mandag den 13. maj 2019

Interview med "filosof-pilgrim" John Brierley

Bring Caminoen hjem til din hverdag, siger den irsk(engelske) John Brierley, der har skrevet nogle af de mest brugte engelsksprogede pilgrimsguides på Camonoen.
På de portugisiske pilgrimsruter er irskfødte, men i England boende, John Brierleys pilgrimsguide formentlig den mest brugte, og på Camino Frances stikker hans guide meget ofte op af lommen hos pilgrimme med engelsk/amerikansk som modersmål. Jeg har selv med stort udbytte brugt hans guides de tre gange, hvor jeg har gået fra Portugal til Santiago. De er - efter min bedømmelse - praktiske og næsten uundværlige på "caminoerne" fra Portugal.
Nu er jeg blevet opmærksom på et over 5 uger gammelt interview med John Brierley i The Irish Catholic, hvor John Brierley fortæller om, hvordan han selv fandt "vejen" til Santiago, og hvad det betyder for ham. Det er næsten helt bibelsk - siger han , at det tager ca 40 dage at gå fra Saint Jean Pied de Port til Santiago de Compostela og videre til "verdens ende" ved Finestere.
Nederst et link til det forholdsvis store interview. Men først to mindre afsnit i min - ikke perfekte oversættelse/omskrivning:
Pilgrimsturen er ikke overstået, når vi når til Santiago. Jeg tror, ​​at de fleste pilgrimme på et tidspunkt i livet indser, at mens Santiago og vandringen til Sankt Jakobs grav rent teknisk er klaret, må de med sig selv finde ud af, hvad der tog dem på denne rejse, bragte dem derhen. Og at vi alle på et eller andet niveau indser, at det ikke er slutningen på ​​pilgrimsrejsen.
Og videre:
Caminoen er oftest som en rejse gennem livet. Og hvis det for nogen forholder sig sådan, herunder mig selv, kan det at nå til Santiago være som en forsmag af himlen, hvor vi alle genforenes i pilgmsmessen i Katedralen, og hvor vi ser alle de mennesker, vi har mødt eller bare stødt på undervejs. Og vi alle er begejstrede, glade, rørte og ser mere sunde og levende ud, end vi gjorde fire/fem uger tidligere, da vi begyndte vores pilgrimsfærd.

Her et link til hele artiklen: https://www.irishcatholic.com/bringing-the-camino-home/
Og derefter et foto fra katedralen i Santiago som mere end noget andet - efter min personligt mening - understreger John Brierlys budskab. Det er et mærke, hugget ind i stenen på Katedralens Sydindgang.
I middelalderen gik pilgrimmene oftest ind af Nordporten, når de ankom til messen i katedralen og ud af Sydporten. "Mærket" der står højt på en af de bærende piller er taget fra et Jesuscitat i Det nye Testamente, men det er bevidst et fejlcitat; Jesus siger ordret: Jeg er Alfa og Omega. (Det første og sidste bogstav i alfabetet). Begyndelsen og slutningen. Her er det lavet omvendt: Nemlig: Omega og Alfa.
Og en ældre nonne, der var for år tilbage var forsanger i Katedralen; fortalte mig for snart mange år siden hvorfor: Forholdet til Gud og næsten er ikke klaret med en pilgrimsvandring til Santiago. Pilgrimsrejsen skal være begyndelsen på et liv, hvor du som pilgrim - som John Brierly siger - bringer pilgrimslivet med hjem. Pilgrimsrejsen er begyndelsen på et nyt og bedre liv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar