Det kan sagtens lade sig gøre at dele kystruten fra Porto til Santiago op i mindre bidder i sommerhalvåret, hvor der er maximal overnatningskapacitet.
Kan man gå den portugisiske kystrute med kun ca 20 km daglig?, lyder spørgsmålet her til Jakobsvejen.dk fra to veninder, der vil ud at gå i juli i år. De har også en del andre spørgsmål til ruten, herunder belægningen (en del brosten), samt til en udvidelse af turen ad Spirituelle Variante, som jeg også vil forsøge at svare på.
Først lidt om at gå fra Porto om sommeren. Der vil være rigtig mange på ruten. Nogle vil shoppe lidt ind og ud mellem Centralruten og Kystruten, ligesom sommeren ved kyster med pilgrimsruter i Spanien og Portugal i de senere år - før Coronaen og igen fra i fjor - har haft et nyt segment af besøgende, nemlig sommergæster med rygsæk, der tager på badeferie, får et pilgrimspas og flytter lidt rundt mellem de billige overnatningsmuligheder, som er beregnet til pilgrimme, men som ligger tæt på vandet. Først lidt tal fra juli 2022, der viser, hvor mange der kom ind til Santiago og bad om et compostela:
Juli 2022. Kystruten: 4.662 (heraf begyndte 1.264 i Vigo) Centralruten: 13.237 (heraf begyndte 6.317 i Tui). resten af pilgrimmene på de to ruter begyndte deres tur forskellige steder, men 3.301 begyndte i Porto. (Der er iøvrigt stor mulighed for at møde andre danskere på ruten. I juli i fjor kom der tilsammen 389 danskere ind fra samtlige pilgrimsruter i Spanien, og blandt danskere ligger - følge mit sjusment - de portugiske ruter nr. 2 efter Camino Frances.)
www.gronze.com har godt styr på hvilke overnatningsmuligheder, der er. Hvorvidt det er klogt at reservere senge i forvejen ?, kan jeg ikke svare på. Det afhænger af den enkelte. Læsere af siden her ved, at jeg IKKE selv er meget for det, men at jeg nogle gange, (når kampen om en seng blev lidt for meget for mig,) desværre har måttet overgive mig og ringe dagen før eller samme dag til et overnatningssted for at sikre plads. (Og her inden jeg fortsætter et foto fra kystruten).
Kan Spirituelle Variante klares i mindre bidder?: Det er straks sværere, og jeg bliver spørgeren svar skyldig for de første to etaper. Men her lidt info. Der er to gåetaper ad Spirituelle Variante (21,4 km + 24,6 km) og en med båd, der - næsten med sikkerhed - sejler i juli, hvor der er mange på ruten. (Man kan vælge at gå 3. etape i stedet og dele den over 30 km lange tur langs Ulla-floden op i to dage, da der er små hoteller undervejs) Især anden gå-etape fra Pontevedra, morgenmessen hos cistercienserinderne i Monasterio de Santa María de Armenteira; samt bådturen på 3. etape, syntes jeg personligt, er omvejen værd. På herbergerne i Pontevedra (hvor ruten går fra) har de små pjecer med en slags tegnet kort, samt overnatningsmuligheder, telefon på bådfarten m.m. Og John Brierly har ruten med i sin guide med mere deltaljeret kort.
(Nederst på siden har jeg lavet links til mine egne to pilgrimsdagbøger fra kyst/spirituelle-ruterne.)
Guides til kystruten: Personligt anbefaler jeg John Brierly. Men ruten er afmærket godt nok til, at man ikke behøver trykte guides, ligesom man via www.gronze.com kan få udmærkede kort ned i telefonen, som det er muligt at gå efter. NB: John Brierly har udgivet en lille "letvægts"-guide med kort og meget få informationer, hvor der er kort over både Central-, Kyst-, Variante-, samt Tværruterne (Senda Litoral) fra Lisabon til Samntiago. Den har jeg personligt haft megen glæde af. Denne megen indholdsrige miniguide viser også, hvor stor en procentdel af hver dags etape, der går på natursti, små asfaltveje, N-veje o.s.v.
Vejbelægning på kystruten: Jeg har før her på siden skrevet om, at de to gange jeg har gået ad kystruten har de mange brostensbelagte stier og veje gennem småbyer (og også naturområder) givet mine fødder problemer. Jeg har simpelthen fået ondt under fødderne. Men før jeg gør det til et "allemandsproblem", vil jeg give følgende informationer: Jeg er en gammel mand (snart 74 år), jeg havde kraftig hælsspore i 2010/11, som jeg indimellem stadig slås lidt med, men hvor jeg bruger hælindlæg i støvler og sko, så snart det viser sig. Jeg brugte hælindlæg begge gange på kystruten, og det kan have betydet et større pres på underfoden. Anden gang på ruten (februar-marts 2022) gik jeg turen med min yndlingspilgrim og hun havde ingen problemer. MEN jeg har set på nettet, at jeg langt fra er den eneste, der "klager" over brosten på kystruten. Interesserede kan læse en tråd (på engelsk) om andre pilgrimmes problemer med asfalt og brosten på Camino Portugues her: https://www.caminodesantiago.me/community/threads/central-route-and-paved-surfaces.78427/
Der bliver spurgt til fodtøj ?: Ja, det er meget individuelt. Så det er mere end svært at sige noget generelt, derfor kun lidt om hvad jeg selv gør: Jeg har siden min hælspore gået mange tusind kilometer og kun haft problemer de to gange - begge gange på kystruten. Jeg går i Merrell, der desværre - efter undertegnedes opfattelse - er blevet dårligere de senere år. Før synes jeg, at de fjerede mere, så derfor har jeg nu måtte ty til udskiftning af indlægget/sålen. Jeg går i støvler der er ca to numre for store, idet jeg både har vandrersokker (delt i højre/venstre) købt i Lidl i et lidt for lille nummer, så de ikke folder, men til gengæld slides lidt hurtigere. Derudover har jeg et par tynde ekstrasokker uden på, idet jeg mener/tror, at al friktion nu foregår mellem sokkerne. Uanset hvad, så har det - nogle gange sammen med hælindlæg - betydet, at jeg i modsætning til mange andre pilgrimme, går langt og længe uden vabler. Og uden ondt i fødderne, selvom knæ og alt andet klager. Hvad der er hvad i den historie ? Er der ikke nogen former for videnskabelig basis for. Kun min personlige opfattelse af, at "det virker". Måske kan spørgerne og andre få inspiration af at læse en engelsksproget tråd om valg af fodtøj på Caminovandring: Jeg har fundet en her fra 2021, men se selv efter på diverse pilgrimssider, der er andre, der skriver om emnet:
https://www.caminodesantiago.me/community/threads/whats-your-go-to-cf-shoe.70550/
Min egen mest detaljerede beskrivelse fra kyst/spirituelle-ruterne er fra 2019. den kan ses her:
http://www.jakobsvejen.dk/2019/04/caminho-portugues-da-costa-og-variante.html
Og min anden tur i for et år siden kan ses her:
http://www.jakobsvejen.dk/2022/03/tidlig-forarstur-af-camino-da-costa.html
Ingen kommentarer:
Send en kommentar