Via de la Plata (sølvruten) er stagneret i antallet af pilgrimme, og den er den af caminoerne/jakobsvejene i Spanien, der er stort set uforandret de seneste 10 år.
I 2012 gik der 8.163 pilgrimme til Santiago af Via de la Plata, og 2.287 (over 1/4) af dem var begyndt i Sevilla. De 8.163 ialt udgjorde godt 4,2 % af det samlede antal pilgrimme på lidt over 192.000, der fik et Compostella det år. I fjor (2018) var der 9.127 pilgrimme på Via de la Plata af næsten 330.000 pilgrimme, der bad om et compostela, men de udgjorde "kun" knapt 2,8 % - altså næstern et uændret antal pilgrimme på Via de la Plata, men en stadig mindre del af det samlede antal pilgrimme. Via de la Plata er altså et reelt alternativ til de mange pilgrimme, jeg læser, hører eller som spørger, hvor kan jeg gå pilgrimsvandring uden at have en fornemmelse, at der er trængsel alle steder. I øvrigt var 2.017 pilgrimme begyndt i Sevilla - altså færre end i 2012.
Det er pilgrimsforeningen El Espíritu de Santi, der står for herberget i Tabara, netop på Camino Sanabres (forlængelsen af Via de la Plata), der i en større artikel i seneste nummer af bladet El Espíritu de Santi, der gør opmærksom på, at Via de la Plata er pilgrimsruten for de pilgrimme, der ønsker ro og fordybelse. Du kan læse hele bladet her: https://tuvozdigital.com/wp-content/uploads/2019/08/revista-N63-N64-2019.pdf
El Espíritu de Santi har også en artikel med en opgørelse over antallet af pilgrimme med alder og nationalitet, der i juni og juli i år har overnattet på herberget i Tabara. Og statistikken herfra bekræfter de formodninger, som undertegnede har om en profil på den typiske Via de la Plata - pilgrim. Der er flest ældre mænd, og de er primært fra Spanien eller Europa. Kvinder er i mindretal, og der er kun meget få pilgrimme fra USA - altså et helt andet billede, end det der nu er gængs på Camino Frances, og efterhånden også på Camino Portugues. Her opgørelsen:
I juni 220 pilgrimme, her af 66 kvinder og 154 mænd, 104 af pilgrimmene var spaniere, 95 europæere og kun 8 pilgrimme fra USA. 158 af junis pilgrimme i Tabara var over 50 år.
I juli stort set det samme billede, af 145 overnattende pilgrimme var 37 kvinder, 108 var mænd. Der var 65 spaniere og 64 europæere (iøvrigt heraf 5 danskere), og kun 7 fra USA. Dog proventvis lidt færre ældre, idet "kun" 64 var over 50 år. Men der går generelt færre ældre i juli og august, samt i vintermånederne på alle pilgrimsruterne i Spanien. Så min konklusion af statistikken fra El Espíritu de Santi er rimelig klar: Via de la Plata gås i dag primært af spaniere eller europæere, og heraf er langt de fleste halvgamle mænd. Jeg har selv gået Via de la Plata to gange, og jeg var/er prototypen på ovennævnte. (På billedet Padre Blas, der står for herberget Parroquia de Santa María i Fuenterroble de Salvatierra, på vej til kirke med en flok pilgrimme, der passer perfekt i beskrivelsen overfor, flest ældre mænd.)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar