de seneste års udvikling, at den store procentvise stigning i antallet af pilgrimme de senere år, skyldes øget interesse uden for Spanien. Først i Europa i 90erne og 0erne, her især Frankrig, Irland, Tyskland, Italien, Polen og ikke mindst Danmark, mens der i de seneste få år er blevet væsentlig flere amerikanere, sydkoreanere og japanere på stien. Her et billede fra fællesspisning i klostret Alcuescar på Via de la Plata fra maj i år, hvor to spanske pilgrimme var "omringet", af blandt andre franskmænd, australiere, tyskere, danskere, en japaner, en italiener og en hollænder.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar