onsdag den 28. februar 2018

Sikkerhed på Caminoen

En del førstegangspilgrimme - primært kvinder - er bekymrede for deres personlige sikkerhed, når ideen/drømmen om en pilgrimstur i Spanien skal realiseres.
Pilgrimssæsonen nærmer sig kraftigt. Det kan mærkes her på hjemmesiden, hvor antallet af besøg og henvendelser med spørgsmål stiger kraftigt. Det er min fornemmelse - og alene en fornemmelse uden konkret viden, at en stor del af læserne her på siden har fået de første rynker og grå hår. Et spørgsmål går igen - især fra kvinder - sikkerhed! Er det farligt at flyve sydpå, tage rygsækken og begynde at gå helt alene af stier i et land, hvor sproget også kan være et problem.
Jeg har skrevet en hel del om kvinder alene på Caminoen, senest i januar i fjor (27. januar 2017), som kan læses under datoen. Her underunder vil jeg forsøge at svare på spørgsmålet nok en gang, men mere bredt.
Personlig sikkerhed:
Der har siden pilgrimsvandringen i Spanien igen begyndte at blive "moderne" i midten af 1980erne været et mord på en pilgrim. Mordet skete påskedag i april 2015 på Camino Frances ca 70 - 80 km efter Leon efter den forholdsvis store by Astorga på vej op af bjerget mod Rabanal. Morderen er for længst fanget, dømt og sidder pt. i fængsel. Den myrdede var en 41 amerikansk kvinde, og morderen har i retten forklaret, at han forsøge at røve hendes penge. Hun gjorde modstand, og han slog hende hende med et sten, og desværre omkom hun.
Hvor ulykkelig denne sag end er, skal drabet ses i forhold til, at der siden 1980erne har gået mellem 3 og 4 millioner pilgrimme af jakobsvejene i Spanien mod Santiago. Jeg har ikke hørt om, hvorvidt der skulle være sket drab på pilgrimme i et stort pilgrimsland som Frankrig, selvom jeg - også her - forsøger at følge med via hjemmesider. Men det kan være sket uden, at jeg ved det. EUs officielle kriminalstatistik over medlemslandene viser i øvrigt, at antallet af drab pr. 1.000 indbyggere i Spanien årligt er mindre end i Danmark. (Læs eventuelt her på siden, den 24. jan. 2018).
Alvorlige røverier/overfald: Jeg har hørt/læst om om tre alvorlige tilfælde ud over mordet i 2015 i de nu over 20 år, hvor jeg har forsøgt at følge med i livet langs pilgrimsvejene i Europa. Der kan sagtens have været flere. De tre tilfælde, jeg kender er inden for de seneste 5-6 år.
I 2012 fandt der flere røverier sted på Via de la Plata på første etape, når pilgrimmene lige var gået ud af Sevilla og gik langs floden, hvor der lå/ligger en del "roma-lejre". To yngre røvere på cykel stoppede enlige pilgrimme (både kvinder og mænd) og truede dem med kniv til at aflevere penge, telefon m.m . Jeg gik selv på strækningen i foråret 2012, men havde ikke hørt om røverierne, men var "så heldig", at jeg tilfældig mødte en ældre spansk pilgrim, som jeg slog følge med på denne strækning, hvilket kan have været årsagen til, at jeg selv slap. Politiet stoppede ikke disse røverier. Det gjorde en canadisk yngre mand, der i stedet for at give røverne sine ejendele, slog dem begge til jorden og holdt dem fast, ringede efter politiet, der kom og hentede dem. Da jeg gik samme vej igen i fjor, valgte jeg af to grunde den alternative vej ud af Sevilla a) Der var gode kaffe/morgenmadssteder på den alternative rute, og b) Jeg havde ikke lyst til at passere hele roma-området, selv om jeg mødte flere af dem på min vej ud, ligesom jeg havde læst om aggressive hunde på denne strækning.
De to andre tilfælde af røverier er noget mere alvorlige. Den ene er fra Portugal fra Camino Portugues umiddelbart syd for Porto, altså før Camino Portugues bliver lige så trængselsfuld som Camino Frances. Et yngre par blev overfaldet af to yngre mænd. De gjorde modstand, men da den ene mand truede pigen med et kniv valgte den unge mandlige pilgrim at aflevere sine penge. Af medier og hjemmesider kan jeg desværre læse, at det ikke tyder på, at politiet i Portugal har taget sagen særlig seriøs.
Den anden sag er også fra Portugal/Camino Portugues, hvor en kvinde blev overfaldet på første etape ud af Lissabon og fik frarøvet sine penge efter at have gjort modstand. Desværre også her, ser det ikke ud til at politiet i Portugal kan finde gerningsmændene.
Andre ubehageligeheder:
Men pilgrimme, specielt kvinder, kan blive udsat for andre ubehagelige oplevelser. Og her har jeg meget svært ved at skelne skidt og kanel. Hvis jeg vil, kan jeg jævnligt læse på nettet, om specielt kvindelige amerikanske pilgrimme, der bliver udsat for blufærdighedskrænkelser eller uønsket seksuelle tilnærmelser af den ene eller andet art. Og deres egne beskrivelser kombineret med mine egne erfaringer bringer mig i tvivl. Og jeg ved godt at nogen mener, at jeg som mand ikke har forstået ret meget af det. MEN langs de overfyldte Caminoruter, Camino Frances og Camino Portugues (fra Porto) foregår der en del "toilet-besøg" langs ruterne. For at sige det lige ud, der flyder med affald, lort og pis. Der er et utal af små hvide tisseklude efterladt af kvindelige pilgrimme, og mænd står op af træer, buske og husmure og tisser. Når kvindelige pilgrimme beskriver seksuel-chikanen langs ruten, har jeg svært ved at læse af teksten, om de er blevet generet eller om en tissetrængende mand bare har passeret, når de selv sad på "potte", for at tisse op af det nærmeste træ. Jeg tænker ind imellem mere på de mange spanske frivillige, som hvert år i 1.000-vis tager en tur langs Caminoerne og rydder op i svineriet. De er virkelig helte. Det betyder selvfølgelig ikke, at kvinder IKKE kan blive udsat for ubehageligheder, men for undertegede har det været kendetegnede, at de mange beretninger (og der er ind i mellem mange) om ubehagelige blottere og tissemænd, alene er omtalt på engelsksprogede pilgrimsfora, og ALDRIG på tyske eller franske. Skyldes det, at amerikanske pilgrimme er flittigere til at anmelde det og råbe vagt i gevær - eller sklyldes det en kulturforskel ? Jeg kender ikke det nøjagtige svar.
Så min konklusion er rimelig klar. Der sker alvorlig kriminalitet på pilgrimsruterne, men statistisk i forhold til hvor mange mennesker, der går, langt mindre end andre steder. Set i forhold til antallet af mennesker, er kriminaliteten meget, meget lille. I fjor kom der over 300.000 pilgrimme ind til Santiago. Her vil jeg gerne tilføje, at politiet i Spanien tager pilgrimsanmeldelser meget seriøst - en falsk anmeldelse fra en sindsforvirret sydamerikansk kvindelig pilgrim her for nylig blev rekonstrueret i TV-nyhederne, ligesom politiet minitiuøst gennemgik området, hvor overfaldet skulle have fundet sted. Den "overfaldne kvindelige pilgrim", der i øvrigt var fra Venezuela og spansk talende, ændrede dog forklaring og sagde, at hun selv havde fundet på det.
Andre ulykker:
MEN der dør trods det folk på Caminoerne hvert eneste år, og flere end man skulle tro. De fleste på grund af hjerteproblemer, men også nogle, der går i bjerge trods advarsler, af dehydrering (manglende vand), samt ved andre ulykker, herunder trafikulykker. (Her et foto af et af de mange mindemærker for døde pilgrimme, der findes langs de mange pilgrimsruter i Spanien.)
Tyverier:
Ja, der sker tyverier langs caminoerne i Spanien, og ikke mindst på Camino Frances, som 180.000 mennesker valgte at gå af i 2017. Pilgrimme stjæler fra pilgrimme; der er "falske pilgrimme" med rygsæk; svindlere fra Østeuropa optræder i grupper langs ruten, ligesom vi ser det i København. Det spanske politi slår hårdt ned på dem, når de kan, ligesom alle andre plattenslagere prøver at skaffe sig penge, som den falske pilgrim med rygsæk, der nu i flere år har gået rundt i Santiagos gader og bedt ankomne pilgrimme om en euro eller to, fordi han ikke har til busbilletten hjem. Da der ankommer 1000vis af pilgrimme dagligt i sommermånederne, kan det være en rimelig god forretning.
Jeg er aldrig selv blevet bestjålet, men har mødt mere end een plattenslager de efterhånden mange gange, jeg er ankommet til Santiago. Jeg har altid penge og kreditkort på mig, og jeg tager det hele med i badeværelset, når jeg ankommer til et herberg. Men min rygsæk efterlader jeg dagligt på herberger, når jeg ikke er der. Jeg forsøget at være opmærksom på andre uden at få paranoia. MEN kriminalitet på mine pilgrimsvandringer optager mig meget lidt, når jeg går. Der er så meget vidunderligt, samt fysiske krav at forholde sig til, at det ikke forstyrer mig fra det væsentlige ved en pilgrimsvandring.

mandag den 26. februar 2018

Vinter-caminoen som alternativ

Med flere og flere vinterpilgrimme, kan Camino Inverno blive et alternativ for de sidste ca 200-260 km mod Santiago. Og nu får Camino Inverno hjælp af historikerne.
Jeg skal gå turen medio maj til medio juni i år, og har egentlig et spørgsmål til de sidste 100 km. Jeg har gennem flere grupper læst at de sidste 100 km er ren cirkus. Er der ikke andre mulige ruter på de sidste km så man kommer en anden vej ind til Santiago?, lyder spørgsmålet.
Og svaret er Ja, der er et alternativ, nemlig Camino Inverno, hvis pilgrimsforening i nu snart ti år har forsøgt at få anderkendelse fra de andre pilgrimsforeninger i Spanien, men uden held. Derom lidt senere nede i artiklen.
Hver enkelt pilgrim har selvfølgelig sine egne holdninger til, hvordan en pilgrimsrute skal være. Undertegnede mener ikke, at Camino Frances (Saint Jean Pied de Port til Santiago) er et cirkus, men den har udviklet sig til en anden type pilgrimsfærd end jeg oplevede det fra 10 til over 20 år siden. Der er rigtig mange mennesker, der går af Camino Frances - i fjor 2017 blev det til 180.738, så selvfølgelig påvirker det hele livet langs ruten. Der er pilgrimme overalt, men også et utal af pausesteder, barer og overnatningsmuligheder - langt flere end på andre pilgrimsruter i Spanien, selvom Camino Portugues fra Porto til Santiago faktisk har lige så mange pilgrimme på hvert sted på stien som Camino Frances målt i forhold til kilometer og dagsetaper. Dernæst har Camino Frances langt flere messer og andre religiøse tilbud til de pilgrimme, der også går af religiøse grunde, og derfor gerne vil deltage i fælles kristne aktiviteter undervejs. Hvis man ønsker at gå på en rute med færre pilgrimme er der flere muligheder; se på de to sider: www.mundicamino.com/ ; og www.gronze.com eller nogen af alle de andre pilgrimshjemmesider med ruteoversigter.
Vil man kombinere Camino Frances med Camino Inverno er det en mulighed. Camino Inverno skiller sig ud fra Camino Frances i den gamle ridderby, Ponferrada, knapt 220 km før Santiago. Den er ca 45 km længere end den direkte vej over bjergene, altså godt 260 km. Den ordinære Camnino Frances går over bjergene ved o Cebreio, og Camino Inverno har fået sit navn, fordi den oprindeligt blev brugt om vinteren, når pilgrimmene havde det svært med at passere bjergene i høj sne, og derfor tog den lidt længere tur uden om. Den historiske baggrund for Camino Inverno har været diskuteret livligt - nu i årevis - i Spanien, idet mange mener, at den er opfundet nu og aldrig blev brugt i middelalderen eller renæssancen, hvor pilgrimsstrømmen til Sankt Jakobs grav var stor. Men nu har Camino Invernos pilgrimsforening fået hjælp af historikere. Den galiciske avis, la Voz de Galicia, har for få dage siden skrevet en artikel med omtale af en en krønike fra 1610 af en Diego de Guzmán, der var sendt til Santiago de Compostella af kong Felipe III. Han gik af Camino Frances, men på vej hjem gik han en anden vej nemlig over Monforte, Quiroga og Chantada ( byer på Camino Inverno). Og Diego de Guzmán beskriver, at han tog denne rute efter råd fra andre i Santiago, der fortalte ham, at der var mindre risiko for sne. Læs selv her i artiklen:
https://www.lavozdegalicia.es/notic...-invierno-encargo-rey/0003_201802M25C2991.htm Så nu jubler de formentlig i Camino Invernos pilgrimsforening og siger: Hvad sagde vi. Camino Inverno må derfor være tæt på anerkendelse fra alle sider som en historisk pilgrimsrute. Camino Inverno kan gås hele året, og selvom den er længere end Camino Frances slipper man altså for turen op til o Cebreio, som godt kan værke kraftigt i ben og fødder selv hos garvede pilgrimme - til gengæld går man glip af af et historisk og religiøst centrum som o Cebreio, samt Spaniens - formentlig ældste kloster i Samos og turen over Monte Gozo - bjerget lige før Santiago, da Camino Sanabres (Via de la Plata og Camino Inverno) går ind i byen syd fra.
Hvis du vil gå Camino Inverno skulle denne etape-deling give mulighed for overnatning:
Ponferrada - Médulas
Las médulas - El Barco de Valdeorras
El Barco de Valdeorras - A Rúa de Valdeorras
A Rúa de Valdeorras - Quiroga
Quiroga - Monforte de Lemos
Monforte de Lemos - Chantada
Chantada - Rodeiro
Rodeiro - A Laxe
A Laxe - Outeiro
Outeiro - Santiago de Compostela
Altså 10 etaper, hvoraf de to sidste er på Camino Sanabres, hvor Via de la Plata også er stødt til, sådan at der her er flere pilgrimme, men også flere overnatningsmuligheder. Der er mange pilgrimshjemmesider, der omtaler ruten, og de to spanske hjemmesider, Mundicamino og Gronzo, der er nævnt længere oppe i artiklen, har både etapeforslag, samt overnatningsmuligheder.

lørdag den 24. februar 2018

Frivillige og naboer langs Caminoen

Pilgrimstræffet i Hillerød fredag, den 16. marts har udover generel pilgrimssnak to små oplæg om "livet lands Caminoen".
Katolsk Orientering, der udkom i går, har en artikel om pilgrimsvandring - primært i Spanien. Her et uddrag af artiklen, der blandt andet omtaler pilgrimstræffet i Hillerød om 3 uger:
Ved forårsmødet i år i Sankt Vilhelms Kirke i Hillerød, er hovedtemaet netop "frivillige langs pilgrimvejene", herunder et oplæg om, hvorfor spanierne i de mange byer og landsbyer langs pilgrimstierne kan blive ved med at tage godt imod 1000-vis af pilgrimme, der dagligt - især i sommerhalvåret - i en uendelig strøm går gennem byerne ofte efterladende sig affald, samt støjende besøger de lokale barer, butikker m.m. Spanske Maria Pilar Lorenzo gik Camino Frances i fjor, og hun har sit bud på, hvorfor spanierne tager så godt imod de 1000-vis af ofte ikke-spaniere, som fylder meget langs pilgrimstierne:
”Genopdagelsen” af Caminoen,er ikke alene en ny trend. I Middelalderen gik hvert år mange tusinde pilgrimme samme vej. Og jeg er overbevidst om, at folk i de små landsbyer, Caminoen passerer, har en historisk fornemmelse for det særlige ved det sted, hvor de bor.. De mange stednavnene med "del Camino" i , fortæller historien. Da pilgrimsvandringen forsvandt blev landsbyerne ret isolerede, og nu hvor de mange pilgrimme er kommet tilbage, og ofte kommer langvejsfra, er de stolte af deres Camino og deres historie, siger Maria Pilar Lorenzo, der på pilgrimstræffet i Hillerød giver sit bud på livet langs de mange pilgrimsruter i Spanien, sammen med den danske pilgrim Torben Andersen, der i januar og februar i år, har været frivillig på Albergue de peregrinos Siervas de María i Astorga ( ca 260 km før Santiago) nær den store spanske by Leon, hvor der om vinteren overnatter mellem 5 og 20 pilgrimme dagligt - om sommeren over 100 hver nat.
Torben Andersen fortæller, at langt de fleste pilgrimme er hjælpsomme, søde og taknemmelige for det arbejde der gøres for dem langs Caminoer'ne i Spanien, og for de fleste hospitaleros gælder: Glæden ved dagligt at tale med trætte, men glade og særdeles søde pilgrimme bærer lønnen i sig selv. siger Torben Andersen
Lige nu forbereder et ukendt antal danskere sig på at gå en af de mange pilgrimsruter til Santiago i indeværende år. Er du selv en af dem, eller har du bare lyst til at høre mere om pilgrimsvandring, kan du tilmelde dig forårets pilgrimstræf, fredag den 16. marts kl. 17.00 i Sankt Vilhelm Kirke i Hillerød. Mødet arrangeres af en mindre gruppe katolske santiagopilgrimme med repræsentanter for menigheden i Hillerød som værter ; ikke-katolikker er også meget velkommen. Der begyndes med messe kl. 17.00 med sognepræst Hans Esmark, hvorefter der er møde med fællespisning og oplæg, samt snak om alle typer pilgrimsspørgsmål - også af praktisk karakter. Af hensyn til planlægningen vil arrangørerne gerne have tilmelding på jakobsvejen@gmail.com

torsdag den 22. februar 2018

Pilgrimsdagbog fra Portugisiske kystvej okt. 2017

Den tyske pilgrim, Heiner Weishaupt, gik Camino Portugues, langs kysten 02.-14.10.2017. Det har lavet en billedrig pilgrimsdagbog om på nettet.
12/13 dage inkl. transport brugte den tyske Heiner Weishaupt på at gå Camino Portugues i oktober. Heiner Weishaupt har lavet en god beskrivelse af ruten på denne hjemmeside https://myalbum.com/album/GyfgAacnhq7t .
Man skal lige huske, at Camino Portugues efterhånden er flere/mange pilgrimsruter fra Portugal til Santiago, der snor sig ud og ind mellem hinanden. Langt de fleste ikke-spanske pilgrimme begynder deres tur i Porto i Nordportugal ca 225 - 250 km før Santiago alt efter hvilken af ruterne, der gås - eller endnu længere, hvis det forholdsvis nye åndelige/religiøse variant er med. Men her er det altså turen langs kysten, der var delt op i 12 etaper. Heiner Weishaupt fløj til Porto og gik første etape med det samme. En del pilgrimme tager metroen/toget ca ti kilometer ud af Porto til Matosinhos og starter med at gå der direkte ved kysten.
Her Heiner Weishaupts etaper, men se selv hans beretning. (Link højere oppe i artiklen)
1 Tag: (Frankfurt a. M.) Porto – Villa do Conde, ca. 32 KM
2. Tag: Villa do Conde – Esposende, ca. 24 KM
3. Tag: Esposende – Viano do Castello, ca. 25 KM
4. Tag: Viano do Castello – Caminha, ca. 28 KM
5. Tag: Caminha – Mougas, ca. 25 KM
6. Tag: Mougas – Ramalossa, ca. 16 KM
7. Tag: Ramalossa – Vigo, ca. 21 KM
8. Tag: Vigo – Arcade, ca. 23 KM
9. Tag: Arcade – Armenteira, ca. 35 KM
10. Tag: Armenteira – Vilanova de Arousa, ca. 25 KM
11. Tag: Vilanova de Arousa – Teo, ca. 10 KM
12. Tag: Teo – Santiago (Frankfurt a. M.)

tirsdag den 20. februar 2018

Videoer fra franske og spanske pilgrimsruter

Den norske pilgrim Bjørg Tvetene Sæter har lavet flere små "film" fra sine mange pilgrimsvandringer i både Frankrig og Spanien. Der er rigtig mange flotte billeder, som du kan finde her: https://www.youtube.com/channel/UCt5ZEmAaRwk0YVj7HRwQa4g/videos Og for dem, der har gået nogen af ruterne, er der ikke mindst genkendelsens glæde.

mandag den 19. februar 2018

Vandreguide på telefonen

Den danske hjemmeside http://wewalk.dk/ hjælper dig til at få vandrekort ned i telefonen.
Her på www.jakobsvejen.dk kan man - desværre - ikke beskyldes os for at være særlig ferme, når det gælder brug af nye medier i forbindelse med pilgrimsvandring. Her finder du mere beskrivelser af pilgrimsvandring, samt råd til de enkelte ruter. Christian Pfeiffer Jensen, der står bag vandresiden http://wewalk.dk/ har nu lavet en meget præcis beskrivelse til, hvordan du downloader ruter ned i telefonen, det drejer sig om vandreapps - MAps.me og Viewranger. Du kan læse mere på selve hjemmesiden.

fredag den 16. februar 2018

En måned til næste pilgrimstræf

Fredag, den 16. marts er der igen pilgrimstræf i Storkøbenhavn, hvor der udover snak om praktiske spørgsmål er fokus på livet langs Caminoerne i Spanien.
Skal du gå Camino i år er det halvårlige pilgrimstræf i Storkøbenhavn måske noget for dig. Det er en mindre gruppe katolske pilgrimme, der i de seneste 4 år har arrangeret to årlig pilgrimstræf, forår og efterår, om livet som pilgrim - også ikke-katolikker er meget velkommen. Det næste træf er sat til fredag, den 16. marts kl. 17.00 i Sankt Vilhelms Kirke i Hillerød. Pilgrimstræffet begynder med messe i kirken, hvorefter der er møde og fællespisning i menighedsalen. Det er ved træffet muligt at snakke med garvede pilgrimme, som har erfaringer fra pilgrimsvandring over det meste af Europa - og ikke mindst af diverse jakobsveje i Spanien. Denne gang er der også to små oplæg, der drejer sig om frivillige på herberger, samt livet langs caminoen.
Hvad siger de mange naboer langs pilgrimstierne i Spanien til den næsten uendelige række af daglige pilgrimme, der ofte efterlader sig et spor af affald, ligesom de fylder meget både i bogstaveligt og i overført betydning ? Spanske Maria Pilar Lorenzo, der selv har gået Camino Frances i 2017, giver sit bud på, hvorfor spanierne er så stolte af deres Camnino og gæstfrie overfor de mange ikke-spanske pilgrimme.
Danske Torben Andersen har været hospitaleros i Astorga her i vinter, hvor der om vinteren dagligt overnatter mellem 5 og 20 pilgrimme på det meget store herberg, Albergue de peregrinos Siervas de María. Han fortæller lidt om livet som hospitaleros og de mange pilgrimme, der passerer.
Der er selvfølgelig - som altid - mulighed for at få information om alle typer pilgrimspørgsmål, som man måtte have. Der plejer at være en pæn blanding af garvede pilgrimme og "nybegyndere" med ved disse træf.
Af hensyn til den praktiske planlægning vil arrangørerne gerne have tilmelding på jakobsvejen@gmail.com , og hvis du gerne vil bestille et pilgrimspas til pilgrimsvandring i Spanien, Portugal eller Frankrig til levering på mødet (pris 50 kr.) må du gerne give et praj på tilmeldingen.

torsdag den 15. februar 2018

Herberget i Vincente på Nordruten lukket

Skal du gå Camino del Norte i år skal du vide, at herberget i San Vicente de la Barquera er lukket.
Albergue El Galeón i San Vicente de la Barquera på Camino del Norte mellem Santillana del Mar og Llanes: Engang et "kultherberg" med fælles aftensmad og god stemning, samt mulighed for messe i klostret, der er nabo til herberget - med plads til 44 pilgrimme i lidt primitive rammer og nogen gange lidt koldt vand i bruseren. Men trods det et af de mest besøgte herberger på Camino del Norte. Så gik det ældre ægtepar der stod for herberget på pension, yngre kom til, køkkenet blev lukket, og alt var pludselig forandret og stemingen et helt anden. Prisen 10 euro for en seng.
Nu oplyses det, at herberget er lukket - formentlig permanent, da brandmyndighederne mener, at det er for farligt, og der er ikke er nogen bagdør, som pilgrimmene kan komme ud af, hvis noget går galt. Kommunen oplyser, at det "overvejes" at lave et kommunalt herberg. Der er en del pensioner, hoteller og anden overnatning i byen, men ikke til herbergs-priser.
Derfor vil mange pilgrimme sikkert lave etaperne om uden overnatning i San Vicente de la Barquera. Der er herberg i både Comillas og Colombres, der ligger på hver side af San Vincente, men de er ikke ret store.
Her et billede fra Albergue El Galeón i San Vicente de la Barquera i 2012, hvor pilgrimmene vasker op efter fællessspisning.

onsdag den 14. februar 2018

Retsag om sti på Via de la Plata

Pilgrimsforeninger har anlagt sag for at få pilgrimsti væk fra landevejen på 3.dagen af Via de la Plata fra Sevilla.
Via de la Plata er - efter undertegnedes opfattelse - en af de hårde jakobsveje/caminoer i Spanien, og det skyldes ikke mindst lange etaper, heraf ofte store strækninger på asfalt. Siden reetablereringen af Via de la Plata for over 20 år siden er der endvidere sket en del ændringer af pilgrimsstien - oftest til det værre. Landmænd har lukket stier ned - oftest - med bl.a. den begrundelse, at pilgrimme ødelægger landbrugsproduktionen.
De der har gået Via de La Plata de seneste år har måttet klare de første næsten 16 km af etapen fra Castilblanco de los Arroyos - Almadén de la Plata af landevej SE 5405, før stien endelig går ind i nationalparken, som så følges til Almadén, hele etapen er på ca 28-29 km. Der er ikke et eneste ordentlig pausested undervejs, hverken ved asfaltvejen eller i selve nationalparken, hvor det dog er umulig at finde en alt andet end dertil indrettet sten at sidde på.
Men nu skal en retsag afgøre om de første 16 km skal tilbage gennem landbrugsjord. Alt fra spanske økologiske organisationer til foreninger af pilgrimsvenner (30 forskellige foreninger i alt) har anlagt sag for at få åbnet den oprindelige pilgrimsvej igen. Sagen kører både mod myndigheder (Andalucia) , en landbrugsmaskinvirksomhed, samt en tyrefægter, der ejer store arealer langs ruten. Det er dagbladet el Diario, der har historien, som rent juridisk synes at være ualmindelig indviklet for en pilgrim som undertegnede, men du kan læse hele historien her: http://www.eldiario.es/andalucia/sevilla/Ecologistas-Junta-Andalucia-Camino-Santiago_0_734577538.html
Her et billede fra nationalparken med bredde jordveje, som efter 16 km med asfalt og biler, virker som den rene lise for fødder og knæ.

tirsdag den 13. februar 2018

Ny tysk Via de la Plata hjemmeside

Via de la Plata er "uendelige" stier i landbrugslandskab og en kulturrejse 2.000 år tilbage i tiden, mener den tyske pilgrim Werner Kräutler. Han gik turen i 2017, og det har han lavet en hel hjemmeside om med mange praktiske tip til dem, der ønsker at følge efter. Undertegnede gik ligeledes Via de la Plata i fjor - uden at møde Werner Kräutler - og jeg kan nikke genkendede til mange billeder, der viser de næsten "uendelige" strækninger gennem Extremadura. Du kan se hjemmesiden her: https://www.viadelaplata.info/



lørdag den 10. februar 2018

Camino Primitivo med kortere etaper

Camino Primitivo på 14 dage er lidt af en udfordring, men det kan sagtens lade sig gøre.
Jeg modtager indimellem spørgsmål via mail her til siden, hvor jeg i anonymiseret form offentliggør svaret her på siden, så eventuelt andre kan læse det. Her et af dem:
Kan jeg gå Camino Primitivo på 2 uger ?, lyder spørgsmålet, og svaret er ja, men med et forbehold. Turen er på ca 325 km, og 24 km pr. dag er for de fleste pilgrimme ikke nogen stor udfordring. Men begynder du din tur i Oviedo bør du være opmærksom på, at den store opstigning til bjergene efter Borres kommer efter ca 84 km - en strækning de fleste pilgrimme vil dele over 3 dage - eller som jeg har set nogle pilgrimme gøre, tage den sidste overnatning før opstigningen efter ca 80 km ved Campiello, hvor der er flere overnatningsmuligheder i langt bedre standard end det alt andet end "lidt slidte (ulækre)" herberg i Borres, der ligger strategisk godt lige før opstigningen. Det betyder imidlertid at turen over de højeste bjerge på ruten bliver nok en tand mere udfordrende.
Da jeg gik ruten i 2016 startede jeg i Bilbao på Camino del Norte, netop for at komme i form inden opstigningen. Og det det viste sig at være en god ting for en ældre herre som undertegnede. Min mangeårige gode tyske pilgrimsven, Herbert, som jeg mødte i Oviedo, havde rimnelig store problemer på turen fra Borres til Hospital, og jeg kunne konstatere at andre pilgrimme også led mere end godt var. Men Herbert og jeg havde også taget turen fra Oviedo til Borres på 3 dage - i øvrigt uden problemer. Fra Borres går turen op og op, lidt ned og op igen. Og vælger du turen over hospital til Berducedo er der formelt set kun ca 24 km. MEN hvilken 24 km - beregn 7 timer plus pauser.
Derfor følgende forslag:
Der er to ruter over bjergene - alternativet til turen over Hospital er ruten tæt på landevjen, hvor det oven i købet er muligt at finde overnatning undervejs i byen, Pola de Allanda. Jeg har kun gået den den svære rute, nemlig turen over Hospital, og skal jeg gå turen igen vil jeg tage den samme, da turen over Hospital på 4. eller 5.-dagen fra Oviede rent naturmæssigt var turens absolutte højdepunkt. Du kan se et par billeder nedenfor.
Men hvis jeg ikke var enten a) i absolut topform eller b) begyndt at gå flere dage før Oviedo på Camnino del Norte for at komme i form, vil jeg foreslå, at man deler de første ca 83-84 km over i 4 dage, så "buen ikke er spændt for hårdt" før opturen. Er vejret dårligt, foresår jeg den lidt lettere alternativrute, som jeg altså ikke selv har gået.
Jeg kan se, at den spanske pilgrimshjemmeside www.gronze.com har et forslag til etaper, der tager højde for, at man bør bruge lidt ekstra tid fra Oviedo til Borres.
Men her lidt billede fra turen over Hospital:

onsdag den 7. februar 2018

Færre danskere på Caminoen

Antallet af danskere, der går pilgrimsvandring i Spanien, faldt kraftigt i 2017 - det første fald i flere år.
Sandsynligheden for at møde en anden dansker på en af jakobsvejene i Spanien er faldet med over 12 % fra 2016 til 2017. I 2016 blev der slået ny rekord i antallet af danske pilgrimme, idet 2.594 danskere meldte sig på pilgrimskontoret i Santiago for at bede om et bevis for gennemført pilgrimsfærd. I 2017 blev det "kun" til 2.273 - et fald på 327 eller 12,4%, oplyser pilgrimskontoret i Santiago. Den store nedgang i antallet af danske pilgrimme skal ses i forhold, at det samlede antal Santiagopilgrimme i 2017 blev på over 301.036, hvilket var over 23.000 flere end rekorden året før i 2016 på 277.854 pilgrimme.
Samlet set tyder det på, at antallet af pilgrimme fra Sydeuropa og lande med større katolske befolkningsgrupper er stigende, idet der i 2017 er gået flere italienske, tyske, portugisiske, irske pilgrimme ind i Santiago end året før - i øvrigt sammen med flere fra lande som USA og Sydkorea, mens antallet af briter (fra 6050 til 5.768), nordmænd (fra 787 til 699) og danskere er faldet, og antallet af f.eks. svenskere (fra 1.314 til 1.342) kun er steget med nogle få.
Set procentvis i forhold til befolkningsgrundlaget er Danmark stadig et af de lande, der sender allerflest pilgrimme til Santiago, nemlig 2.273 pilgrimme; hvilket i forhold til vores indbyggerantal på 5,5 millioner er forholdsmæssigt langt flere end antallet af både tyske, italienske og franske pilgrimme for slet ikke at tale om amerikanerne, selv om ikke mindst pilgrimme fra USA fylder meget både på pilgrimsstierne, samt i debatten og erfaringsudvekslingen på engelsksprogede pilgrimshjemmesider.

tirsdag den 6. februar 2018

Tysk hjælp til Camino Frances

Tysk hjemmeside har nylig opdateret alle herberger langs Camino Frances med priser og særlig fokus på "Donativo-herberger".
Den tyske pilgrim Peter laver hvert år et stort arbejde med at opdatere sin hjemmeside http://jakobsweg-lebensweg.de/registrieren/ , når det gælder praktisk hjælp til at planlægge en tur af Camino frances fra Saint Jean Pied de Port til Santiago. Det er ligeledes muligt via hans hjemmeside at trykke en liste ud med afstande, højdemeter m.m. , sådan at det daglige arbejde med at planlægge dagens etape bliver nemmere. Peters to lister kombineret med den spanske hjemmeside www.gronze.com er - efter min vurdering - rigelig til at gå hele Camino Frances. Derudover anbefaler jeg dog stadig en trykt guide til os, der har det lidt svært med at gå og kigge kort via telefonen, ligesom en trykt guide også har lidt andre nyttige informationer , her anbefaler jeg stadig nok en tysker: Rother Wanderführer, der kan købes via nettet - også i en engelsk udgave, selvom jeg - af det af den, som jeg har set - ikke synes, at den er så godt oversat. Så kan du læse lidt tysk, foreslår jeg originalen.
Du kan bruge ovenstående link til at trykke Peters materiale ud.

mandag den 5. februar 2018

Unge kriminelle på Caminoen

Domstol på De kanariske Øer sender unge kriminelle på pilgrimsvandring som alternativ til fængsel.
En lokaldomstol på De kanariske Øer har i 2017 gennemført et forsøg, hvor ialt 19 unge har været sendt på en "pilgrimsvandring" på Kanarieøerne som led i resocialisering og et alternativ til fængsel. Det er den galiciske avis, La Voz de Galicia, der bringer historien i et interview med den dommer på Gran Canaria, Reyes Martel; der har taget initiativ til forsøget. Indtil videre har de unge skullet gå af "den canariske Camino", der går næsten direkte nord-syd over bjergene på Gran Canaria, og som ren historisk ikke har så meget med Santiago/Sankt Jakob at gøre, men som de senere år har fået en stigende betydning, som en lokal pilgrimsrute på øen.
Dommer Reyes Martel siger i følge La Voz de Galicia, at formålet med denne nye "straffeform" er give de unge kriminelle grundlæggende værdier som empati og respekt for andre mennesker, og at et nyt syn på livet kunne betyde, at vi ikke igen får besøg af dem ved domstolene. Målet, forklarer dommeren, er at hjælpe mindreårige med adfærdsproblemer, som står i fare for social udstødelse af vores samfund, og at de under en hård pilgrimsvandring sammen med andre kan indse betydningen af ​​værdier som solidaritet, gæstfrihed og frihed.
Det er nu besluttet at forsøget fra 2017 skal fortsætte i indeværende forår, hvor unge kriminelle fra Kanariøerne bliver sendt på en længere vandretur af en af de nordspanske Camino ruter. Det er et klart succeskriterie, at under 20 % af de unge falder tilbage i kriminalitet, oplyses det.
Dommer Reyes Martel ( der på billedet ses under pressekonference gengivet i La Voz de Galicia) har været på rundrejse for at skaffe penge til sit projekt, og havde ultimo januar skaffet 170.000 Euro af de 300.000 Euro, der er målet.
Her på Jakobsvejen har vi tidligere omtalt, at det i Belgien i flere år har været brugt at sende unge kriminelle på længere pilgrimsvandring af Camino Frances sammen med "oppassere", og at man i Belgien vurderer resultaterne som gode. I Frankrig gøres der fortsat forsøg med gode resultater, men flere peger på, at det er dyrt at sende en ung kriminel afsted med sin egen "oppasser" i den over en måned, det tager at gå fra Frankrig til Santiago, og at det jo ikke er hver gang, at den unge ikke falder tilbage i kriminalitet. Artiklen i La Voz de Galicia kan læses her: https://www.lavozdegalicia.es/noticia/galicia/2018/01/23/jueza-canaria-quiere-menores-rediman-penas-haciendo-camino/0003_201801G23P6991.htm

søndag den 4. februar 2018

Pilgrimsmessen i Santiago flytter kirke

Skal du gå en af caminoerne til Santiago i år, er det langt fra sikkert, at du kan afslutte turen med pilgrimsmesse i katedralen.
Katedralen i Santiago, hvis ældste dele er fra 1000-tallet og rummer resterne af apostlen Jakobs grav; og er det fysiske mål for de mange caminoer/jakobsveje i Europa, har nu i årevis været under restaurering udvendig. I år er turen kommet til den indvendige del af kirken, og det betyder væsentlige ændringer i de mange gudstjenester/messer i kirken. Den største ændring vil for mange pilgrimme være flytningen af den store daglige pilgrimsmesse kl. 12.00 fra katedralen til iglesia de San Francisco. San Francisco er en stor middelalderkirke ikke langt fra katedralen; den blev påbegyndt sent i 1200-tallet efter at Franz af Assisi selv havde været på pilgrimsvandring til Santiago, og der været inspirator for anlæggelse af kloster og kirke, som stadig står. De store messer i weekenden vil man fortsat forsøge at læse/holde i katedralen, men det er mere end tvivlsomt at det store røgelseskar, del Botafumeiro, vil være i sving i 2018.
Der har i de senere år i hele "hoved-pilgrimssæsonen (maj til og med oktober) været op til 13-14 messer dagligt i katedralen, 5-6 på spansk, herunder de to store pilgrimsmesser med overfyldt kirke kl. 12.00 og 19,30, samt daglige messer på tysk, italiensk, fransk, engelsk, portugisisk, polsk og lejlighedsvis på koreansk og japansk. Hvor og hvordan messetiderne bliver i indeværende år, er endnu ikke offentliggjort.
Her billeder af henholdsvis del Botafumeiro i katedralen, som formentlig ikke kommer i brug i år, og San Francisco, som vil danne rammen om mange pilgrimsmesser i stedet for katedralen. Jeg har forstået på de meddelelser, der går ud, at det langt de fleste dage i år vil være muligt at besøge gravtomten, hvor man mener, at apostlen Jakob ligger begravet.

lørdag den 3. februar 2018

Skræmmende læsning om medicin på Caminoen

Den engelsksprogede hjemmeside, https://www.caminodesantiago.me har i januar i år haft en længere debat/erfaringsudveksling om brug af medicin på Caminoen. Det tyder på, at - i hvert fald nogle pilgrimme - kun kan gå camino på piller.
Just a word of warning from my own experience on the Camino, starter David Tallan sin meget åbenhjertige fortælling om brug af medicin på Camino Frances i 2016. David Tallan gik også Camino Frances i 1986. Brugen af medicin har givet David Tallan en række ubehagelige fysiske problemer efter hjemkomsten fra Caminoen. Men hvad der også kan forskrække nogen - i hvert fald undertegnede - er en anden iagtagelse, som David Tallan må have gjort, siden han i forbindelse med sit eget forbrug af medicin undervejs skriver: Of course, like many pilgrims, I was downing ibuprofen regularly to get me through my daily walks with my bum knee.
Står denne udtalelse til troende, er der altså tale om et større problem, end jeg har observeret på mine mange pilgrimsvandringer. Jeg har ikke selv taget piller, og det har altid været min fornemmelse, at problemet ikke var særlig udbredt, uden at jeg har nogen konkrete undersøgelser/spørgskemaer eller andet at henholde mig til.
Jeg læser også både tyske, franske og - ind i mellem - spanske hjemmesider om alle mulige aspekter af pilgrimsvandring, herunder også om vabel- og væggelusproblemer, men det er første gang, at jeg er stødt på en så åbenhjertig debat om brug af medicin for at gennemføre en camino. Om brugen af medicin har noget med nationalitet at gøre, sådan at de mange amerikanere, der har deltaget i debatten på www.caminodesantiago.me er mere tilbøjelige til at gennemføre en camino på piller, har jeg ikke nogen mulighed for at vurdere. I de pilgrimsdkredse jeg har fælleskab med her i Danmark, har jeg ikke hørt lignende historier. Men trods det, synes jeg, at det er relevant at gøre opmærksom på, at det for nogle pilgrimme opfattes som en nødvendighed at spise piller for at gennemføre.
Du kan læse hele debatten/erfaringsudvekslingen som blev sat i gang af David Tallan den 4. januar i år, her https://www.caminodesantiago.me/community/threads/ibuprofen-side-effects.52209/
Jeg hører meget gerne fra læsere/pilgrimme, der har viden om brug af medicin på camino/pilgrimsvandring; skriv eventuelt til mig på jakobsvejen@gmail.com

fredag den 2. februar 2018

Vinterpilgrimsvandring bli'r mere og mere almindeligt

I januar i år kom 1.628 pilgrimme ind til Santiago, deraf 995 af Camino Frances og tæt på 235 er startet i Saint Jean Pied de Port eller endnu længere væk; Holland, Rom, Le Puy eller i Spanien; Barcelona eller Jaca.
For få dage siden passerede jeg Madrid Lufthavn. Her så jeg ikke mindre end 4 pilgrimme hastigt "løbe" forbi mig, da jeg selv havde travlt med at nå næste fly. Om pilgrimmene var på vej til eller fra Camino'en ved jeg ikke, idet jeg desværre ikke stoppede dem og spurgte, hvor de skulle hen. Deres "uniform" og rygsæk, samt måde at gå på, var af en karakter,så jeg ikke var i tvivl om, at der var tale om pilgrimme. Og nu viser tallene for januar fra Katedralen i Santiago, at pilgrimsvandring om vinteren er blevet mere og mere almindeligt, ligesom div. hjemmesider melder om flere åbne herberger i vintersæsonen - primært langs Camino frances, men efterhånden også på flere af de andre store ruter.
Jeg kan ikke dy mig for følgende sammenligning. Da jeg gik ind i Santiago i maj 1997, var vi ialt 1.408 pilgrimme, der gik ind i samme måned. Der var pilgrimsliv langs hele ruten, og jeg havde en fantastisk pilgrimstur. I januar i år kom der 200 flere ind end i maj 1997, og ialt 1.628. I januar 1997 blev det "kun" til 38 pilgrimme, der havde langt vanskeligere forhold at gå under end pilgrimmene i januar i år, både når det gjalt lange stykker af landeveje med bilerne drønende forbi, samt væsentlig færre overnatningsmuligheder og pausesteder, barer m.m. På et punkt yderligere er der en sammenligning. I 1997 var ca 2/3 af alle pilgrimme mænd.
Det samme fordeling på køn ses nu i vintermånederne december, januar og februar,hvor der er langt flere mænd end kvinder på Caminoen i modsætning til årsgennemsnittet for 2017, hvor der var stort lige mange af hver køn.
Her et fantastisk vinterbillede fra Camino Aragones denne vinter, som du kan se på www.gronze.com , hvor jeg har taget billedet fra.