På denne liste er Camino Portugues og Camino Frances de to letteste ruter at gå.
Findes der en liste, der viser sværhedsgraden for de enkelte Caminoer ?, lyder spørgsmålet. Og svaret er desværre lidt diffust, men jeg skal forsøge, så godt jeg kan.
Sværhedsgraden af den enkelte pilgrimsrute afhænger meget af den enkelte pilgrim, men jeg (redaktøren af www.jakobsvejen.dk) vil gerne forsøge mig med min sværhedsgradsliste for de store ruter i Spanien/Portugal, samt en argumentation. Nederst lidt omtale af andre ruter. Samt et par andre bud på hvilke ruter , der er nemmest.
1) Camino Portugues fra Porto. Ruten er kun 235 km lang. Ruten er godt markeret, så det er svært at fare vild. Der er rigelig med overnatningsmuligheder og anden service undervejs, masser af pilgrimsliv (hjælp og fællesskab), da mange går ruten. Nogen vil finde den overrendt. Da ruten "kun" er på 10 - 14 etaper - alt efter den enkelte pilgrims formåen og lyst, kan man som pilgrim få fornemmelsen af, at pilgrimsvandringen er slut , før den er begyndt. Til gengæld er den nemmere at gennemføre med skader.
2) Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port. Knapt 800 km med en lidt barsk start over Pyrenæerne. Her er der endnu mere service af enhver art langs ruten. Når den er sat som nummer 2 er det alene længden, der giver forskellen.
Får man i starten af ruten (ofte 3-5 dagen) skader (ondt i muskler, knæ eller vabler) er det sværere bare at fortsætte, fordi målet ikke er indenfor overskuelig tid. Ruten er fantastisk godt markeret. Det er helt umuligt at fare vild. Vandposter (inkl. barer) med meget korte afstande, som regel max 10 km imellem med enkelte undtagelser.
3) Camino del Norte. Fra Irun til Santiago over 850 km. Mange starter lidt senere men går derved glip af den smukke naturrute fra Irun til Bilbao. Gode overnatningsmuligheder og anden service, men også en del asfalt, som gør ruten lidt sværere - især for ældre med gamle knæ, som undertegede. Masser af pilgrimsliv. Godt markeret med enkelte undtagelser.
4) Camino Primitivo (Oviedo - Santiago ca 315 km) Altså en forholdsvis kort rute, men over bjerge med nogle op og nedstigninger som kræver lidt lungekapacitet og en rimelig god kondition. Derfor først nummer 4 på listen. En del pilgrimme (som undertegnede) begynder Camino Primitivo et sted på Camino del Norte og drejer fra før Gijon for at komme i form før bjergene. Selve Camino Primitivo kan gås på 12 dage eller mindre. Godt markeret med enkelte undtagelser.
5) Via de la Plata (+ Camino Sanabres) fra Sevilla til Santiago, ialt 1.000 km. De første 700 km gennem forholdsvis fladt langskab, men med lange øde strækninger uden pausemuligheder (og endnu værre i regnvejr), der gør ruten mere anstrengende at gå. Der er flere meget lange etaper - et par dage omkring 40 km. Der er ofte langt mellem herberger, barer, samt ikke mindst vandposter, der betyder, at du skal bære forholdsvis mere vand fra morgenstunden. De sidste 300 km af Camino Sanabres virker forholdsvis lettere på grund af pausemulighederne, selvom det går op og ned i bjerge. Har du taget hele turen er du iøvrigt i så god form, at de føles som en leg.
NB: Finistere/Muxia og Camino Ingles er på grund af deres kort hed 3- 5 etaper ikke med på listen, ligesom jeg ikke har taget turen fra Somportpasset (Camino Aragones) til Camino Frances ved Puente la Reina med i bedømmelsen.
Ruter uden for Spanien/Portugal. I Frankrig er det rimelig nemt at gå ( først og fremmest fra Le Puy med Arles-ruten på 2. pladsen) med god afmærkning og rigelig med overnatningsmuligheder. Her er det dog en stor fordel at kunne lidt fransk, da langt de fleste medpilgrimme er franske og fransk derfor ikke alene er hovedsproget langs ruten, men stort set også fællessproget for pilgrimme, ligesom spansk var det, da jeg gik Camino Frances for første gang for rigtig mange år siden. (De mange nationaliteter på ruterne i Spanien betyder, at engelsk, tysk og/eller fransk kan være nok til at få et fællesskab med andre pilgrimme, hvor nogen måske/overikøbet taler spansk og kan tolke, hvis der er brug for det.)Le Puy-ruten er ellers lige så nem at gå som Camino Frances.
De resterende ruter i Frankrig, samt Østrig og Tyskland. Mange ruter er rigtig godt afmærket (dog ikke som i Frankrig og Spanien), men der går meget få eller stort set ingen. Jeg har gået gennem hele Østrig på langs og kun mødt to andre pilgrimme undervejs og overnattede de fleste gange på pension/hotel og under halvdelen i sognegårde/klostre eller en slags pilgrimsherberg. På Bonifatius-ruten i Tyskland mødte vi kun 2 andre pilgrimme, der gik den modsatte vej af os. Og overnattede stort set kun på hoteller (og måtte ofte lede efter overnatning) med et enkelt klosters gæstefløj og et enkelt herberg/nedlagt sognegård undervejs, samt i et kloster ved målet i Fulda.
Ruterne i Tyskland er rimelig godt afmærket med lidt problemer. I Østrig for vi (vi gik to sammen) stort set vild daglig med op til flere kilometer.
Konklusion: Spanien (Portugal) og Frankrig er langt de nemmeste lande at gå pilgrimsvandring.
Men blandt pilgrimme er der IKKE enighed om "nemhedslisten" ovenover. Derfor her to andre bud, hentet på en engelsksproget hjemmeside, hvor ruterne i Frankrig er med på listen:
A)
Turonensis (Chartres to Poitier)
Arles (from which we detoured to walk along the Canal du Midi)
Camino de Madrid
Camino Francés
Le Puy
Norte
og et andet bud
B)
My easiest-Camino Frances,cause I've done it 5 times
Aragones from Somport lovely
Porto to SDC easy but Lisbon to Porto difficult
Via de la Plata x2 mostly easy but long and imo definitely not monotonous
Sanabres wonderful
Salvador challenging but wonderful
Primitivo challenging but wonderful
Norte my least favourite, first week extremely challenging.However will walk it again .God willing.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar