fredag den 30. juni 2023

Ruta Verde: Fra Lugo til Sobrado dos Monxes

Camino Primitivo kan afsluttes med en nat på klostret Sobrado dos Monxes ad den "uautoriserede" Ruta Verde, før turen går direkte mod sidste del af Camino Frances og Santiago.

Et pilgrim, der har planer om at gå Camino Primitivo i sensommeren spørger om, hvorvidt det stadig er muligt at gå fra Lugo på Camino Primitivo til klostret Sobrado dos Monxes på Camino del Norte. Og det er muligt, men her vil jeg hente lidt hjælp fra en anden hjemmeside, da jeg ikke selv har gået ruten siden 2018.

Du kan læse min pilgrimsdagbog fra oktober 2018: http://www.jakobsvejen.dk/2018/10/dagbog-fra-bjerg-caminoen.html   Og straks spole ned til den 4. oktober 2018, hvor jeg fortæller om de to dage, det tager at gå ad Ruta Verde fra Lugo via Friol til Sobrado dos Monxes.

MEN på den engelsksprogede hjemmeside: https://www.caminodesantiago.me  har de - for ikke så lang tid siden - drøftet samme rute. Og her kom en amerikanske pilgrim, der kalder sig LoWo, med en frisk og nylig beretning om en tur ad Ruta Verde. Beretningen kan læses her:  https://www.caminodesantiago.me/community/threads/camino-verde-trail-conditions.80616/ 

PS: Jeg  kan forstå, at de pilgrimme, der senest har gået Ruta Verde, synes at det vigtigt at bestille overnatning i Friol i forvejen - altså dagen før.  Prøv selv at tjekke om mine informationer: 

Pension Casa Benigno, Friol; Rúa Ramón y Cajal 13-15, bajo. 27220 Friol  Telefon: +34 982 375 028. mobile: +34 666 274 344.       stadig er gældende.

Her et foto fra Vesper i klostret Sobrado dos Monxes: 



tirsdag den 27. juni 2023

Portugues: Central- eller kystruten ?

Camino Portugues fra Porto: Hvilken rute skal jeg vælge; Kyst- eller Centralruten ? Jeg har læst om megen asfalt på kystruten.

Det er et spørgsmål, som jeg ikke uden videre kan svare klart på. Men her lidt om belægningen på begge ruter, så det - måske/forhåbentligt - bliver nemmere at træffe et valg eller gå en kombination af begge ruter.

Jeg har gået fire gange ad Camino Portugues og enten passeret Porto sydfra eller startet i Porto; to gange har jeg primært fulgt Centralruten og to gange primært fulgt Kystruten, og to gange har jeg lavet et sving rundt om Variante Spirituelle. Og efter min erfaring - men jeg er også en ældre herre - er underlaget på store dele af kystruten (brosten) blevet for hård til mine fødder og knæ. Jeg har haft problemer med de brostensbelagte veje/stier begge gange, hvor jeg primært har gået ad kystruten.

Men det er muligt at krydse mellem ruterne. Kystruten er det første stykke ud ad Porto en slags træbelagte broer over sandet langs kysten. Disse kilometerlange "træbroer/stier" bruges også af lokale til motion, og de er flot beliggende og - efter min erfaring - meget lette at gå ad; også med rygsæk. Men senere går kystruten ind i landet parallelt kysten i bakkerne med udsigt over havet. Her går stierne ofte ad brostensbelagte veje i landsbyerne, samt ad stenbelagte vandrestier i træbevoksninger og skove/parker - oftest kilometer efter kilometer, og denne belægning kan være meget hård ved fødderne. Derfor har jeg valgt, at jeg IKKE fremover vil gå ad kystruten fra Porto. Skal jeg tage turen igen bliver det ud ad centralruten eller en kombination af de to ruter, så jeg ikke kommer til at gå ad de brostensbelagte veje og stier. Centralrutens underlag er - efter min erfaring - langt mere skånsom mod knæ og fødder, selvom om man heller ikke her undgår en del asfalt.

Der har i foråret været en længere debat om samme emne på den engelsksprogede hjemmeside: caminodesantiago.me . Debatten om belægning på Caminoen fra Porto kan læses her: https://www.caminodesantiago.me/community/threads/which-route-to-choose-in-terms-of-asphalt-roads.80925/     

Og her et foto af undertegnede fra februar 2022, hvor jeg hviler fødderne med udsigt til brostensbelægningen, der er typisk - både gennem bebyggelse og i skovområder - for flere etaper på Kystruten.



lørdag den 24. juni 2023

Butafumeiro med mindre uheld

Den spanske Radiostation, La Rioja Info/Camino de Santiago, har lavet en artikel og et program om de uheld/mindre ulykker, der har været med det store røgelelseskar "del Botafumeiro" i dets snart 524 års  virke.

Nederst et link til La Rioja Info; Camino de Santiago, men først et foto fra undertegnedes seneste tur ad Camino Frances og besøg i Katedralen marts i år, og dernæst et lille resume af del Botafumeiro's historie.


Det svingede første gang, den 25. juli 1499 på Sankt Jakobsdag, og allerede første gang faldt det ned; heldigvis uden at gøre større skade. Den 23. maj 1622 gik rebet i stykker, slidt op og udsat for pres, da del Botafumeiro faktisk har en tophasteighed tæt på 70 kilometer i tomen. Et par pilgrimme kom lettere til skade.  Den franske konge, Ludvig den 11., donerede derefter et tov/kæde af sølv, som blev ødelagt af Napoleons soldater  i 1809, og rebet er - som erfarne pilgrimme ved - ikke længere af sølv.  Nogle pilgrimme er siden kommet lettere til skade, fordi de  - trods alle advarsler på diverse sprog - rejser sig op under del Botafumeiros svingninger, således brækkede en tysk pilgrim en gang næsen, da han kom for tæt på.

Men læs selv og hør her nogle af de mange historier om del Botafumeiro her:

https://lariojainfo.net/los-accidentes-mas-graves-del-botafumeiro-al-largo-de-su-historia/

torsdag den 22. juni 2023

Hvor skørt kan det blive ?

Fra Madrid til Santiago ad Caminoen på elektrisk skateboard ! 

Historien med en lille film om den unge argentinske Eva Gonzalez meget specielle pilgrimstur blev forleden gengivet i den spanske avis ABC Espana, og den kan ses her: 

https://www.abc.es/espana/peregrina-camino-santiago-monopatin-electrico-20230614124807-vi.html?ref=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

tirsdag den 20. juni 2023

Nok en pilgrimsfilm på nettet

Antallet af pilgrimsfilm på nettet stiger og stiger. Her et link til en enkelt af dem, filmet af den amerikanske pilgrim Stefanie Hurtado, der har lavet en film med meget flotte billeder, og som der for enhver der har gået Camino Frances vil være mange genkendelige scenerier at glæde sig over.

https://www.youtube.com/watch?v=U2mrbhPhASA



fredag den 16. juni 2023

Caminoen er kendt for mange kram og knus !

Fra i forgårs er det igen muligt at "kramme" en statue af apostlen Sankt Jakob over højalteret i katedralen i Santiago. 

Under overskriften: "Catedral de Santiago: vuelve el abrazo al apóstol" kan den spanske journalist og pilgrim, Anton Pombo, meddele, at det nu igen er muligt for pilgrimme, der ankommer til Katedralen i Santiago, at kravle op ad trapperne i den ene side bag højalteret til statuen forestillende Apostlen Jakob, kramme statuen, og gå ned igen på den anden side. Det har været en århundrede gammel tradition, der blev afskaffet i starten af Coronapandemien. I Anton Pombos artikel, på www.gronze.com, kan man læse om Caminoen som "Krammenes vej/rute", samt om "Sund krammeterapi i en kold verden". Læs selv her: 

https://www.gronze.com/noticias/catedral-santiago-vuelve-abrazo-al-apostol-29909

Anton Pombo fortæller, at det er den fornylig indsatte nye ærkebiskop af Santiago, Francisco José Prieto, der har genindført den tidligere/gamle tradition efter en henvendelse fra  pilgrimsforeningen Fraternidad Internacional del Camino de Santiago.

Her et foto (lånt fra www.gronze.com) af statuen:



onsdag den 14. juni 2023

Camino Invierno med korte etaper

Det amerikanske ægtepar Bob og Pat har lagt en ny pilgrimsdagbog med korte etaper fra Camino Invierno ud på deres hjemmeside. https://robscamino.com/category/camino-invierno-to-santiago/

Undertegnede gik Camino Invierno i september/oktober i fjor, her min pilgrimsdagbog: http://www.jakobsvejen.dk/2022/10/invierno-mm-caminodagbog.html, der dog også omfatter et mindre stykke af Via de la Platas slutning til Astorga og to etaper af Camino Frances.

Det amerikanske ægtepar (Bob og Pat) har gjort det til "en regel" at gå korte etaper. Man skal dog bemærke, at de primært overnatter på hoteller og derfor har en højere dagspris på deres Camino end de pilgrimme, der primært bor på herberger. Her deres opdeling af Camino Invierno i 16 etaper fra Ponferrade med information om overnatningssted:

  1. Villvieja ,16 km, (Municipal Albergue) -
  2. Las Medulas ,12 km, (Hotel Medulo)
  3. Sobradelo ,19 km (Bar Mar)
  4. A Rua,  20 km (Hostal Niza)
  5. Solden, 19 km  (appartementos)
  6. A Labrada,  22 km (Pension Pacita)
  7. Monforte, 20 km (Hotel Cardinal)
  8. Vilarino, 19  km(Casa Rural Torre Vilarino)
  9. Penasillas,  19 km (Hotel Penasillas
  10. Rodeiro, 17 km  (Hostal Carpanteiras)
  11. lalin, 22 km  (Hotel Pontinas)
  12. Bandeira,  22 km (Victorino Hotel)
  13. Lestado, 20 km (Rural Hotel Casa de Casal)
  14. Santiago, 14 km

Jeg har ikke ændret opfattelse omkring Camino Invierno, der ser ud til at blive lidt mere populær nu. Der er stadig - efter min mening - for få og for spredte overnatningsmuligheder til at pilgrimme kan gå ruten uden at tænke en del over, hvor de skal sove næste nat - og til hvilken pris.

lørdag den 10. juni 2023

Stadig flere Santiagopilgrimme

Nye rekorder i antallet af pilgrimme i Santiago, men der kommer færre danskere end før.

2023 ser allerede nu ud til at blive nok et rekordår, når det gælder antallet af pilgrimme, der går til Santiago. Men de seneste årts "trend" med ""kun" at gå de sidste 100 kilomter før Santiago, syntes at have givet langt den største stigning i antallet af pilgrimme. De første fem måneder af 2023 bad 131.889 om et compostela. Men af dem er 38.606 begyndt deres pilgrimsfærd i Sarria ( 116 km før Santiago) 8.406 begyndte i Tui på grænsen til Portugal, så alt i alt er det kun ca 6 ud af hver 10 pilgrimme, der går mere end 120 kilometer  af pilgrimstierne. Det betyder igen, at der ikke er de store forandringer - rent antalsmæssigt - på de fleste ruter til Santiago i forhold til det tidligere rekordår 2019 (før Coranapandemien). 

Men derimod ser antallet af danskere på "Caminoen"  ud til at falde. Hvor der tidligere gik tæt på 1.000 danske pilgrimme årligt i maj, har der de 5 første måneder af i år "kun" været 543 danskere på pilgrimskontoret i Santiago for at bede om et Compostela (en slags bevis for pilgrimsfærd).  Dermed er antallet af danskere på højde med Taiwan 486; og Afganistan 420. 

Spanierne - er - meget naturligt - stadig i overtal på Caminoerne, men de er primært at finde på de korte distancer, mens antallet af tyskere, amerikanere (USA), Italienere og Portugisere topper listen over det samlede antal ikke-spaniere.

Der er stadig langt flest langdistancepilgrimme, der går fra eller passerer Saint Jean Pied de Port.  8.406  (godt 6 %) nævner Saint Jean Pied de Port (ca 800 km) som startby. Af andre langdistancebyer kan nævnes:  Irun 1.488 ( ca 900 km) ; Sevilla 938 ( ca 1.000 km ), mens hele 1.065 nævner Le Puy en Velay som startby ( ca 1.600 km til Santuiago)

De mest populære ruter er der ikke ændret væsnetligt på ud over, at Camino Invierno er begyndt at vise sig i statistikken:  Camnino Frances: 67.776; Camino Portugues (Central)/ 30.989/(Kyst)14.965; Ingles 6.644;  Prtimitivo 5.506; Camino del Norte 5.067; Via  de la Plata 2.584; Og den forholdsvis nye rute; Camino Invierno 595.

Det  der efter undertegneds opfattelse stadig er den største forundring er Via de la Platas manglende succes, hvilket - også efter undertegnedes vurdering - primært skyldes mangel på overnatningssteder og dermed alt for lange etaper. 


mandag den 5. juni 2023

Stadig "myldretid" i Saint Jean Pied de Port

Stigningstakten i antallet af pilgrimme, der passerer Saint Jean Pied de Port, er faldet væsentligt de aller seneste år.  Men antallet stiger stadig, og mylderet i pilgrimsgaden ved Pilgrimskontoret synes nu at have bredt sig til månederne på begge sider af maj og september.

Pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port:  Les Amis du Chemin de St-Jacques de Compostelle, 39 rue de la Citadelle - 64220 St Jean Pied de Port; har en facebookhjemmeside med offentlig adgang, hvor det er muligt at få mange gode råd og ideer, når turen går ad Caminoen (Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port til Santiago.) Facebookhjemmesiden kan findes her:  https://www.facebook.com/groups/818222641542543

Og det er også her, at de dagligt offentliggør antallet af ankomne pilgrimme til Santiago, samt månedligt fortæller hvor mange pilgrimme, der har besøgt kontoret i Rue de la Citadelle.

Her tallene for, hvor mange pilgrimme, der har meldt sig på kontoret i Saint Jean Pied de Port, de fem første måneder af 2023 med de samme tal fra 2019 i parentes: Jan. 236 (296); feb. 609 (655); marts: 2.512 (2.569); april: 12.116 (11.126);  maj: 22.971 (21.884). Når jeg har valgt at sammenligne 2023 med 2019 er det selvfølgelig på grund af Coronapandemien, hvor Caminoen i flere omgange var lukket reelt ned.

Som det ses af tallene er der sket en stigning i både april og maj, hvor der er også på diverse pilgrimshjemmesider er meldt om trængsel på både pilgrimssti og overnatningsstederne.  Man behøver ikke at gå mange år tilbage, før der var tale om væsentlig færre pilgrimme i Saint Jean Pied de Port, selvom det for undertegnede - også tidligere - var en pilgrimsby med fornemmelsen af pilgrimme overalt. Men trods det her en sammenligning med antallet af pilgrimme de samme måneder i 2012: Jan. 176;  feb. 232; marts 1.314; april 4.625; maj 8.289. Som det fremgår af tallene, er der altså sket en meget kraftig stigning i antallet af pilgrimme i byen i april og maj de seneste ti år. Jeg husker tydeligt, da jeg ankom til Saint Jean Pied de Port med toget fra Bayonne i april 2018, hvor jeg syntes at jeg så "forventningsfulde" pilgrimme overalt, og der var en trængsel af rygsækbærende overalt i den gamle bydel.


Her et foto fra køen 10. april 2018:


søndag den 4. juni 2023

Gronze.com i Italien (Via Francigena)

Italien er blevet mere populært som pilgrimsland i de senere år, og nu lyder spørgsmålet: Guides på engelsk og overnatningslister; hvor er de ? Og her et par link, der måske kan hjælpe en førstegangs-italiens-pilgrim på vej.

Den norske pilgrim Anne-Sissel har for kort tid siden sendt mig en anbefaling af en ny engelsk guide på Via Francigena (Lucca-Rom): Du kan finde linken her: https://www.cicerone.co.uk/walking-the-via-francigena-pilgrim-route-part-3

Dernæst har www.gronze.com, som de fleste pilgrimme kender fra pilgrimsvandring i Spanien, udvidet deres "territorium", så de nu ikke alene dækker Spanien, de to mest benyttede ruter i Frankrig, samt en del af Portugal, men også har lavet en forholdsvis ny beskrivelse af Via Francigena med overnatningslister, som du kan finde her: https://www.gronze.com/via-francigena