torsdag den 31. januar 2019

Tysk hjælp til pilgrimsgang i Frankrig

En del tyske pilgrimme går "hjemmefra" til Santiago gennem Frankrig, og det er muligt for danske pilgrimme, der vil gå i Frankrig at hente hjælp fra tyskerne.
Her på www.jakobsvejen.dk har jeg gennem de seneste uger skrevet en del om at gå pilgrimsvandring i Frankrig. Og der er rigtig mange gode franske hjemmesider og trygte guides, som jeg tidligere har omtalt. Men nogle læsere/pilgrimme "klager": Vi er ikke så gode til fransk: Er der ikke noget på engelsk til nød på tysk ? lyder det. Og det er der. En hel del tyske pilgrimme begynder faktsik deres pilgrimsgang til Santiago de Compostela i Tyskland; altså hjemmefra egen gadedør. Og hjælpsomme pilgrimme har lavet en del hjemmesider, hvor jeg synes, at denne oversigtsside http://www.jakobswege-europa.de/wege/ faktisk er rigtig god. Det er muligt at download'e GPS-Tracks til flere af ruterne. Dernæst er der faktisk en del gode tyske trykte vandreguide til flere af ruterne, og det er lidt spøjs at se, at der på den mest benyttede pilgrimsrute i Frankrig, Via Podiensis fra Le Puy til Saint Jean Pied de Port ( 750 km), faktisk er mange franskmænd, der bruger en tysk guide. Ja, ikke på tysk, men den tyske guide fra Rother Wanderführer, skrevet af tyske Bettina Forst (fra Böblingen i Baden-Württemberg), er også kommet i en fransk udgave, som jeg ofte ser franske pilgrimme gå med i hånden. Ja, pilgrimsvandring er meget europæisk. Og det er ikke nogen nyhed. For over 200 år siden skrev en af Europas store tænkere: „Europa ist auf der Pilgerschaft geboren, und das Christentum ist seine Muttersprache“ (Johann Wolfgang von Goethe 1749 til 1832).

tirsdag den 29. januar 2019

Arles Ruten - linkhjælp

Frankrig har - som andre europæiske lande - mange pilgrimsruter. Den næstmest benyttede er Arles-ruten/ Via Tolosana.
En pilgrimsveteran efterlyser overnatningslister til Arles-ruten (Via Tolosana), der som navnet siger, går fra Arles i Provence til Santiago via Somportpasset i Pyrenæerne. Dens middelaldernavn Via Tolosana fortæller, at ruten passerer Touluse inden den rammer Oloron Saint Marie, hvor opstigningen direkte syd mod Somportpasset begynder, hvorefter ruten skifter navn til Via Aragones (langs floden af samme navn) til Puente La Reina, hvor den forenes med Camino Frances.
I Frankrig er det altid en god ide at alliere sig med guiden, MiamMiamDodo, der har stort set alle overnatningslister med. Den kan købes via nettet, men vejer godt i rygsækken. Kan man nøjes med mindre er her et link: http://www.xacobeo.fr/ZE1.02.Arles_gites.htm , der har rigtig mange overnatningssteder. Skal man gå i maj/juni kan det - desværre - være nødvendigt at sikre sig overnatningsplads undervejs en til to etaper forud. Et andet link med mange informationer om ruten findes her: http://chemindarles.free.fr/carte_FR.php
Jeg har selv gået ruten i 2015, så du kan også læse min lille beskrivelse her på www.jakobsvejen.dk under Europæiske Pilgrimsveje. På forårets pilgrimstræf, der omtales her på siden (læs om mødet under mandag, den 14. januar ) vil der iøvrigt være et lille oplæg om pilgrimsvandring i Frankrig.

søndag den 27. januar 2019

Hvorfor er Sølvruten så svær ?

Via de la Plata er - efter flere erfarne pilgrimmes opfattelse - den fysisk vanskeligste pilgrimsrute.
Via de la Plata (Sølvruten) omtales oft som en meget svær rute at gå. Jeg har set på højdekurverne, og de ser ikke særligt vanskelige ud, hvad er årsagen ?, lyder et spørgsmål her hvor planlægningen af forårets pilgrimsruter for alvor er sat ind, hvilket også besøgene her på www.jakobsvejen.dk bærer præg af. Ja, jeg har godt set, at jeg ikke er den eneste pilgrim på diverse hjemmesider, der omtaler Via de la Plata (også kaldet Sølvruten) som vanskelig. Men så er det heller ikke sværere. Jeg vil dog stadig fastholde, at Via de la Plata ikke bør være den første Camino i Spanien, man kaster sig ud på. Men ellers:
1) Via de la Plata emmer af verdenshistorie med sine mange romerske efterladenskaber. Flere steder går man som pilgrim rent bogstaveligt på brosten/vejsten, der er lagt af slaver i Romertiden få år efter år 0. Det er ret så fascinerende.
2) Ruten går igennem et næsten uendeligt spansk landbrugslandskab (ikke at forveksle med et dansk ditto). Der er mere end langt mellem bænke eller andre pausesteder, og vandposter er stort set ikke eksisterende. Du skal altså regne med lange dage af meget øde stier, hvor du skal bærer ekstra meget drikkevand, og hvor det er vanskeligt at finde et sted at sidde ned og hvile sit korpus. Der er desværre flere pilgrimsdødsfald på Via de la Plata, hvor det på nettet har heddet sig, at de skyldes mangel på drikkevand.
3) Der er meget langt mellem overnatningssteder/herberger, hvilket gør nogle af etaperne meget lange (mellem 35 og 40 km), og senest jeg gik (2017) var herberger pludselig lukkede, selvom der stadig stod åbent på diverse hjemmesider. Ret frustrerende. Jeg fik for vane at ringe dage i forvejen før de særligt vanskelige og lange etaper for at sikre mig, at der også var en seng, når jeg en gang nåede frem.
Men læs mere om Via de la Plata her på siden under Europæiske pilgrimsveje, ligesom jeg har lavet særlige pilgrimsdagbøger for min vandring på ruten i 2017. Via de la Plata er - efter min personlige mening - stadig et besøg værd. Men det kræver noget andet end de andre ruter.

fredag den 25. januar 2019

Pilgrimsdag i Hamborg

Den 23. februar 2019 finder den årlige pilgrimsudstilling i Hamborg sted, hvor det er muligt at få gode ideer til kommende pilgrimsvandringer. Pilgrimsmødet foregår i Hauptkirche St. Jacobi, Jacobikirchhof 22, Hamburg. Dagen indledes med evangelisk (luthersk) gudstjeneste kl. 12.00, hvorefter det er muligt at tage en runde til 40 forskellige udstillingsboder med - næsten - alle mulige pilgrimsformål.
Du kan se mere om pilgrimsdagen i Hamborg her: https://pilgern-im-norden.de/weg/pilgermesse-in-der-hauptkirche-st-jacobi/

onsdag den 23. januar 2019

47.000 pensionister på Caminoen !

Der er masser af gamle kvinder og mænd på "Caminoen" i Spanien. Alder synes ikke at være nogen hindring.
Nogle spørgsmål går igen og igen - både her til siden, ved diverse pilgrimstræf eller når der er foredrag i diverse fora om pilgrimsvandring/Caminoen. Alder, køn (kan kvinder gå alene) og form. Og her midt på vinteren, hvor mange er begyndt at planlægge en eventuel forårstur på en pilgrimssti/Caminoen er spørgsmålet nok en gang aktuelt: Er jeg ikke for gammel til at klare sådan en tur ? Og selvfølgelig er der forskel på "os gamle" - nogen er en bedre form end andre, men alder synes generelt ikke at være nogen hindring for at gå pilgrimsvandring, slet ikke i Spanien, hvor servicen langs diverse Camino-ruter er så stor, at der altid er et pausested lidt fremme, tæt mellem overnatningsmulighederne eller anden hjælp at få.
Og "de/vi gamle" har faktisk vores egne måneder på Caminoen. I maj og september/oktober er antallet af pensionister på pilgrimsruterne i Spanien ret høj. Af de over 327.000, der i fjor (2018) henvendte sig på pilgrimskontoret i Santiago for at få et compostela( bevis for pilgrimsfærd) havde 60.000 passeret 60 år, heraf var næsten 47.000 pensionister. Og en stor del af dem ankommer til målet i Santiago i maj og september/oktober, og i maj i fjor havde havde næsten 11.700 santiagopilgrimme passeret 60 år, og af dem opgav 8.860, at de var gået på pension. I september var de samme tal 10.632 over 60 år, deraf 7.422 pensionister, og i oktober 2018 9.400 over 60 år, heraf 6.850 pensionister. Så de/vi gamle på pilgrimsruterne er langt fra en sjældenhed. Der er kun et problem. En del af de gamle (jeg selv inklusiv) har mere end svært ved at kravle op i en overkøje på sovesalene på diverse herberger, men jeg er heldigvis nu nået en alder, hvor de venlige hospitaleros (hjælperne/medarbejderne på herbergerne) giver mig særbehandling, så jeg får en underkøje - næsten - uden at bede om det.
(På fotoet er en 66 årige kvinde ultimo september 2018 i fuld fart på vej op til toppen (ca 1.220 meters højde) efter Borres mod Puerto la Martha på Camino Primitivos hårdeste etape via del Hospital. Og det gik fint).
Men det er min erfaring, at vi ældre/gamle pilgrimme er nød til at starte træningen med daglige lange gåture i god tid inden en pilgrimsvandring, hvis den skal blive en succes. Selv prøver jeg hele året dagligt at gå mindst 5 km til og fra et eller andet mål eller ved en rundtur. Altså mindst en time dagligt. Og 4-5 uger før en pilgrimsvandring skal antallet af kilometer sættes op, så jeg den seneste uge før afrejse går mindst 15 km dagligt - ellers bliver starten på en pilgrimsvandring ualmindelig anstrengende. Til gengæld er det min erfaring, at mange ældre er langt mere seje end mange unge/yngre pilgrimme, der ofte styrter af sted de første dage på en Camino i højt tempo for så at gå delvis ned med vabler og små skader efter 4-5 dage.
Men med tilstrækkelig fysisk forberedelse behøver 70 år ikke at være noget problem for en pilgrim.

mandag den 21. januar 2019

Pilgrimsvandring året rundt !

Fransk kvinde med to børn går pilgrimsvandring i Frankrig næsten året rundt.
En tidligere fransk erhvervsleder, Emmanuelle Tandonnet, der er 35 år og mor til to børn på 6 og 9 år, har de seneste 3 år gået pilgrimsvandring i Frankrig. En slags "moderne vagabondtilværelse" kan man måske kalde hendes vandring af Via Emerveilla, som hun kalder sin rute, der går af de franske Chemin Saint Jaques (Jakobsveje/Caminoer), som er godt afmærkede med muligheder for overnatning og pausesteder undervejs.
Emmanuelle Tandonnet har lavet sin egen hjemmeside om sin "evighedspilgrimstur", hvor det er muligt at læse både om hendes bevæggrunde, samt selve ruterne, som hun har valgt at gå ad. Og både mor og børn får i hvert fald lært det meste af Frankrig at kende. Her linket til hjemmesiden: https://www.viaemerveilla.fr/

lørdag den 19. januar 2019

Frivillig på Caminoen i 2019

CAMPAÑA VOLUNTARIADO 2019 (Frivillig på Caminoen i 2019)
Jeg vil gerne give noget af det tilbage til Caminoen, som jeg selv har fået, hører man jævnligt pilgrimsveteraner sige. Nu er chancen der, hvis du vil arbejde som frivilig og ulønnet på pilgrimskontoret i Santiago eller en af de mange Non-profit kristne herberger på en af jakobsvejene i Spanien mod Santiago.
Du kan melde dig via frivillig organisationen, ACC, som netop nu har startet informationen om opgaverne i 2019. Du behøver IKKE at kunne tale spansk, men det er en fordel at have bare et minimum af kendskab til spansk. Ligesom det kræves, at du selv har gået af en af de mange Camino'er i Spanien. Du kommer til at arbejde sammen med andre frivillige eks. Santiagopilgrimme, og der vil altid være en spansk-talende med på holdet. Læs selv mere her og oversæt eventuelt via google:
http://acogidacristianaenloscaminosdesantiago.org/voluntariado/#

onsdag den 16. januar 2019

Via de la Plata's bedste herberger ?

Den spanske pilgrim Antonio Retamosa har fået lavet en lille afstemning blandt nogle af Via de la Platas pilgrimme om de bedste herberger. Du får listen herunder.
En af de store (måske største) spørgsmål for mange pilgrimme undervejs på en tur er: Hvor skal jeg sove i nat ? Spørgsmålet fylder meget ( måske alt for meget efter undertegnedes mening), men når jeg falder over en hitliste på nettet hos gode pilgrimsvenner, kan jeg ikke dy mig for at læse dem og stille mig selv spørgsmålet: Er du enig ?
Herunder en hitliste lavet efter afstemning om de bedste herberger på Via de la Plata/Camino Sanabres via pilgrimshjemmesiden: https://viadelaplataelcamino.blogspot.com/ , der redigeres af Antonio Retamosa. Listen afspejler i høj grad mine egne positive oplevelser på Via de la Plata, så jeg kan ikke nære mig for at give et par af dem en personlig kommentar med - uden at jeg vil sætte karakterer på hvert enkelt herberg.
#1 Albergue parroquial in Fuenterroble de Salvatierra (Salamanca) - 163 stemmer (Et af de allerbedste herberger på samtlige caminoruter i Spanien (men ikke det reneste). det drives af frivillige under ledelse af den meget karismatiske præst, don Blas, der er noget helt for sig.)
#2 Tábara (Zamora) - 127 stemmer - Også et vidunderligt herberg, der - desværre - ligeledes trænger til rengøring. Det drives af frivillige fra pilgrimsforeningen "El Espíritu de Santi" med energiske Josef i front.
#3 Zafra (Badajoz) -102 stemmer (Stort herberg med godt køkken, rimelig rent, og ikke mindst søde frivillige pilgrimsvenner, som hospitaleros. Et teknisk problem, da jeg passerede. Herberget var stopfyldt og kun et toilet. Det holdt lidt hårdt).
#4 Zamora (Zamora) - 83 stemmer ( Et af de allerbedste kommunale herberger på samtlige pilgrimsruter i Spanien. Frivillige hospitaleros, godt køkken og gode faciliteter midt i en af de smukkeste middelalderbyer, ja så er alt vist sagt.)
#5 Alba y Soraya in Calzada de Béjar (Salamanca) - 53 stemmer ( Et privat herberg, rent, god mad og et imødekommende herbergspar langt ud over det normale, Manuela og Maxi )
#6 Oseira monastery in Oseira (Ourense) - 43 stemmer ( Her på klostret er sovesalen lidt fugtig, men det kan varmt anbefales at indlogere sig to nætter på klostret, som pilgrimsgæster. Er man der to nætter, får man eget værelse og kan deltage i munkenes liv med alle tidebønner).
#7 La Misericordia in Alcuéscar (Caceres) - 42 stemmer
#8 Torre de Sabre in Cubo del Tierra del Vino (Zamora) - 38 stemmer
#9 Castilblanco de los Arroyos in Seville (Seville) - 32 stemmer
Jeg har efterhånden vist fotos af fantastiske Don Blas og hans herberg mange gange, så derfor får I her et foto fra det private herberg,Alba y Soraya in Calzada de Béjar, hvor værten Maxi giver en "lille en" at sove på efter aftensmaden.

mandag den 14. januar 2019

Pilgrimstræf 1. marts på Frederiksberg

Forårets pilgrimstræf er aftalt til fredag, den 1. marts kl. 17.00 i Sankt Mariæ Kirke på Frederiksberg.
De seneste 5 år har en mindre gruppe pilgrimme mødtes to gange årligt for at inspirere hinanden til nye pilgrimsoplevelser. Der har ved hvert træf været både "garvede" pilgrimme og 1. gangspilgrimme med ved træffet. Der står ikke nogen forening bag. Det er en en håndfuld Santiagopilgrimme med katolsk baggrund, der har taget initiativ til træffene, der har været holdt på skift i flere forskellige katolske sogne i Det storkøbenhavnske Område - samlingerne har været åbne for alle - også ikke katoliker, hvilket efterhånden rigtig mange har gjort brug af gennem årerne.
Næste træf er - som skrevet ovenover - fredag, den 1. marts kl. 17.00 i Sankt Mariæ Kirke, Jens Jessensvej på Frederiksberg. Træffet er arrangeret efter samme recept som tidligere. Man mødes kl. 17.00 til messe, derefter møde med et lille oplæg, fællespisning og erfaringsudveksling, hvor det er muligt at stille spørgsmål om stort set alt, der drejer sig om pilgrimsvandring. Der vil være meget erfarne pilgrimme til stede, som har gået mange forskellige pilgrimsruter i først og fremmest Spanien, men også Portugal, Frankrig, Tyskland, Østrig og Italien.
Det lille oplæg før fællesspisning vil denne gang handle om pilgrimsvandring i Frankrig, der har rigtig mange pilgrimsstier - de mest benyttede rammer Pyrenæerne, hvor det er muligt at fortsætte til Santiago. Frankrig er et gennemorganiseret pilgrimsland med godt afmærkede stier, mange overnatningssteder og gode guides - både trykte og på nettet. Det er lidt dyrere at gå i Frankrig end i Spanien og Portugal, men væsentlig nemmere og billigere end i Tyskland, Østrig, Schweiz og Italien, ja for den sags skyld Danmark. Det koster som regel mellem 30 og 40 Euro for en seng med halvpension (fælles pilgrimsmidddag inkl. drikkevarer og morgenmad). Standarden er generelt højere end i Spanien.
Men som sagt skal du gå i Spanien eller et andet sted i Europa til foråret er det muligt at stille spørgsmål om andre ruter, pakning m.m.
Arrangørerne vil af hensyn til indkøb af mad og drikkevarer gerne have tilmeldinger, som kan sendes her til jakobsvejen@gmail.com

fredag den 11. januar 2019

"Vintertid" i Santiago

Pilgrimsbureauet i Santiago har ændret åbningstid i resten af "vintersæsonen", hvilket vil sige indtil Palmesøndag, hvor antallet af dagligt ankomne pilgrimme til Katedralen i Santiago igen ventes at stige eksplosivt. I januar og februar holder pilgrimskontoret endvidere middagslukket. Du kan læse alt om kontorets åbningstider her:
https://oficinadelperegrino.com/avi...-de-apertura-durante-enero-y-febrero-de-2019/
I går kom der 41 pilgrimme ind til Santiago - altså kun en brøkdel af de omkring de 1.000 pilgrimme dagligt, som ankommer i sommersæsonen. Men 41 pilgrimme alene på en dag i den kolde tid indikerer, at pilgrimsvandring i Spanien er blevet en "helsårsbeskæftigelse". For 30 år siden (i 1989) ankom, der 0 (nul) pilgrimme i hele januar, og der var kun 34 pilgrimme i hele april, og i hele maj blev det "kun" til 216 - altså langt under 41 pilgrimme om dagen.

torsdag den 10. januar 2019

Pilgrim i "behageligere vinter klima"

Der er begyndt at gå flere pilgrimme om vinteren af Camino Mozárabe, der går fra det sydøstligste hjørne af Spanien til Merida på Via de la Plata.
En pilgrim efterlyser en pilgrimsrute i et lidt behageligere klima her om vinteren. Og selv om det IKKE er sommervejr, er det faktisk muligt at gå i 10-15 graders varme, hvis man vælger jakobsvejen, Camino Mozárabe, der går fra Almería i det sydøstligste hjørne af Den iberiske Halvø til "romerbyen" Merida, der ligger nord for Sevilla på Via de la Plata, ialt ca 620 km. Har man lyst og mulighed for at fortsætte mod nord af Via de la Plata og Camino Sanabres/eller Camino Frances er der yderligere knapt 800 km til Santiago. Der er flere hjemmesider, der omtaler ruten, og på denne tyske hjemmeside http://www.pm-schlaate.info/blog/camino-mozarabe/ eller spanske https://caminosantiagoandalucia.org/atencion-al-peregrino-albergues-alojamientos-camino-mozarabe-de-malaga/ er der megen information.
Og her et kort over ruten.

tirsdag den 8. januar 2019

Tysk pilgrim på "alternative" Caminoer

Den tyske pilgrim, Gertraud Altendorfer, har blandt andet gået Sierra de la Demanda (Camino Aragones) og Ruta de la Lana. Det er der kommet en del pilgrimsdagbøger (på tysk) ud af, som kan være nyttig læsning, hvis man har lyst til at gå ad de "mindre befærdede" pilgrimsstier i Spanien. Du kan læse mere på følgende hjemmesider:
https://gertrudisaltendorferblog.wordpress.com/eine-seite/
https://gertrudisaltendorfer.wordpress.com/
https://gertrudisaltendorferblog.wordpress.com/
https://gertrudisaltendorferrutadelalana.wordpress.com/

mandag den 7. januar 2019

Kystruten fra Porto har fået vokseværk

I takt med at antallet af pilgrimme, der går til Santiago, stiger hvert år, er der sket store forskydninger i de ruter santiagopilgrimmene vælger.
Den pilgrimsrute, der det seneste år, har "set" langt den største stigning i antallet af pilgrimme er uden sammenligning, Den portugiske Kystrute, der går fra Porto Langs kysten til Santiago. I 2017 blev den benyttet af 7.329 pilgrimme; i 2018 var antallet næsten fordoblet til 13.841. Den af de kendte/større pilgrimsruter i Spanien, der har haft stort set uændret antal pilgrimme i snart mange år, er Via de la Plata, der i 2017 fik besøg af 9.138, og i 2018 havde stort set samme antal, nemlig 9.127, altså 8 færre.
Her en opgørelse over antallet af pilgrimme på de øvrige større jakobsveje/caminoer i Spanien i 2018 med antallet fra 2017 i parentes:
Camino Frances: 186.199 (180.738)
Camino Portugues (centralruten) 67.822 (59.233)
Camino del Norte 19.040 (17.836)
Camino Primitivo 15.038 (13.684)
Camino Ingles-Camino 14.150 (11.321);
Invierno de Camino (Vintercaminoen) 703 (555)
Det har ingen mening at informere om de officielle tal på Camino Fisterre/Muxia, da det kun er en forsvindende lille del af pilgrimmene på denne rute, der efterfølgende henvender sig på pilgrimskontoret for at få et compostella. Ruten har rigtig mange pilgrimme, der går fra Santiago mod kysten, som en ekstratur/afslutning på pilgrimsfærden til Santiago.
To af de forholdsvis nye reetablerede middelalder-pilgrimsruter i Spanien, Camino del Salvador og Camino Vadiniense/Lebaniego, der ikke ender i Santiago, har begge et kraftigt stigende antal pilgrimme, på Camino Vadiniense/Lebaniego opgiver de antallet i 2018 til ca 9.500 ( se her på siden under den 4. januar i år), mens min egen erfaring på Camino del Salvador fra efteråret 2018 viste, at ruten havde et pænt antal pilgrimme, og at der faktisk en nat var helt "udsolgt" på herberget - dog uden at ekstramadrasserne skulle tages i brug. (Noget samlet antal for Camino del Salvador kan jeg ikke gi')
Da jeg i april-maj i 2018 gik hele Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port havde jeg fornemmelsen af rigtig mange pilgrimme overalt, og det er uoverskueligt at hilse på alle/have kontakt med alle andre pilgrimme på ruten. MEN jeg havde på intet tidspunkt problemer med at få en seng at sove i, ligesom jeg undervejs havde mange gode oplevelser af pilgrimsfællesskab. Så jeg mener IKKE - i modsætning til nogle af de pilgrimme, der skriver på nettet - at Camino Frances er blevet en dårlig oplevelse. Tværtimod, synes jeg stadig, at det er en god oplevelse at gå Camino Frances, men en anden oplevelse end de øvrige ruter.

lørdag den 5. januar 2019

Pakkeliste for kvinder !

Hvor meget skal jeg ha' med ? Hvordan får jeg minimeret vægten i rygsækken ?,
spørgsmålene går igen gang på gang, og i de fleste tilfælde tror jeg ikke, at - især kvinder - får et tilfredsstillende svar her på siden.
Der findes et par pakkelister her på www.jakobsvejen.dk - bl.a. under Praktiske Oplysninger, men da undertegnede selv går med alt for meget i rygsækken, og jeg flere gange har fået at vide af andre pilgrimme - primært kvinder, at de ikke VIL OG KAN gå med så stor en vægt, har jeg opgivet selv at give gode råd. MEN det forhindrer jo ikke at videregive andres pakkeliste. Og her fornylig faldt jeg over en pakkeliste på www.caminodesantiago.me, som en canadisk pilgrim, der kalder sig C clearly, har lagt ud på nettet - KUN 5,320 Kg i rygsækken, og 2,478 kg tøj på kroppen, samt diverse ting i lommerne, ialt 7.798 gram eller 7,8 kg, før vand og eventuel mad, men inkl. påklædning . Den er hermed gengivet (på engelsk) i håb om at den kan give danske pilgrimme en ide/inspiration til at få vægten på rygsækken ned:

Description: (Weight in gram)

Wear:
Shoes - Salomon hiking shoes with custom inner soles 650 gram
Socks and underwear 150 g
Shirt - Very lightweight merino wool tank top/undershirt 80
Shirt - Long sleeved very light merino shirt 90
Shirt - Long sleeve button-up sun shirt 210
Pants - Walking, light stretch, quick dry, good pockets 143
Buff - Merino wool 50
Hat 50
Sunglasses and cloth case 50
Walking poles (Black Diamond folding) 265
Passport, credit/bank cards, medical info, reserve cash - hidden 80
Sub-total Wearing 1.818 gram
Pouch:
Pouch/purse, carabiners, safety pins, pen, pencil 160
Guide/papers, credencial, notebook 150
Smart phone, in protective case 275
Daily cash 75
Sub-total: Cross-body pouch is also clipped on pack strap to ease weight 660 gram
Pack:
Backpack (Osprey Talon 33 S/M) 900
String backpack (homemade), spare plastic baggies 45
Rain cover 80
Large dry bag ("pack liner") for backpack storage at night 140
Attached or in outside pockets of pack:
Knife 35
Lipgloss 15
Cotton bandana/hankie 15
Gloves 35
Plastic slip-on shoes 175
Spare clothes in dry bag 25
T-shirt (light weight, synthetic) 80
1 pair socks 40
1 pair underpants 25
Medium weight long sleeve merino zip sweater 310
Silk scarf 25
Jacket - Waterproof breathable 310
Rain pants 220
Sleep/Evening things in dry bag: 60
Sleeping bag made from down comforter plus extra down piece 510
Down zip vest for evening, night, freezing days, or pillow 235
Pants - Merino, medium weight 300
Shirt - Merino long sleeve very light weight 100
Socks, bra, underpants 140
Zip Packing cube (about 2 L) - Stuff for use during day
First aid (Advil, aspirin, antiseptic wipes, bandaids, blister pads, polysporin, omnifix
tape, paper tape, scissors), needle & thread, tissues, spork, safety pins, sunscreen,
micro towel, plastic bag, wet wipes = 400 gram
Phone charger, adaptor, cord, earbuds, power bank 250
Zip Packing cube - Toiletries for evenings/mornings:
Toothbrush, t'paste, floss, soap, comb, hair stuff, tissues, medication, ear plugs,
skin cream, nail clippers, tweezers, flashlight 400
Towel (microfibre, 50x80 cm) 50
Zip packing cube - Misc. extras and spares supplies:
Sampling of
medicines: decong., diarrea, nausea, antihist, antihist cream,
excema cream. Spare: eyeglasses, pole tip, tissues, earplugs, first aid items 400
Total: In backpack, excluding water and food: 5.320 gram
TOTAL: From skin out 7.798 gram

fredag den 4. januar 2019

Nok en alternativ rute i Nordspanien

Camino Vadiniense og Lebaniego går fra San Vicente de la Barquera til Leon gennem nationalpark og forbi en af Spaniens andre store helligsteder, klostret Monasterio de Santo Toribio de Liébana.
ca 9.500 pilgrimme har - i følge den spanske hjemmeside http://www.mundicamino.com/ - gået fra San Vicente de la Barquera, der ligger ved kysten på Camino del Norte til Leon, der er en af de vigtigste pilgrimsbyer på Camino Frances. Turen går gennem naturpark til en af Spaniens store helligdomme, klostret Santo Toribio de Liébana, der skulle rumme en af splinterne fra Kristi Kors, og som var et vigtigt samlingspunkt på Spaniens Kristne i middelalderen, mens de muslimske mauere sad på magten i det meste af det nuværende Spanien. Det første stykke af ruten til Santo Toribio de Liébana hedder Camino Lebaniego, og den skifter så navn, på den del der forbinder klostret med Leon, til Camino Vadiniense. Informationerne om de mange pilgrimme på ruten i år, fremgår ikke af den officielle statistik fra pilgrimskontoret i Santiago, der alene registrer, hvilke jakobsveje pilgrimmene går ind i byen af. Da jeg - ligeledes i år - gik Camino del Salvador som optakt til Camino Primitivo mødte jeg en del del pilgrimme, der enten - som jeg - fortsatte af Camino Primitivo eller af Camino del Norte mod Santiago. Camino del Salvador er ikke en jakobsvej, og fremgår derfor heller ikke af statistikken fra Santiago.
Og der er sket en stor forskydning i de valgte pilgrimsruter i Spanien de senere år til en bred vifte af "alternative" ruter til først og fremmest Camino Frances, men også Camino Portugues, så de pilgrimme, der ønsker at gå af de lidt mindre befærdede ruter nu går af Camino del Salvador, Camino de Levante (Avila) eller nogle af de andre, som du kan se på www.gronze.com .
Du kan finde væsentlig flere informationer om Camino Vadiniense og Lebaniego på https://caminolebaniego.com/inicio .
Hele artiklen på Mundicamino kan du finde her: http://www.mundicamino.com/noticias/10003/el-camino-lebaniego-cerca-de-los-10-000-peregrinos-este-ao/

onsdag den 2. januar 2019

2018 blev nok et rekord pilgrimsår

Det årlige antal af Santiagopilgrimme har aldrig været højere end i 2018, og på mange af de øvrige pilgrimsruter i Europa meldes der om et stigende antal pilgrimme, selvom der ikke sættes tal på.
Antallet af mennesker, der går pilgrimsvandring i Europa bare stiger og stiger. Og den sikreste antalsmæssige måling er stadig Camino de Santiago, idet de på pilgrimskontoret i Santiago stadig fører statistik over både antal, begrundelse, alder, nationalitet, samt hvilken pilgrimsvej og startby santiagopilgrimmene har gået af. Og her har de netop offentliggjort de foreløbige tal for 2018.
Antal: I 2018 blev det til ialt 327.342 santiagopilgrimme. Det er 26.306 eller næsten 9% flere end i 2017. Og selvom der ikke er statistik over, hvor mange der går ud af Le Puy eller Arles i Frankrig, eller som vandrer af Frances pilgrimssti eller Via Francigena i Italien, meldes der på diverse pilgrimshjemmesider om stadig flere pilgrimme. Pilgrimstrenden fortsætter altså med uformindsket styrke, og de seneste års tendes med en stigning på ca 10 % årligt i antallet af Santiagopilgrimme, ser indtil videre ud til at holde.
Mere fra Santiago: Der er stort set lige mange kvinder og mænd, der går, med en lille overvægt af kvindelige pilgrimme. Alder er ingen hindring. Over 18% har passeret 60 år, og de fleste af dem oplyser selv, at de er pensionister. 27 % er under 30 år, og her oplyser langt de fleste, at de er under uddannelse. "De gamle" går primært forår og efterår, mens de unge går om sommeren og i vintermånederne. Om vinteren er der en stor overvægt af mænd, mens der er langt flere kvinder på pilgrimsstierne i Spanien forår og efterår. Pilgrimsvandring er kort sagt for alle, uanset alder og køn.
Motiver: Knapt 43 % af santiagopilgrimmene ( 140.018) oplyser, at de primært går af religiøse grunde, godt 9% eller 30.607 siger, at de går af ikke-religiøse motiver, mens de øvrige 48 % har blandede motiver, herunder religiøse. Så motiver for alle Santiagopilgrimme - uanset nationalitet synes at hælde langt mere mod religiøsitet, end det er tilfældet for danske Santiagopilgrimme, hvor der ikke findes nogen præcise undersøgelser, men hvor delundersøgelser tyder kraftigt på, at danske santiagopilgrimme primært er ikke- religiøse, ligesom den største pilgrimsforening i Danmark med over 1.500 medlemmer, Danske Santiagopilgrimme, kalder sig selv en ikke-kristen forening.
Nationalitet: Under halvdelen (44 %) er spaniere, derefter er der flest italienere, tyskere amerikanere (USA), portugisere og franskmænd. Set i forhold til befolkningstal er der langt flest fra Irland, 7.547 santiagopilgrimme. Antallet af danske santiagopilgrimme i 2018 har www.jakobsvejen.dk endnu ikke fået fra pilgrimskontoret, men det ligger formentlig omkring 2.000, hvilket også er højt i forhold til befolkningsantal.