torsdag den 30. maj 2024

"Caminoen" i Sydspanien !

Camino Mozarabe er med sine 3 startbyer Almeria (Granada); Malaga, Jaen ( eller eventuelt Cordoba) nu fuldt udbygget med overnatning og guides på nettet bl.a på den mest brugte spanske pilgrimshjemmeside: https://www.gronze.com/camino-mozarabe   De tre grene af Camino Mozarabe forenes undervejs for at slutte sig til Via de la Plata i Merida, hvorfra der er knapt 800 kilometer til Santiago via Camino Sanabres efter Zamora/Granja Moreuela. Den lokale pilgrimsforening for Camino Mozarabe er meget aktiv og opdatere hjemmesiden jævnligt, se eventuelt her: https://www.caminomozarabesantiago.com/

Camino Mozarabe er navngivet efter det navn, som de muslimske herskere gav de kristne under det flere hundrede år muslimske styre, hvor de kristne lå underst i hierarkiet. I perioder var det muligt for de kristne at gå pilgrimsvandring til Santiago, og det er denne gamle pilgrimsrute, der forenes med den "romerske landevej" Via de la Plata.

Den trinvisse udbygning af herbergsnettet med kommunale og private herberger gør det muligt at gå ruten på et forholdsvis beskedent budget. Og med gronze.com's nu "færdigudbyggede" guide på nettet er det også blevet praktisk lettere at planlægge/gå ruten. MEN der er et Men. Der er stadig langt mellem herbergerne på Via de la Plata fra Merida og videre nord på, selvom det letter lidt efter Zamora (ca 400 km før Santiago). 

Det giver sig selv, at ruten er meget varm i sommerhalvåret. Derfor vil man også kunne se på diverse pilgrimsforaer på nettet, at en del pilgrimme anbefaler Camino Mozarabe som en vinterrute. 

mandag den 27. maj 2024

Spanien: Flere hurtigtog til og fra "Caminoen".

Det tager nu kun få timer at komme med hurtigtog til og fra Madrid til mange startbyer på diverse pilgrims-/caminoruter i Spanien. Det bliver svært for - det ellers så effektive - busselskabet Alsa at konkurrerer. Herunder en illustration hentet på www.gronze.com over tidsforbruget fra Madrid til og fra diverse pilgrimsstartbyer, samt naturligvis Santiago de Compostela.

Og www.gronze.com skriver, at det skulle blive endnu bedre/lettere, når arbejdet med "knudepunktstationen" la estación de Chamartín en Madrid er færdig i løbet af efteråret. Fra la estación de Chamartín en Madrid er der "hele tiden" forbindelse til lufthavnen. Og en info mere til ældre/gamle. Det er som dansk EU-borger over 60 år (husk dansk pas) muligt at få ret så store rabatter på tog i Spanien. Det kræver, at du køber et særligt pensionistkort, Terfeta Dorado (guldkort), til nogle få euro. Det sælges i stort set alle Renfebilletsalg og koster kun nogle få euro, der allerede er tjent ind (og mere til) på første billet, selvom jeg har oplevet, at Renfepersonale sagde, at det ikke kunne svare sig. Det kan det, så insister!  Og nok en info: Både Norwegian og Iberia har pt direkte flyvninger København - Madrid.




 

fredag den 24. maj 2024

Camino Portugues: Nyt pilgrimskontor i Lisabon

Den portugisiske pilgrimsforening (Associacao de Peregrinos Via Lusitana) har nu åbent et pilgrimskontor hver eftermiddag for pilgrimme, der vil gå fra Lissabon mod Santiago og/eller Fatima. De har bl.a. pilgrimspas og overnatningslister. Kontoret ligger midt i centrum i kirken, Igreja da Conceicao Velha, der ligger i Rua Alfandega. Herunder plakat med åbningstider, samt telefonnummer (+351-932 316 179 og emailadresse: lisboe@peregrino.info / hjemmeside:  https://www.vialusitana.org/


torsdag den 23. maj 2024

Pilgrim og Jesuit: Pilgrimsvandring skal være en forvandlingsrejse !

Pilgrimsvandring er begyndt at handle for meget om forbrugerisme, markedsføring og reklame, skriver den irske jesuit og aktive Santiagopilgrim, Brendan MacManus, i en artikel på de irske jesuiters hjemmeside. "Jesuits in Ireland".

Pilgrimsvandring ad caminoen handler alt for meget om udstyr, tøj, og om at se rigtig ud. Caminoen skal i stedet være en pilgrimsrejse, en forvandlingsrejse. Det er ikke blot en overfladisk eller from transformation. Det er en barsk, jordnær, humaniserende oplevelse af udfordrende og ofte smertefuld forandring på vejen mod frihed, forløsning eller genfødsel. Brendan MacManus,SJ, mener, at udstyr og tøj fylder alt for meget i diverse pilgrimsforaer og på diverse pilgrimshjemmesider. Men du kan selv læse, hvad han mener på nedenstående link:

https://jesuit.ie/blog/brendan-mcmanus/the-8020-camino-rule-its-not-about-the-gear/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1ogfVg_JxXN1ED_bAyYWM1WvIVRUjrEI_7ok3LXWqD7i0FC8zPTV7RrJQ_aem_AWYjqPhp1eTO6NpO2U_6oFpmUNDYKuILmHjf-cZ3fV-T76enCcSMguOQw5HoLKn7C-v_kjlUNtSaFnlvEyFiRq34




fredag den 17. maj 2024

Le Puy-ruten (GR 65): Overnatningslister ?

Der er både opdaterede overnatningslister på nettet, samt nye trykte guidebøger til Via Podiensis ( Le Puy-ruten/GR 65). 

Jeg vil gerne gå Le Puy-ruten, men har svært ved at finde lister med overnatningssteder ? , lyder spørgsmålet. Og her et svar.  På nettet kan jeg umiddelbart anbefale to lister. 

a) Den ene -  min sædvanlige favorit, selvom den er spansk:  https://www.gronze.com/camino-santiago-le-puy

b) Der suppleres perfekt af denne liste,- som vedligeholdes af en fransk pilgrim - , og som er lige til at trykke ud:    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_DRbaqvzf2SKjB928JgGH79Zq1DAJ_g-0cA2cAgdKDU/edit?pli=1#gid=311394233

c) Og endelig må du ikke glemme, at Via de Podiensis i middelalderen var pilgrimsruten med den "kendte" første pilgrimsguide, nemlig Miam,Miam,Dodo - der på babysprog betyder noget i retning af "Spise,spise,sove,sove. Den trykkes og opdateres stadig: Du kan købe Miam,Miam, Dodo flere steder på nettet, og jeg har endda en gang (for nu år tilbage) fået boghandlere her i landet at købe den hjem til mig. læs mere her: https://www.levieuxcrayon.com/7-guides-miam-miam-dodo

NB 1) Bemærk, at Miam, Miam Dodo - desværre - nu er delt i to bøger på ruten mellem le Puy en Velay og Saint Jean Pied de Port, så første guide kun går halvvejen - nemlig - til Cahors.

NB 2) Er du mere til tysk har Rother Wanderführer også en udmærket guide, der går hele vejen ( 750 km) mellem Le Puy og Pyrenæerne.: https://www.rother.de/de/jakobsweg-via-podiensis-von-le-puy-en-velay-bis-zu-den-pyrenaen.html

Jeg gik Via de Podiensis senest i 2023 for under et år siden: Her et foto fra - formentlig - det mest benyttede overnatningssted undervejs. Klostret i Conques; Abbaye de Sainte-Foy, der har plads til næsten 200 pilgrimme, og hvor der ofte er udsolgt: 




lørdag den 11. maj 2024

Camino Aragones: En alternativ begyndelse på Caminoen

Camino Aragones er en Camino med alle faciliteter (pilgrimsliv, afmærkning, herberger m.m.- om end med lidt længere mellem pausestederne) , men stadig i sin vorden rent antalsmæssigt. Alle pilgrimme hilser på hinanden, og fællesskabet og pilgrimslivet er langt fra så hektisk som på starten af Camino Frances.

Hvor skal jeg begynde min Camino, hvis jeg vil undgå "kampen om en seng" mellem Saint Jean Pied de Port og Pamplona ? lyder spørgsmålet. Og her kan jeg varmt anbefale - hvis man har tid nok til rådighed - at begynde sin tur ad Camino Aragones, der forenes med Camino Frances i Puente la Reina. MEN der er et men.

1) Camino Aragones kan reelt kun gås i sommerhalvåret til og med oktober start november.

2) Der er - for de fleste - 9 etaper fra Oleron Sainte Marie - til Puente la Reina, hvor Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port har 4 etaper ( eller 5 hvis man deler Pyrenæerne over).

Undertegnede har passeret Somportpasset (den formelle start på camino Aragones) 2 gange. I 2015, da jeg gik fra Arles og var i topform efter mange hundrede kilometer, så stigningen til toppen af Somportpasset (1.640 meter) ikke var det store problem. Jeg gik over i strålende solskin. 2 gang i maj 2022 gik jeg over i tåge og småregn. Jeg var begyndt i Oloron Sainte Marie i meget blandet vejr, så oplevelsen var en helt anden, men stadig positiv. 

Der er kun ca 2.000 pilgrimme årligt på Camino Aragones, og nogle af de dem begynder deres tur på toppen efter at have taget bus. Der går bus både fra Spanien og Frankrig (den franske går gennem tunnelen og slutter på toppen). Lokalregeringen i Aragones (opkaldt efter floden, som Caminoen følger) har bebuddet, at de vil bygge/indrette et herberg og pilgrimsvelkomscenter på toppen i 1640 meters højde, hvor der i øvrigt står en hel del tomme grænsebygninger. Men hvornår ? Det er der ikke nogen melding om. 

Her et link til min pilgrimsdagbog fra maj 2022: http://www.jakobsvejen.dk/2022/05/camino-aaragones-9-dage-i-maj.html

Og her et foto af et af de mange bjergvandløb på turen over:


mandag den 6. maj 2024

Camino i Spanien her i maj: Pilgrimme overalt !

3.000 eller flere pilgrimme ankommer her primo maj dagligt til Santiago. Antal, der tidligere var forbeholdt august. I Pyrenæerne fra Saint Jean Pied de Port til Pamplona meldes der nu dagligt om "alt optaget" på overnatningsstederne. Og på en af de engelsksprogede pilgrimsforaer:  https://www.caminodesantiago.me , er der megen debat under overskrifter som: "Overcrowded Camino Frances" og "Bed race on the VDLP" (Ja især den sidstnævnte overskrift kan undre, men som jeg fortstår debatten blandt pilgrimmene på Via de la Plata i disse dage, skal der kun 10-15 pilgrimme på hver etape dagligt til at give problemer, fordi der er nedlagt så mange herberger/sengepladser.) Hertil kommer, at der også meldes om trængsel på Camino Portugues fra Porto samt dårligt vejr med mudrede stier, og mange pilgrimme i busserne. Det samme skulle være tilfældet på Camino Sanabres ! Så alt i alt skrev en spansksproget pilgrim forleden: Er Camino de Santiago ved at blive kvalt i sin egen succes ? 

"Svaret kender undertegnede ikke"! MEN: Skal du på Caminotur i Spanien ( eller i Frankrig ad Via Podiensis (Le Puy-ruten) her i maj skal du nok være forberedt på lidt af hvert.



søndag den 5. maj 2024

Via de la Plata: 2 pilgrimme angrebet af køer

Spanske aviser: Ved Navarredonda de Salvatierra på Via de la Plata ca 35 km før Salamanca: To pilgrimme, hvoraf den ene havde sin hund med, er blevet angrebet af en ko med kalv. Begge pilgrimme er bragt til hospitalet med alvorlige kvæstelser.

Læs eventuelt her: https://lacronicadesalamanca.com/576933-el-perro-de-uno-de-los-peregrinos-espanto-a-la-vaca/

Via de la Plata går  - især på første halvdel mellem Sevilla og Salamanca  - gennem landbrugsland og mange græsningsarealer med køer. Jeg har på mine to ture ad Via de la Plata ofte trådt til side eller gået i en stor bue uden om en større flok køer, som ikke synes, at de skulle flytte sig, fordi der kom en pilgrim forbi.  På andre pilgrimsruter i Spanien går der også jævnligt løse køer på marker eller i skovområder (ligesom der i bjerge er vilde heste), som de afmærkede stier går igennem - ofte med en besked fra ejeren af jorden, der venligt beder pilgrimmene om at lukke diverse låger efter sig. Hvilket desværre ikke altid sker.  Og køer og pilgrimsejede hunde er ikke en god blanding. Pilgrimmenes hunde gør, angriber eller skræmmer på anden måde køer med kalve op, hvorefter koen angriber hunden, der gemmer sig bag ejeren, som får koens horn  i maven eller andet sted.

I bjergene på f.eks. Napoleonsruten i Pyrenæerne eller på Camino Primitivo mellem Borres og Berducedo på "por Hospitales" er der vilde heste, som heller ikke bryder sig om gøende, aggressive hunde. Og her går det også med jævne mellemrum galt, hvor en pilgrim - eller hunden selv - får et spark, der brækker et eller andet.

Min kommentar: Pilgrimsvandring med hund er - efter min erfaring - en rigtig dårlig kombination. Jeg har faktisk oplevet, at en god bekendt blev slået ihjel af en ko, da hans hund gøede aggressivt af en kalv.  I Frankrig har de på nogle af pilgrimsruterne - bl.a. ad Via de Podiensis ( der også kaldes gr 65 eller Le Puy-ruten) direkte flere steder skrevet, at hunde er forbudt på dagens etape på grund af græssende køer eller heste. Det betyder, at pilgrimme - der retter sig efter påbudet - skal ad asfaltvej.

Her et foto fra Camino Primitivo, hvor jeg tvivler på, at de vilde heste havde taget godt imod en pilgrim med hund.