Præsten Don Elias Valina og den brasilianske forfatter, Paulo Coelho, var de to mest markante personligheder, der var med til at "skabe" den nye pilgrimstrend til Santiago de Compostela, så der alene i indeværende år, når 2024 slutter, vil have været over en halv milion pilgrimme med rygsæk på vej til Santiago, og det samlede antal pilgrimme de seneste tyve år, nu skal tælles i millioner.
Da Paulo Coelho i 1987 udgav sin bog "Pilgrimmen" om sin egen tur ad Camino de Santiago fra Pyrenæerne mod Santiago de Compostela, var de gule pile forholdsvis nymalede, de nyanlagte herberger meget primitive, herbergerne var åbne døgnet rundt og ofte uden betjening (og rengøringen derefter, samt fælles bad for mænd og kvinder), og stort set en hver pilgrim du mødte på din vej blev en del af din "pilgrimsfamilie". Selv hørte undertegnede i februar samme år (1987) om Camino de Santiago første gang på en pilgrimstur fra kloster til kloster rundt om det hellige bjerg Athos i Grækenland på en sovesal på et kloster fra fire spanske pilgrimme (brandmænd) , der året før selv havde gået Camino Frances. I starten af 1980erne begynder præsten Don Elias Valina (født 1929 - død 1989) fra klostret i o Cebrerio afmærkningen med gule pile hele vejen fra toppen af Pyrenæerne på grænsen mellem Frankrig og Spanien til Santiago, derefter gik den - den gang - helt ukendte, kommende fortfatter Paulo Coelho ad samme vej og skrev sin bog "Pilgrimmen", der udkom i 1987 og blev en stor succes og startskuddet til den "invasion" af pilgrimme fra Frankrig gennem nordspanien, der bare har haft vokseværk stort set hvert eneste år siden.
Nu meddeler Netflix ( se eventuelt her: https://deadline.com/2024/06/netflix-brazil-greenlights-paulo-coelho-the-pilgrimage-film-fernando-quico-meirelles-miniseries-pssica-1235959532/ ) , at Paulo Coelhos bog skal filmatiseres. Det bliver lidt spændende at se, hvad det kan føre til. Jeg læste selv Paulo Coelhos "pilgrimmen" for nu over 30 år siden - for langt senere at opdage, at han slet ikke gennemførte turen, men opgav kort efter Leon, hvorfra han tog bussen til Santiago. Paulo Coelhos bog blev inspirationen for mange førstegangspilgrimme fra primært Sydamerika og Sydeuropa. I mange år konkurrerede franske og italienske pilgrimme om at ligge nummer to i antal efter antallet af spaniere på Camino Frances, hvis antal eksploderede fra ultimo 1980erne. I 2010 kom den amerikanske film "The Way" og ændrede fuldstændig billedet på pilgrimssammensætningen, nu kom der amerikanere, hollændere og skandinaver i langt større tal på Camino Frances. Og herefter begyndte Camino del Norte, Via de la Plata og Camino Portugues for alvor at blive alternativer til Camino Frances - i starten primært for erfarne pilgrimme. Selv begyndte jeg først for alvor at møde danske pilgrimme på stierne i Spanien efter at DR havde sendt "Bertelsen på Caminoen" som "voksen-julekalender" i december 2010. Da jeg - nok en gang - gik Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port til Finisterre via Santiago i april-maj 2011 mødte jeg dagligt danskere på stien og overnatningsstederne. Og første gang på mine mange ture så jeg også skiltet "alt optaget" på døren til et herberg. Jeg syntes, at der var trængsel på stien. Og i dag er der mange gange flere.
Spørgsmålet er, hvad en ny film eller serie på Netflix kommer til at betyde: Vil Camino de Santiago dø på grund af succes ?. I den netop overståede maj melder flere pilgrimshjemmesider om "kampen for en seng", som en daglig udfordring ; der er demonstrationer i Santiago de Compostelas gader mod masseturisme (og masse pilgrimsvandring), og flere steder diskuteres det åbent, om vi skal til at købe "billetter" til caminoen. Se eventuelt denne engelsksprogede hjemmeside, som blot er en blandt mange, hvor emnet har været diskueret, som følge af en artikel i den galiciske avis; La Voz de Galicia: https://www.caminodesantiago.me/community/threads/a-call-for-regulation-or-permit-on-the-frances.87174/
Og så lidt lomme filosofi: Ja, kun tiden kan vise, hvor mange pilgrimme årligt, Camino de Santiago, kan rumme. Den lille caminorute; Camino Ingles, kunne her ultimo maj melde om en stigning på 38 procent indtil nu i år, og samlet er antallet af pilgrimme, der kommer til Santiago og beder om et compostela ( en slags bevis for veludført pilgrimsvandring) indtil nu steget med ca 25 % i forhold til i fjor.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar