To af Kanarieøerne, La Gomera og La Palma, har et tæt net af vandrestier, som det er værd at stifte bekendskab med.
Det er ikke nogen pilgrimsvandring, men jeg bliver tit spurgt: Går du kun pilgrimsvandring ?, og svaret er, at jeg med glæde går mange steder. Her på siden har jeg både i 2015 og 2016 omtalt mine årlige ture til to af Kanarieøerne, La Gomera og La Palma, og da der er sket en del praktiske ændringer med transport til øerne siden seneste opdatering i 2016,og jeg for nylig fik et spørgsmål om vandring på La Palma, må jeg hellere give lidt friske informationer.
Begge øer har stadig et fintmasket net af vandrestier i forskellige sværhedsgrader, som betyder, at alle, der kan gå pilgrimsvandring, også kan klare flere af ruterne her.
La Gomera er en af de få steder indenfor overskuelig flyvetid fra Danmark, hvor man oplever oprindelige skov, her lyngtræer og laurbær, der dækker hele øens top, samt syngende kanariefugle. La Gomera er lille vulkanø (25 km x 22 km) på størrelse med Mors, og den består - lidt forenklet sagt - af et stort bjerg med mange kløfter, bratte bjergsider og et utal af bananplantager dyrket på menneskeskabte afsatser, der som kæmpetrapper kravler fra kysterne op af bjergsiderne. Der bor kun ca 22.000 mennesker på La Gomera, flest i "hovedstaden" San Sebastian ( knapt 9.000 indbyggere) og på nord-østsiden af øen, hvor først og fremmest bananer, men også vin, avocado, papaja og andre eksotiske frugter dyrkes. De få veje, der krydser øen, passerer ca 1.000 meters højde, så det tager en vis tid at komme rundt på den lille ø. Der går flere busser dagligt på kryds og tværs.
I de seneste år er turismen på La Gomera øget - tidligere var det primært vandreturister som undertegnede, som sammen med mere eller mindre fastboende hippier, der besøgte øen. Men nu kommer der en del turister, der af den ene eller anden grund, har flyttet vinterferien fra Tenerife og Gran Canaria til La Gomera.
Vandrestierne findes over alt på øen. De fleste vandrere og øvrige turister slår sig ned i Valle Gran Rey på Vestkysten, samt i Santiago på Sydkysten, hvor solens oftest skinner. De tager så på vandreture i bjergene i dagtimerne og befolker strandene sen eftermiddag. Rother Wanderführer har en fortrinlig guide over vandremulighederne på øen. Og transport: Det nemmeste for en dansker er fly til Tenerife Syd og derfra færge fra Los Cristianos til hovedstaden San Sebastian. Efter flere års pause, er der nu igen - lejlighedsvis - færge direkte til Valle Gran Rey - både fra Tenerife og fra San Sebastian. Der findes et hav af hjemmesider - flest på tysk,der har informationer om færger, busser, overnatning m.m. f.eks. http://www.lagomera.de/ og https://www.gomera.de/ Her et par billeder fra La Gomera inden jeg omtaler La Palma.
La Palma er en langt større ø end La Gomera. Der bor næsten 90.000 mennesker - stort set lige mange på både øens østside og vestside. I øst er hovedstaden Santa Cruz de la Palma et besøg hver, og i vest finder man øens økonomiske centrum Los Llanos. En stor bjergryg nogenlunde direkte nord-syd deler øen i to. Bjergryggen passeres af snoede veje og to tunneler - en i hver retning. Turismen er primært centreret i to områder - et ferieområde syd for hovedstaden Santa Cruz, og en desideret bade- og turistby, Puerto Naos på vestkysten. Der er kommet et direkte fly, Primera Air, der her i vinteren 2017/18 har fløjet direkte fra Danmark til La Palma hver torsdag til meget skiftende priser, men flyselskabet vil ikke oplyse noget om, hvorvidt de flyver på samme rute igen næste vinter. Air Berlin, der nu er lukket helt ned, havde en god rute med een mellemlanding fra København til La Palma to gange ugentlig ( pris retur med bagage, pladsreservation og lidt mad ca 1.800 - 1.900 kr.) Det vides desværre ikke, om andre flyselskaber tager denne rute op igen. Det er også muligt at flyve til Tenerife og sejle til La Palma, men sejlturen alene tager 4 timer.
La Palma er som La Gomera præget af Bananer - bare mange flere, men vegetationen i bjergene er helt anderledes end på la Gomera - ikke helt så spændende og varieret, men det opvejes af de mange muligheder, der for at gå i lava. Øen havde seneste vulkanudbrud i 1971, og de mange vandreruter i lava bl.a. på vulkanruten langs bjergtoppene, samt en vandretur ind i den ældste vulkans indre, hvor der kun er adgang til fods eller med helikopter. Der er også mange hjemmesider, der fortæller om overnatningsmuligheder, samt infrastruktur på La Palma, der har et fintmasket net af busser, der kører ret tit. Og på vandrestierne er der næsten uendelige muligheder. De fleste er godt vedligeholdt. Her anbefaler jeg også Rother Wanderführer.
Her 3 billeder: 2 fra vulkanruten, der går langs bjergenes top med udsigt i alle retninger, samt et fra Calderaens indre, hvor der kun er adgang til fods.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar