lørdag den 28. oktober 2023

Nu begynder snevejret i Pyrenæerne

www.jakobsvejen.dk drosler lidt ned i vinter.

Mens regnen vælter ned på pilgrimmene på såvel Camino Portugues fra Porto og på Camino Frances fra Leon til Santiago de Compostela, er der nu udsigt til årets første sne i Pyrenæerne ved Saint Jean Pied de Port. Vinterpilgrimmene er ved at gøre sig klar. Samtidig meddeles det nu officielt af både franske- og spanske myndigheder: Den såkaldte Napoleonsrute fra Saint Jean Pied de Port til Roncesvalles ( 1. etape af Camino Frances lukker førstkommende fredag, så torsdag den 31.oktober er absolut sidste frist at gå over Pyrenæerne i år ad Napoleonsruten. HVIS - vel at mærke - vejret ikke har lukket ruten inden. Vejrudsigten for ruten er ikke den bedste for de nærmeste dage. Den kan i øvrigt altid ses her: https://fr.viewweather.com/w1781825-previsions-meteo-pour-col_de_bentarte-spain_general_.html Hvilket undertegnede altid - også i sommerhalvåret - anbefaler inden turen går op og atter op. Napoleonsruten åbner igen 1. april 2022 (Hvis vejret tillader det). Om vinteren er det muligt at gå ad parallelruten via Valcarlos, hvor højdemeterne er væsentlig lavere. 


Med vinterens komme og den dermed også faldende interesse for at læse aktuelle nyheder om pilgrimsvandring sydpå, begynder undertegnede her på jakobsvejen.dk også at drosle ned for nyhedsartikler.  Har du noget at spørge om, er du som altid velkommen til at sende en mail her til jakobsvejen. Så vil jeg forsøge at svare så godt jeg kan. Skal du ud at gå Camino Frances i vinter er der - formentlig - flere overnatningsmuligheder end i tidligere vintre, da interessen for vinterpilgrimsliv er stigende. Du kan se, hvilket herberg, der har åbent i vinter her:  http://www.aprinca.com/alberguesinvierno/        Siden åbnes dog først 1. november !

Og tilbage til en sag, der plejer at interesse danske pilgrimme. Nu skulle det ligge fast. Antallet af danskere, der i indeværende år, har været på pilgrimkontoret i Santiago og bedt om et compostela, har passeret 3.500. Hvilket er det højeste antal danske Santiagopilgrimme på et år. Men der er et Men. Jeg har ladet mig fortælle, at danske rejseselskaber, der laver kulturrejser langs Caminoen, får stemplet pilgrimspas undervejs på busturen, så danske rejseselskabsdeltagere kan få et compostela, når de ankommer til Santiago. Jeg har tidligere i år mødt een sådan dansk rejseselskabdeltager, som stod i kø ved pilgrimskontoret, da jeg besøgte pilgrimshuset i anden anledning. Hvor udbredt det er, har jeg ingen anelse om. 


Her et foto fra pilgrimskapellet i pilgrimshuset i Santiago, hvor der er opsat en statue af Jomfru Maria som Santiagopilgrim med Jesusbarnet på armen. Over halvdelen af årets Santiagopilgrimme er kvinder.



mandag den 23. oktober 2023

Mere om væggelus !!!

Der meldes nu om væggelus på flere af Caminoruterne i Spanien - også spanske hjemmesider fortæller om problemet, som stigende. Se eventuelt på www.gronze.com.

Her hvor antallet af pilgrimme, der har bedt om et Compostela i år, er nået 425.000 - ikke en halv million, som spået tidligere på året, men dog det højeste pr. 1. november nogensinde.  Indtil nu er der i år talt 3.460 danske santiagopilgrimme  - ligeledes det højeste nogensinde: Men det er måske værd at bemærke, at antallet af meldinger om væggelus - uden at jeg har nogen form for statistiks belæg for at sige det (kun min egen fornemmelse) - også er det højeste nogensinde.

I de over 36 år og mange tusinde kilometer, hvor jeg har bevæget mig ad de diverse pilgrimsruter i Europa med rygsæk på, har jeg for hver gang, jeg tog af sted af kendte ruter kunnet konstatere, at antallet af pilgrimme på stien, blev højere og højere. Og nu er antallet af væggelusmeldinger steget tilsvarende. Bliver pilgrimruterne kvalt i succes ? Måske - måske ikke ? Jeg har opgivet at spå, men min ide om at tage en oktober-novembertur af Den portugisiske Centralrute opgav jeg for få dage siden, da vejrudsigten lød på regn, regn og atter regn i dagevis - op til 40 millimeter på en enkelt dag. Og nu hvor meldingerne om væggelus vælter ind, er savnet noget lettere at bære.  Væggelus er blevet et meget stort problem på - ikke bare - Caminoen i Spanien. Men stort set overalt, hvor vi rejselystne danskere bevæger os hen. 

Her lidt lommefilosofi (som du roligt kan undlade at læse). I 1990erne var der - i forhold til i dag - meget få pilgrimme på Caminoen - der reelt kun bestod af Camino Frances . Fra 1990  med 4.900 pilgrimme på et år steg antallet til 30.000 i 1998 (Hellige år undtaget). Det var muligt at gå nogle af de andre ruter, som f.eks.  Camino del Norte, Via de la Plata eller Camino Portugues. MEN der var langt mellem overnatningsstederne, så de krævede ret meget.

På Camino Frances var der - med enkelte undtagelser - alene mulighed for at overnatte på kirkelige eller kommunale overnatningststeder (sovesale), samt i et vist omfang hoteller i den dyre ende. Så for undertegnede var der reelt kun sovesalsherberger, hvor pilgrimlivet udfoldede sig på absolut positiv vis. Døren stod åben, når man kom - oftest var der mere end beskidt på de kommunale steder. ( Jeg husker, at det nogle gange blev for meget for især kvindelige pilgrimme, der gav sig til at gøre rent ved ankomsten.)  På såvel kommunale som kirkelige herberger var baderum ofte fælles for begge køn - og langt fra  nutidig standard. MEN der var ingen væggelus! Ofte overnattede der også hjemløse  på pilgrimsherbergerne. Pilgrimsbestyreren kom på besøg en halv time ved 17-tiden for at uddele stempler og indrive de få Peseta, det kostede at overnatte, hvis ikke stedet var donativo. Pilgrimmene lavede mad i fællesskab eller gik sammen ud for at spise "Menu del Dia", og sammen til messe i den lokale kirke om aftenen.  Ca halvdelen af de pilgrimme jeg så på første overnatning i Pyrenæerne, mødte jeg stort set igen og igen det meste af vejen. Man kunne ikke vælge overnatning med fem-ti kilometer imellem.  Men faciliteterne var langt mere primitive end nu. Men de var der - her tænker jeg især på køkkenmulighederne. 

Hvad er så bedst: Fortiden eller nutiden på Caminoen? Jeg ved det IKKE. Men oplevelsen var meget forskellig fra nu.  

 



tirsdag den 17. oktober 2023

Så er der igen væggelus på Caminoen !

Her i oktober begynder pilgrimme på de mest benyttede Caminoer i Spanien at melde om væggelus på overnatningsstederne. Og væggelus er altså IKKE sådan at få bugt med. Desværre er der nogle af de ramte overnatningssteder, der - nærmest - benægter tilstedeværelsen af væggelus, hvis nogen spørger. Her et debatspor på en engelsksproget hjemmeside om nyligt fundne væggelus på Camino Frances:

https://www.caminodesantiago.me/community/threads/bedbugs-in-atrio-triacastela.83559/

Jeg har skrevet om væggelus efterhånden mange gange, og vil godt henvise til en af de ældre historier her på siden om væggelus, hvor jeg gør nærmere redde for, hvordan jeg selv prøver at takle risikoen. Indtil videre er jeg - HELDIGVIS - aldrig selv blevet angrebet, men jeg har set flere - hvis ikke mange - andre pilgrimme få en pilgrimstur helt eller delvis ødelagt af væggelus. Problemet blev i stort omfang bekæmpet under Coronapandemien, men noget tyder på  - også med meldinger fra Frankrig (ikke mindst i Paris), at væggelus igen kan blive en - lidt for tit - uønsket gæst i sovepose og/eller rygsæk.

Her den gamle artikel: http://www.jakobsvejen.dk/2018/10/vggelus-eller-myg.html

torsdag den 12. oktober 2023

Pilgrimvandring i november ?

Der er væsentlig færre pilgrimme på Caminoerne i Spanien i november end i oktober, og mange herberger er lukkede. 

Er det muligt at gå Camino i november, lyder et spørgsmål, som jeg har svaret på for år tilbage. Meget er ændret siden, men svaret ligner trods det, det tidligere svar

1) Det er reelt kun Camino Frances og delvis Camino Portugues fra Porto, hvor det - efter undertegnedes erfaring - er muligt at finde åbne overnatningssteder med rimelige etaper mellem hver, selvom de øvrige Caminoer får flere og flere åbne steder.  Pr. 1 november vil en af de aktive pilgrimsforeninger igen have en overnatningsliste for Camino Frances fra 1. november til ultimo februar klar. Den opdateres løbende i løbet af vinteren og kan ses på denne adresse:   http://www.aprinca.com/alberguesinvierno/      Men vær opmærksom på, at der kan være huller/længere strækninger , hvor så godt som alt er lukket. Selvom der kommer flere vinteråbningssteder år for år.

2) Napoleonsruten over Pyrenæerne fra Saint Jean Pied de Port til Roncesvalles er lukket fra 1. november til 1. april, så man skal gå ad ruten over Valcarlos (Hvis du begynder i Saint Jean Pied de Port). Valcarlosruten er nu blevet døbt "Vinterruten", selvom det er muligt at gå den hele året.

3) Lidt statistik på antallet af Santiagopilgrimme fra i fjor: Oktober: 51.368; november: 11.283, december: 4.683 - altså et mere end kraftigt fald fra oktober til november og december. MEN,MEN,MEN, da jeg gik ind til Santiago ultimo maj 1997 var der i hele måneden "kun" kommet 1.408 pilgrimme ind - altså væsentlig færre for maj 1997 end for december 2022. Det samlede antal pilgrimme for hele 1997 var 25.179, og ikke en måned i 1997 var i nærheden af antallet på pilgrimme fra november i fjor.

4) Og så til selvfølgelighederne: Vejret er en større modstander med mere regn og blæst samt mulighed sne, lige som der er færre lyse timer, hvor det er lettere at finde vej. Modsat besværlighederne, er der - som regel - tæt kontakt med andre pilgrimme, der oftest hjælper hinanden - både på selve ruten, som på overnatningsstederne. Der findes inkarnerede vinterpilgrimme, som skriver en del på nettet. Led selv !

søndag den 8. oktober 2023

Camino Invierno stiger i popularitet ?

Pilgrimme på Camino Invierno her i oktober taler om "mange pilgrimme", mens pilgrimskontoret i Santiago oplyser, at der indtil nu i år er kommet under 1.700 pilgrimme ind, der har gået denne rute.

Camino Invierno er en af de forholdsvis nye "genopdagede" caminoer i Spanien. Ruten går fra Ponferrada på Camino Frances til A Laxe på Camino Sanabres (Via de la Plata), hvorfra man følger samme afmærkning til Santiago. Undertegnede gik Camino Invierno for et år siden ( se eventuelt pilgrimsdagbogen her: http://www.jakobsvejen.dk/2022/10/invierno-mm-caminodagbog.html ). Den gang krævede det lidt mere planlægning end på de andre Caminoer på grund af manglende overnatningsmuligheder. Der er i mellemtiden blevet flere muligheder for overnatning - ikke mindst efter åbningen af et herberg i A Probra do Brollon med plads til 30 pilgrimme. Men flere - spredte - herberger ville stadig gøre ruten nemmere at gå.  Nu melder en australsk pilgrim, at der lidt tidligere i oktober var fuldt optaget på Casa Rosa in Puente de Domingo Florez (med plads til 9 pilgrimme), så hun måtte flytte på hotel. Den slags oplevelser havde jeg ikke for et år siden, hvor vi max var 6 pilgrimme på samme overnatningssted på en gang - de fleste gange færre. Så meldingen fra oktober kunne tyde på, at flere pilgrimme vælger omvejen af Camino Invierno, fordi der her i september-start oktober har været meldinger om en "overfyldt" Camino Frances. Der har bl.a. været meldinger om, at en gruppe på 94 pilgrimme (italienske studerende) skulle have forladt Sarria i samlet flok, den 4. oktober og nu nærmer sig Santiago i samlet flok. Det kan have sat gang i antallet af pilgrimme på Camino Invierno.

Pilgrimskontoret meldte ved udgangen af september, at der indtil nu i år er kommet 1.662 pilgrimme ind til Santiago og oplyst, at de har gået Camino Invierno. Camino Inviernos Pilgrimsforening  har før klaget over, at pilgrimme på denne rute er blevet registreret under Via de la Plata (Camino Sanabres). Så hvad der er op og ned i disse udsagn, kan undertegnede ikke svare på. Men uanset hvad ! Noget kunne tyde på, at der er mere pilgrimsliv på ruten end tidligere.


Her et foto med udsigt over Sil-floden mellem A Rúa de Valdeorras - Quiroga  (4 etape i følge gronze.com ), som undertegnede tog ultimo september i fjor, som meget godt viser det typiske landskab langs Camino Invierno..

onsdag den 4. oktober 2023

Nu over 3.000 danske Santiagopilgrimme i år

Den 1. oktober passerede antallet af danske Santiagopilgrimme i indeværende år 3.000, så der i skrivende stund er kommet 3.102 danskere indtil nu til pilgrimskontoret i Santiago og bedt om et Compostela. Danmark er det af de nordiske lande, hvor pilgrimsvandring af Caminoen/Jakobsvejen mod Santiago er allermest populært. Til sammenligning er der i samme periode  "kun" 1.091 svenskere, 596 finner og 570 nordmænd, der har bedt om et Compostela.  

De nordiske antal Santiagopilgrimme skal ses i forhold til, at Pilgrimskontoret her i begyndelse af oktober har talt til næsten 385.000 pilgrimme i år.  I fjor blev det samlede antal Santiagopilgrimme for hele året opgjort til knapt 439.000. Så der er et lille stykke vej op til rekorden fra i fjor, hvor antallet af danske pilgrimme blev opgjort til 2.859.