Danske Santiagopilgrimme har afmærket jakobsveje, så det nu er muligt at gå fra det nordlige Sjælland til Rødby Havn af mærkede stier.
På en cykeltur i dag, hvor jeg havde et ærinde i Lufthavnen, opdagede jeg på en stolpe et nyt blåt og fra udlandet velkendt lille skilt - en santiago-muslingeskal. Vides der noget om hvem og hvorfor, og hvor mange sådanne skilte der er eller kommer i Danmark?, lyder spørgsmålet fra en dansk Santiagopilgrim, der selv for år tilbage tog hele turen fra København til Santiago og selv måtte finde vej gennem hele Nordeuropa ved hjælp af utallige trykte kort.
Og svaret er temmelig let. Der er etableret afmærkning fra Nordsjælland til Rødby Havn. Det er foreningen af Santiagopilgrimme, der med støtte fra en række fonde, som står bag, og du og andre kan læse mere her: https://santiagopilgrimme.dk/find-ruter/ruter-i-danmark/
Overnatnings undervejs er ikke sådan lige, at du bare kan tage rygsækken på og begynde at gå, som det er tilfældet i Sydeuropa (Sydtyskland, Østrig, Frankrig, Portugal og ikke mindst Spanien), men der er en liste med muligheder, hvis du planlægger i god tid.
Jeg har gået dagture af nogle af etaperne med offentlig transport til og fra. Afmærkningen gennem bebyggelser/bydele/byer var udmærket på mine tilfældigt valgte etaper, men gennem skov og natur var de svære at finde eller direkte fraværende. Men som dansker var det ikke svært at finde vej, jeg kender jo geografien i forvejen. Et enkelt sted havde de været udsat for "hærværk" eller lignende. Det viste sig videre, at nogle af ruterne - gennem skove/natur - havde gengældelsens glæde, (her på fotoet et af stederne) f.eks. Naturstyrelsens anlagte sti gennem Gribskov langs Esrum sø), og som er så flot en tur, at den sagtens kunne gås nok en gang , men jeg havde det lidt på samme måde, som jeg for efterhånden nogle år siden fik det, da jeg gik Jakobsweg i Bayern. Her har jeg været før, tænkte jeg, men hvornår! Og jeg syntes undervejs, at stien blev mere og mere kendt. Så kom jeg til et sted, hvor muslingeklistermærket var røget af, og under sad et kendt mærke fra 20-30 år før, Europärischer Kulturweg. I Bayern havde aktive pilgrimsfolk sammen med turistindustrien ændret det formmelde formål med ruten fra kultur til "religiøsitet/pilgrimsvandring". En stor forskel var der dog til de "nye" stier i Danmark. Kirkerne i Bayern - ikke mindst Jakobskirkerne - var åbne og en naturlig del af ruten. De etaper jeg har gået i Nordsjælland har været kendetegnet ved låste kirker, også Sankt Jakobs kirke i Ballerup. Kirker i Danmark er generelt lukket og låst - undtagen søndag formiddag eller ved kirkelige handlinger (begravelser).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar