La tour Saint-Jacques, der før Eiffeltårnet og den franske revolution var et af Paris vartegn, er nu igen åbent for turister og pilgrimme. Tårnet har været lukket siden Coronapandemien begyndte. Selve kirken, der som tårnet, var fra 1500 tallet, blev ødelagt under den franske revolution, der også satte en meget blodig stopper for pilgrimsfærd fra Paris til Santiago.
Tårnet, der med sine 54 meters højde giver et fortræffelig udsigt over hele Paris, blev først genåbnet i 2013 efter et større restaureringsarbejde; - altså næsten 225 år efter ødelæggelsen. På få år blev det (igen efter over 225 år) tradition for en del franske Santiagopilgrimme - ikke bare at gå forbi tårnet og måske bede en lille bøn, men også at kravle op ad de 300 meget små trin til toppen, inden afgangen ud af Paris af Rue Saint Jacques mod Santiago. Undertegnede tog nedenstående billede i 2015. (Under billedet information om mulighederne for at få lov til at kravle op i tårnet.)
Kilde til denne artikel er det franske telegrambureau AFP via den franske avis Le Figaro https://www.lefigaro.fr/culture/patrimoine/a-paris-la-tour-saint-jacques-s-offre-a-nouveau-aux-visiteurs-20230520
Tårnet blev igen lukket under Coronapandemien, men er altså nu genåbnet for besøg. Men kun med billet og guide. Der er loft over, hvor mange (17 personer), der må være i Tårnet på en gang. Og det understreges, at turen op; ikke er for personer med højdeskræk, ligesom det kræver gode ben og god balance at gå ad de 300 trin af den meget stejle vindeltrappe. Tårnet har åbent i hele sommerhalvåret 2023, men lukker den 11. november for - formentlig - at åbne igen næste år. Det ligger på hjørnet af Rue de Rivoli og De la place du Châtelet.
Og for eventuelle kommende Paris-Santiago-pilgrimme (Tour de Paris) : Herefter går turen forbi Notre Dame og videre ud ad Rue de Saint Jacques mod Syd via bl.a. Orleans, Tours, Poitiers (Hvor Europa efter mange historikeres opfattelse blev født den 10. november 732, da Karl den Stores farfar samlede en lille hær af frivillige og ved et "mirakel" sendte de muslimske besættere sydpå over Pyrenæerne til Spanien, hvor de iøvrigt blev i mange generationer. Slaget lagde grunden for den senere pilgrimsfærd til Santiago). Herefter fortsætter ruten de mange hundrede kilometer via Bordeaux og Dax til den lille flække Ostabat, hvor de tre franske pilgrimsruter fra Nord forenes inden mødet med Saint Jean Pied de Port, hvor ruterne skifter navn til Camino Frances. De fleste guidebøger deler ruten fra Paris til Saint Jean Pied de Port op i 36 dagsetaper.
PS: Det er i øvrigt muligt at få et særligt pilgrimsstempel i sit Credential/Pilgrimspas i Tårnet.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar