lørdag den 26. februar 2022

Camino på Kanarieøerne !

Ældre informationer om Vandring på Kanarieøerne her på www.jakobsvejen.dk er den seneste tid blevet læst en del. Derfor denne opdatering med info, da jeg for ikke så lang tid siden selv læste en artikel om øernes nye pilgrimsinitiativer.  Det er de kanariske øers meget aktiv pilgrimsforening, la Asociación de Peregrinos Canarios en el Camino de Santiago, der er i gang med at lave en Camino, der skal gå fra kanariø til kanariø. Den første del på Gran Canaria har været omtalt her på www.jakobsvejen.dk før, men nu er foreningen midt i arbejdet med at lave "vulkanruten" på Tenerife.  www.gronze.com havde tidligere på måneden en større artikel om projektet: https://www.gronze.com/articulos/canarias-camino-santiago-entre-volcanes-24669 , hvor de også viste dette kort:

Er du interesseret kan du følge arbejdet på pilgrimsforeningens hjemmeside: https://caminosantiagoentrevolcanes.com/ 

Der findes i forvejen GR stier (gennemgående vandrerstier efter fransk forbillede) på tværs af De kanariske Øer, hvor undertegnede i snart mange år, har været en flittig gæst på primært La Gomera og La Palma samt en enkelt gang på Il Hierro. Så det er allerede nu muligt at gå såvel flotte dagture som flerdagsture på- og langs vulkanerne på øerne, der har en meget alsidig vegetation og vild natur.



onsdag den 23. februar 2022

Saint Jean Pied de Port - er stadig "indgangen" til Caminoen

Napoleonsruten åbner først 1. april. Indtil da kan man gå via Valcarlos.

262 danske Santiagopilgrimme henvendte sig i " Andet Coronaår" i fjor (2021) på pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port inden turen over Pyrenæerne mod Santiago. Og selvom det er et langt færre antal end før Coronaen, er det en pæn procentdel af de "kun" 20.586, der besøgte pilgrimskontoret i løbet af 2021. Og en endnu større del af 8.841 der i 2021 begyndte deres tur til Santiago i Saint Jean Pied de Port. Mange franskmænd slutter deres pilgrimstur fra Le Puy i Saint Jean Pied de Port, mens pilgrimme fra øvrige nationalioner i stor udstrækning begynder deres tur mod Santiago de Compostela i byen. Og i fjor var det modsat tidligere år (før Coronaen) ikke  i maj, der passerede flest pilgrimme, men i juni (2.425 pilgrimme), juli (3.889), august (4.810) og september (5.852), der  udgjorde en lang højsæson - dog med under halvdelen af det antal pilgrimme, der passede forbi i årerne umiddelbart inden Coronapandemien.

De 262 danske pilgrimme, der besøgte pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port i fjor, udgør lige knapt 1/3 af de 837 pilgrimme, der i 2021 meldte sig på pilgrimskontoret i Santiago efter endt pilgrimsfærd.

(Her er pilgrimme tidligt forår på vej fra Banegården i Saint Jean Pied de Port til Pilgrimskontoret)

Pilgrimskontoret har netop bekræftet, at de igen holder åbent hele året - altså også denne vinter og her i foråret. Pilgrimme, der står på spring for at tage af sted, skal dog være opmærksom på, at den ene af de to pilgrimsveje fra Saint Jean Pied de Port til Roncesvalles (Rolandsdalen) på den anden side af grænsen til Spanien, nemlig Napoleonsruten, fortsat er lukket indtil 1. april, og efter 1. april kan den lejlighedsvis være lukket, hvis vejret ikke arter sig. Og det kan være temmelig dyrt at gå over, når ruten formelt er lukket. Der gives bøder, ligesom en eventuel redningsaktion skal betales af pilgrimmene selv. MEN ruten over Valcarlos (som undertegnede synes er en smuk tur - langt bedre end sit rygte) er mulig at gå hele året, hvis vejret tillader det.

mandag den 21. februar 2022

Fra Finisterre til Jerusalem - et år som pilgrim

29 årige Carlotta fra Granada begyndte ved årsskiftet på sit livs "fysiske og åndelige rejse" fra Verdens Ende / Finisterre i Spanien til Jerusalem.

Journalist og pilgrimsventeran, Anton Pombo,  www.gronze.com ,   har lavet et interview med Carlotta om motivet for denne flere tusind kilometer pilgrimstur. Carlotta lægger ikke skjul på, at hun har et kristen motiv for sin vandring, der går fra Omega til Alpha - altså den modsatte vej af billedet/symbolet for Jesus i Det nye Testamente. Undervejs er det planen at lave en "sviptur" ned gennem Italien til Rom og over Assisi tilbage mod nord og ned gennem Balkanlandene og Grækkenland.

Carlotte har valgt at gå 6 dage af gangen, holde en dag fri, og så gå igen. Det er for at holde til at være pilgrim det hele år, som hun mener, turen tager. Hun er pt. (efter ca 1.000 km) tæt på grænsen mellem Spanien og Frankrig af Camino del Norte, der er valgt i stedet for Camino Frances for at undgå de snedækkede bjerge i Nordspanien. Er du interesseret kan du følge Carlotta på hendes blog/hjemmeside her:  https://proyectofinisterrejerusalen.blogspot.com/  Og vil du læse interviewet med hende (på spansk, der kan googleoversættes), kan det ses her: https://www.gronze.com/noticias/carlota-fisterra-jerusalen-pasando-por-santiago-y-roma-24744

fredag den 18. februar 2022

Camino Portugues fra Porto - med flere muligheder

Camino Portugues fra Porto til Santiago  har to parallelle forløb med forbindelsesstier, samt den tilknyttede  Variante Espiritual.

Den mest benyttede Camino til Santiago er formelt stadig Camino Frances, men Camino Portugues fra Porto til Santiago konkurrerer med sine to ruter og mange svingmuligheder ud og ind  reelt om førstepladsen, når det gælder trafikken pr. kilomteter; idet der fra Porto - alt efter i hvor lige linie man går - kun er max ca 300 km, mens der fra Saint Jean Pied de Port til Santiago er ca 800 km, som pilgrimmene kan fordele sig over. Undertegnede har gået både af Centralruten, pendlet lidt (til fods mellem ruterne), samt taget turen langs kysten, herunder af Variante Espirituel.  Efter min seneste tur har jeg lavet en pilgrimsdagbog, der kan læses her : http://www.jakobsvejen.dk/2019/04/caminho-portugues-da-costa-og-variante.html

Foto:Marts 2019

Og der er mere hjælp at hente på nettet, hvis lysten til en tidlig forårstur fra Porto mod Santiago de Compostella melder sig. I  øjeblikket ligger temperaturerne langs kysten fra Porto til Santiago på op til 18 grader om dagen og ned til 6-7 grader om natten, altså ideelt vandrervejr. Og der er åbne overnatningsmuligheder hele vejen. Der er en næsten daglig hurtig fly forbindelse med KLM fra København til Porto, og retur fra Santiago er der (med det nye hurtigtog (3½ time) til Madrid) flere muligheder for at komme hurtigt retur.

Her lidt links til kort- og overnatning på Camino Portugues - uanset hvilken af ruterne man går

http://www.caminador.es/wp-content/uploads/2009/06/RELIEVE-PORTO-REDONDELA-Impr.pdf

www.gronze.com

https://camino.love/portugues

https://www.caminodesantiago.me/community/attachments/variante-espiritual-pdf.41009/

Forslag til etaper til begge hovedruter fra Porto:

https://visitporto.travel/pt-PT/caminho-portugues-da-costa#/

tirsdag den 15. februar 2022

Turristskat i Santiago ?

I region Galicien, og dermed Santiago de Compostela, er der sat en undersøgelse i gang om indførelse af en mulig turistskat, og i følge de galiciske aviser, se eventuelt denne artikel: https://www.elcorreogallego.es/santiago/nadie-va-a-dejar-de-visitar-santiago-si-se-implementa-una-tasa-turistica-DF10409965    ser det ud til, at et stort politisk flertal i det lokale parlament synes, at det er en rigtig god ide. Turistskat er ikke ukendt i Spanien. Der er i dag turistskat i Catalonien og på De Baleariske Øer (Mallorca).

torsdag den 10. februar 2022

Hjælp til Corona-regler hos Spies

Her på www.jakobsvejen.dk prøver jeg så vidt det er muligt ikke at reklamere for en hel masse. Det er en nonprofit-hjemmeside til forhåbentlig hjælp for planlægning af en pilgrimsvandring. Men det sker ind imellem, at jeg fremhæver et firma for en særlig tjeneste.

Jeg overvejer pt. at tage en meget tidlig forårstur af Den portugisiske Kystrute (Camino Portugués de la Costa)og er derfor i gang med ressource, herunder at se hvilke flyselskaber, der eventuelt kan bringe mig til Porto. Da jeg forinden havde undersøgt diverse regler for covid-test, masker m.m. slog det mig, at de regler, som jeg havde fundet frem til,  ikke rigtigt stemte overens med de informationer, der stod på nogle af flyselskabernes hjemmesider. Jeg gik ind og googlede, og  kunne så konstatere, at når det gjaldt informationer om Spanien og Portugal, var informationerne hos rejseselskabets Spies ikke bare bedst opdaterede, men også i et nemt og forståeligt sprog - og ovenikøbet på dansk.  Tak til Spies for god information og her et link til jer, der lige vil se en samlet covid19- restriktionsoversigt, inden I beslutter en eventuel caminovandring.  https://www.spies.dk/rejser/tryg-rejse/rejseinfo


onsdag den 9. februar 2022

Corona-regler i Portugal og Spanien !

Spanien ophæver - som ventet - fra i morgen kravet om mundbind udenfor. Men der kræves - imodsætning til i Danmark - stadig mundbind i offentlig transport, restauranter og butikker. Vacinationsprocenten i Spanien er høj, nemlig 82 procent, her i Danmark er den 81 procent. Den delvise afskaffelse af mundbind, gør det betydelig lettere at gå pilgrimsvandring i Spanien, idet man først skal tage mundbind på, når man går indenfor et sted.

I Portugal har der siden før jul været krav om en frisk negativ Covid-test inden indrejse til landet, også for færdig vaccinerede fra EU. Det krav droppes nu for alle EU-borgere, men der kræves altså stadig et EU-godkendt vaccinationsbevis for borgere fra EU-lande. 

Men reglerne ændres jævnligt/tit, så det er en god ide at checke informationer her på www.jakobsvejen.dk inden flyvebilletten købes.

søndag den 6. februar 2022

Så forsvinder maskerne i Spanien ?

De spanske sundhedsmyndigheder skal i morgen mandag tage stilling til, om hvorvidt der fortsat skal være maskepåbud i Spanien som følge af Coronapandemien. I følge flere spanske aviser ser det ud til, at maskerne vil kunne tages af fra torsdag, den 10. februar Men det er altså indtilvidere, hvad såkaldte velinformerede kilder oplyser til diverse dagblade. 

I går lørdag kom der 38 pilgrimme ind til Santiago, i fredags blev det til 36; så der er altså meget få pilgrimme på Caminoerne her i februar.

torsdag den 3. februar 2022

837 danske Santiagopilgrimme i 2021

Det samlede antal pilgrimme, der kom ind til Katedralen i Santiago de Compostella, i 2021 blev ca 20.000 højere end tidligere offentliggjort her på www.jakobsvejen.dk . I følge den - formentlig - endelige opgørelse gik 178.912 pilgrimme til Santiago i fjor. Det er et godt stykke over halvdelen af de 347.578, der gik det seneste år før Coronapandemien; men mange gange flere end de 54.144 der gik til Santiago i fjor.

Antallet af danske pilgrimme blev i 2021 på 837 mod 2.610 i 2019, men næsten 7 gange flere end i fjor, hvor der "kun" kom 122 danske pilgrimme ind til Santiago.

Som tidligere omtalt er langt den største del af Santiagopilgrimmene her under pandemien spaniere, nemlig 122.127, hvilket viser, at 56.785 var ikke-spaniere, her af langt de fleste fra EU. Italien og Tyskland ligger antalsmæssigt i top, mens der har været langt færre pilgrimme end tidligere fra lande som USA og Sydkorea, der før pandemien fyldte meget på pilgrimsstierne. 

Og langt de fleste af pilgrimmene har gået langt "kortere caminoerne/ færre antal kilometer" end  før pandemien.  8.149 er begyndt i Saint Jean Pied de Port;  3.081 i Roncesvalles, mens 84.070 er begyndt i Sarria, Ferrol, Tui eller Lugo - altså kun ca 100 km før Santiago.

onsdag den 2. februar 2022

www.gronze.com på engelsk ?

 www.gronze.com er efter undertegnedes opfattelse langt den bedste "pilgrimsguidehjemmeside", når det gælder alle former for praktiske informationer ved pilgrimsvandring i Spanien og Portugal, og den kan også sagtens bruges på nogle af de store ruter i Frankrig. Men den er - hører jeg ofte fra danske pilgrimme - desværre på spansk. 

Undertegnede er på trods af redigering af denne hjemmeside ikke nogen ørn til internettet og slet ikke til telefoner, som jeg nærmest farer vild i, hvis jeg prøver at bruge dem, som mine børn og børnebørn gør. Derfor bliver jeg ofte svar skyldig, når nogen spørger: Kan man få www.gronze.com på engelsk ? 

Nu har den det engelsksprogede pilgrimsforum på https://www.caminodesantiago.me/haft en længere disputs om, hvordan man bedst får www.gronze.com i telefonen med engelsk tekst. Jeg skal ikke gøre mig klog på de mange forslag, men her alene henvise interesserede til selve debatten med de mange forslag. Den kan læses her: https://www.caminodesantiago.me/community/threads/getting-gronze-com-on-my-phone-to-translate-into-english.72881/

tirsdag den 1. februar 2022

Spanske råd til vinterpilgrimsvandring !

Den spanske pilgrim, Ramiro Oliveira, der er både hospitaleros og vinterpilgrim i både Spanien og Portugal fortæller i en artikel i La Voz de Galicia om, hvordan det er gå pilgrimsvandring, ligesom han har råd og ideer til påklædning m.m. Du kan læse hele artiklen her, og den kan godt googleoversættes meningsfyldt:

https://www.lavozdegalicia.es/noticia/galicia/2022/01/27/necesario-camino-santiago-invierno/00031643303325948614978.htm