torsdag den 29. august 2024

Camino i Spanien: Pilgrimspas og Compostela ?

Compostela er en slags "bevis" for veludført pilgrimsgang til Sankt Jakobs grav i Santiago, som udstedes af Den katolske Kirke (katedralen i Santiago). Det er de frivillige på pilgrimskontoret i Rua das Carretas 33 i Santiago, der i praksis står for udstedelsen.

Hvordan er det med pilgrimspas og compostela, og hvor kan jeg få dem ?, lyder spørgsmålet. Så her lidt om såvel pilgrimspas for pilgrimme på jakobsvejene og de øvrige pilgrimsstier, samt lidt om det Compostela, som du kan få, hvis du kommer som pilgrim til Santiago.

Pilgrimspas: I middelalderen havde stort set alle pilgrimme, uanset om de gik til Jerusalem, Rom, Santiago - eller til et andet kristent pilgrimsmål - oftest en anbefalingsskrivelse med hjemmefra udstedt af en præst, et kloster eller en anden kristen institution. Anbefalingsskrivelsen skulle gøre det lettere at finde overnatning i klostre og præstegårde undervejs. Pilgrimspasset har afløst tidligere tiders anbefalingsskrivelse. I dag kan du sagtens gå  pilgrimsvandring uden et pilgrimspas, hvis du alene overnatter på hoteller eller andre private (kommercielle) herberger, altså overnatningssteder, der lever af pilgrimme eller andre gæster. Men på herberger, der drives af kirker, klostre, pilgrimsforeninger eller kommuner i Spanien ( og også mange steder i f.eks. Portugal, Italien og Frankrig) kræver de et pilgrimspas. Pilgrimspasset udstedes af en kirkelig (katolsk) institution. Går du f.eks fra Le Puy en Velay i Frankrig til Santiago ( ca 1.550 km), kan du købe ( for nogle få euro) et pilgrimspas i Katedralen i Le Puy en Velay, som du kan bruge hele vejen til Santiago.  Pilgrimspasset kan altså ofte erhverves i din startby, hvad enten det er i Spanien eller et andet sted. Der er forskellige pilgrimspas efter hvilket mål, du har. Via Francigena til Rom har en slags pas, Santiago en anden slags pas, ligesom passene ofte er forskellige, alt efter hvem der udsteder dem. 

Pilgrimspas hjemmefra: Skal du gå til Santiago, kan du også købe passet hjemmefra. F.eks. i Den katolske Domkirke, Sankt Ansgar, i Bredgade 64,  i København, hvor det kan afhentes på sognekontoret. Ring i forvejen og bestil et ( 3313 3762) . Der er som regel åbent tirsdag til fredag mellem kl. 9.00 og 14,30. Hvis du hellere vil købe via nettet hjemmefra, sælger en forening, Danske Santiagopilgrimme, også pas, som de får fra pilgrimskontoret i Santiago.

Compostela: Compostela udstedt af Katedralen i Santiago er en slags bevis for veludført pilgrimsfærd. Tidligere: Fra middelalderen frem til omkring 1990 kunne alle der kom til Santiago få et Compostela,  uanset hvordan man ankom (ligesom det stadig er muligt at få et pilgrimsdokument fra f.eks. Gravkirken i Jerusalem og andre større kristne pilgrimsmål ) Men for ca 40 år siden ændrede Katedralen i Santiago forudsætninger for et Compostela, sådan, at man nu skal have gået de sidste 100 km før Santiago til fods  eller cyklet (uden hjælpemotor) de sidste 200 km før Santiago. Og siden har de yderligere bestemt, at du skal have 2 stempler dagligt i dit pas fra de sidste 100 (eller på cykel 200) kilometer. Du kan få disse stempler "næsten overalt": overnatningssteder, kapeller, barer, restauranter m.m.  Du skal regne med, at der kan være kø foran pilgrimskontoret i Santiago, når du skal have dit compostela, da der i store dele af året ankommer mellem 3.000 til 4.000 pilgrimme dagligt. 


Sankt Frans-Compostela: I franciskanerklostret i Santiago ( Convento de San Francisco, Rua de San Francisco) med indgang gennem kirken (ned ad trappen) uddeler de stadig et særligt compostela uden krav af nogen art, anden end at du er pilgrim i Santiago, hvor Franz af Assisi selv var pilgrim til fods i 1214.  Franciskanerne havde tidligere et pilgrimsherberg i Santiago, men efter at antallet af herberger er steget eksplosivt, har de nedlagt pilgrimsherberget og gjort det til et overnatningssted for hjemløse.  Franciskanernes arbejde for hjemsløse kan du i øvrigt støtte ved at give en "skærv" for det særlige frans-compostela.

Køb et udfyldt pilgrimspas ?  Og som noget helt nyt forlyder det nu på nettet, at en gruppe, der gerne vil tjene penge, sælger færdigudfyldte pilgrimspas med stempler og det hele, som man kan erhverve for 30 euro og veksle til et compostela i Katedralen. Om det er svindel og humbug eller har sin rigtighed, hverken kan eller vil undertegnede dog sige noget som helst om. Men der er omtale og debat på flere hjemmesider, her - som eks. -  er det henholdsvis en tysk-, en spansk-  og engelsksproget hjemmeside, der fortæller om sagen: 

https://daspilgerforum.de/viewtopic.php?t=3587

https://www.caminosantiago.org/cpperegrino/prensa/verprensa.asp?PrensaID=20959

https://www.caminodesantiago.me/community/threads/selling-fully-stamped-credentials-for-eur30.88541/

mandag den 26. august 2024

Hvad koster det at gå Camino sep. 2024 ?

Det kan stadig lade sig gøre at gå Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port for ca 50 Euro i døgnet, men det kræver væsentlig mere sparsommelighed/planlægning end for bare få år siden. Og der er ikke plads til så meget "ekstra".

Jeg skal gå Camino her i september. Hvad koster det ?. Spørgsmålet kan ikke besvares præcist, da det selvfølgelig afhænger af, hvilken "standard" den enkelte pilgrim ønsker, så derfor bliver svaret måske en hjælp til dem, der ønsker at gå så billigt som muligt.

Overnatning: Herbergerne er steget væsentlig i pris siden Coronapandemien, og derudover er der sket en væsentlig differentiering mellem kommunale herberger og kirkelige/pilgrimsforeningsdrevne herberger. De kommunale herberger er - ikke alle, men mange - steget væsentlig i pris, og det forlyder, at det bl.a. skyldes hensynet til de mange private udbydere af overnatning, som også har skruet priserne i vejret.  Det er endvidere vigtig - før jeg giver lidt priseksempler om lidt - at vide, at de private herberger ikke altid skilter med prisstigninger på diverse hjemmesider, og at prisen på privat overnatning kan skifte i løbet af sæsonen - alt efter hvor mange pilgrimme, der passerer. Men her lidt priseksempler fra starten af Camino Frances mellem Saint Jean Pied de Port og Puente la Reina, som er en meget god indikator for hele Camino Frances.  I den billigste ende finder man de kristne/kirkelige herberger, med klostret  i Roncesvalles som en af højdespringerne (14 euro for en seng), mens f.eks. det kristne herberg i Zabaldiki stadig er donativo (betyder ikke gratis, men betal i en kasse efter evne),  i  Trinidad de Arra er prisen 10½ euro, hos Albergue Jesus og Maria i Pamplona 11 Euro, i Malteserordenens herberg i Cizur Menor koster en seng stadig 7 euro, mens den hos munkene i Padres Reparadores i Puente la Reina koster 9 euro. De kommunale herberg på samme strækning koster mellem 14 euro og 16 euro - altså mere end de kristne/kirkelige, hvilket ikke var tilfældet tidligere. De private herberg er endnu dyrere, og vil man bo på pension, hotel uden andres snorkelyde er det væsentlig dyrere.

Forplejning: Hvor det for forholdsvis få år siden stadig var muligt at få en pilgrimsmenu med vin ad libitum til mellem 5 euro og 10 euro af meget skiftende kvalitet, (men ofte utrolig meget for pengene), er al form for forplejning blevet væsentlig dyrere. Og med mange pilgrimme (herunder også danske), der krævede ind ad vinen til de knapt kunne gå oprejst fra bordet, er det med vin ad libitum ved at være slut stort set alle steder på Camino Frances. Regn med priser fra minimum 12 euro  og opad for helt almindelig mad uden dikkedarer af nogen art. 

Herbergskøkkener:  Tidligere havde stort set alle herberger et brugbart køkken (pander, gryder tallerkener m.m.), så det var muligt at købe og lave mad selv. Det kan stadig lade sig gøre på nogle private herberger, mens de kommunale - i stor udstrækning - reelt har fjernet den mulighed trods information om det modsatte, idet pilgrimmene selv skal have gryder og spiseredskaber med. I nogle kristne herberger er der stadig fællesspisning - oftest på donativo herbergerne.

Konklusion: Det er altså blevet dyrere at gå Camino - ikke mindst ad Camino Frances, men er man sparsommelig, er det mit personlige gæt, at man godt kan klare sig med ca 50 Euro om dagen, hvis man vil. Kan man købe ind i de større byer og bærer en del mad i rygsækken, kan det gøres endnu billigere, men den tid, hvor jeg selv kunne det, er for længst forbi (jeg er en gammel mand) , selv om det er sket, at jeg de senere år har købt ind, før overnatning på et øde belingende herberg og lavet mad.

tirsdag den 20. august 2024

Camino Frances september 2024: Lidt af hvert

Der kommer her midt i august 2024 omkring 4.000 pilgrimme ind til Santiago dagligt. Pilgrimmene kommer fra alle verdenshjørne, men langt de fleste ankommer fra Monto Gozo - bjerget ad Camino Frances. Og det er kun et lille mindretal der er begyndt i den anden ende af Camino Frances, Saint Jean Pied de Port eller endnu længere væk. Langt de fleste "sommerpilgrimme" begynder deres tur ca 100 til 125 km før Santiago.  Så højsæson på "Caminoen"  afhænger meget af, hvor på ruten man begynder sin pilgrimsfærd.

September er højsæson for danske pilgrimme, så i disse dage stiller danske pilgrimme, der skal gå "Caminoen" ( og her menes Camino Frances) i september, en del spørgsmål. Nogle af dem lyder:  Hvor mange mennesker er der ? Kan jeg finde overnatning uden reservering ? o. lign.

Derfor følgende:

1) Der er stor forskel på, hvor mange pilgrimme, der vil være på de enkelte etaper af Camino Frances - alt efter hvor på ruten man befinder sig i løbet af september. I starten af september (allerede ultimo august) vil der være rigtig mange pilgrimme - så det kan knibe med at finde en seng - på det første stykke fra Saint Jean Pied de Port til Pamplona. Antallet af pilgrimme falder ikke efter Pamplona. MEN der er flere overnatningssteder, og pilgrimmene fordeler sig mere jævnt, da nogle går længere end andre. Det bliver altså lidt nemmere at finde overnatning.   Det vil derfor - i hvert fald for pilgrimme, der vil have sikkerhed på overnatning - måske være en god ide at reservere en seng på forhånd i starten af Camino Frances. Skal du af en af de andre Caminoruter, ser det noget anderledes ud. Der vil  - f.eks. være god plads på Via de la Plata, men her vil man så i stedet have varmen at "slås med".

2) På Camino Frances vil der fra Sarria - ca 115 km før Santiago - igen være rigtig mange pilgrimme, men ikke så mange som i august, hvilket formentlig betyder, at man godt kan finde en seng. MEN man skal vænne sig til at gå i "gåsegang" flere steder, fordi antallet af pilgrimme er steget nærmest eksplosivt, og det stiger yderligere efterhånden, som pilgrimmene fra Camino Primitivo og Camino del Norte "støder ind" i Camino Frances i henholdsvis Melide ( ca 55 km før Santiago) og henholdsvis Arzua (ca 40 km før Santiago).  Men antallet af sengepladser stiger også. 

3) Det forlyder, at et større antal pilgrimme i denne sæson er begyndt at tage den forholdsvis nye pilgrimsvej, Camino Invierno, fra Ponferrada (ca 225 km før Santiago ad Camino Frances )langs Sil-floden til A Laxe på det sidste stykke af Via de Plata (Camino Sanabres) og derfra til Santiago; en tur på ca 275 km - altså 50 km - eller ca 2 dagsetaper -  længere end den direkte rute. 

4) Hvad med de andre ruter: 

a) Camino Portugues begynder i Lisabon, men langt de fleste pilgrimme begynder i Porto (eller endnu tættere på Santiago), så her er der god plads det første lange ( og måske meget varme) stykke. Efter Porto deler ruten sig i to, Centralruten og Kystruten. Begge ruter er populære, ligesom flere og flere tager en ekstra tur ad Variante Espiritual med en sejltur ind ad Ulla-floden .

b) Camino del Norte har rigtig mange sommergæster, hvoraf mange slutter før Santiago, men det skulle være loddet lidt af i september - i hvert fald, hvis du begynder din tur i Irun.

c) Camino Primitivo er blevet væsentlig mere populær i de seneste par år, og her er det svært at vide, hvor mange, der vil tage turen i september. men jeg tror, at det er en del. Nogle begynder turen på Camino del Norte, der har direkte forbindelse til Primitivo (Oviedo) med overnatningsmuligheder (herberg) fra etapen mellem Villaviciosa og Gijon. Andre begynder i Leon (på Camino Frances) og går ad Camino san Salvador først, mens andre tager til Oviedo og begynder der.

d) Endelig er der nogle af de mere "ukendte" bl.a.  Camino Olivado, som det er svært at sige noget sikkert om, da det stadig er meget få (ofte meget erfarne) pilgrimme, der går på disse ruter. ( se selv mere om disse ruter på www.gronze.com )

mandag den 12. august 2024

Camino Frances fra SJPdP: Pilgrimmene spredes "lidt"

Hvornår er der mest/mindst trængsel på Caminoen?, lyder spørgsmålet. Og her mener spørgeren turen fra Saint Jean Pied de Port til Santiago: Her et forsøg på et svar - primært om antallet i begyndelsen af ruten, hvor der igen i år i april-maj har været skrevet en del om "kampen om en seng". Jeg hentet hjælp på svaret fra primært pilgrimskontoret i saint Jean Pied de Port: 

Her i august er der kommet mellem 3.500 og 4.000 pilgrimme ind dagligt til Santiago de Compostela, men det er kun en brøkdel, der har begyndt turen i Saint Jean Pied de Port, hvor lidt færre pilgrimme end før Corona-Pandemien ser ud til at begynde deres tur, ligesom besøgstallet på pilgrimkontoret i Saint Jean Pied de Port indikerer, at pilgrimmene nu spredes mere over "sæsonen" end tidligere. men først lidt tal over, hvor mange pilgrimme, der har aflagt pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port et besøg:

2019: 61.104, heraf 10.318 i maj, og 11.064 i september. Og så et spring til i fjor, 2023: 57.926, heraf 10.840 i maj, og 10.132 i september. Altså samlet set færre pilgrimme, men flere i maj og færre i september end før pandemien. Og så til i år, hvor der - indtil nu - er sket en yderligere lille forskydning i pilgrimsantallet pr. måned først 2023, derefter i 2024:

marts: 1.903 - 2.312  /  april:  9.604 - 10.118 / maj: 10.890 - 10.640  / juni: 6.290 - 6.889 / juli:  5.540 - 5.214   altså lidt færre pilgrimme i maj i år, men samlet set flere pilgrimme i marts, april, maj,  juni end året før, men spredt en anelse mere. Og hvad betyder det så i praksis: Der er stadig rigtig mange pilgrimme i Pyrenæerne mellem Saint Jean Pied de Port og Roncesvalles. Men det er IKKE alle, der fortsætter mod Santiago. Nogle pilgrimme gør, men andre slutter deres tur fra Le Puy en Velay, Vezelay, Lourdes eller et andet sted i Frankrig. Der er stadig så mange pilgrimme, at mange overnatningssteder vil være udsolgt, og i Frankrig er det langt mere almindeligt at reservere sengepladser for hele turen end det tidligere var i Spanien, men hvor tendensen til forhåndsreservation er stigende.  Konklusion: Vil du helst gå med så få pilgrimme om dig som muligt, er der altså kun en mulighed. Gå mellem 1. november og 1. april - altså vinterpilgrimsgang, hvor det i Pyrenæerne kun er muligt at gå via Valcarlos.


torsdag den 8. august 2024

Hvor lang er Caminoen: ca 788 km - eller ?

Caminio Frances fra Saint Jean Pied de Port til Santiago de Compostela er på ca 800 km, så overskriften herover er et svar på følgende spørgsmål: Kan du sige, hvor mange kilometer Caminoen er helt præcist ? 

Og med Caminoen mener de fleste, Camino Frances, der som sagt begynder på nordsiden af Pyrenæerne i forlængelse af flere franske "Jakobsveje - Chemin Saint Jacgues". men hvor lang er den ? Ruten er lavet om gang på gang siden pilgrimsvandringen til Santiago begyndte omkring år 835 - altså for efterhånden 1.200 år siden. Og alene i de årtier, som undertegnede har gået Camino Frances, er ruten lavet en hel del om, og jeg tror faktisk ikke, at jeg har gået nøjagtig samme vej en eneste gang af de 9 gange, hvor jeg har gået enten hele Camino Frances - eller de få gange jeg har gået stykke af den. Dertil kommer de gange, hvor jeg lige har været inden et par etaper, som f.eks. fra Via de la Plata til Camino Invierno, ad Camino Aragones eller Camino Norte. Stien har ændret sig - og blevet stort set længere - fra gang til gang i bare min tid (Den flyttes uden om en befærdet vej eller forbi et sove eller spisested). Så det nøjagtige antal kilometer, svaret bliver et stort ? . Men hvis du gerne vil have en fornemmelse af, hvor langt der er mellem etaperne, samt hvor langt du kan nå på en given ferie ad "Caminoen" er der hjælp at hente på nettet. 

Her først den spanske hjemmeside https://www.gronze.com/camino-frances  ,der nogenlunde præcist i  etapeforslag fortæller om Camino Frances, den lige vej, og de mange alternative stier undervejs. Som du kan se, er der allerede på 1. etape to muligheder ( i lidt forskellig længde, men i stor forskel i sværhedsgrad), idet du kan vælge ( i sommerhalvåret fra 1. april til 1. november) mellem den mest populære og forholdsvis nye pilgrimsvej over Pyrenæerne, Napoleonsruten, eller af den middelalderlige rute, Valcarlos. Sidstnævnte er en lille smule kortere, og  har en betydelig fladere højdekurve, selvom den set og følt med danske øjne og ben er stejl nok endda. 

Dernæst vil jeg gerne oplyse om en anden hjemmeside, som jeg selv har megen glæde af, når jeg hurtigt skal orientere mig om antallet af kilometer på en given strækning af en af Caminoerne i Spanien eller Frankrig, nemlig https://godesalco.com/plan , der ved hjælp af et interaktivt system fortæller - nogenlunde præcist - hvor mange kilometer, der er på en given strækning. 

Endelig følgende personlige erfaring: Der er stor forskel på en kilometer på en pilgrimsvandring. Højdekurverne kan virkelig mærkes i benene, asfalt - og ikke mindst brosten, skærver (eller lignende) i fødderne, manglende pausesteder, herunder borde, bænke, vandposter, samt kaffe- og indkøbssteder. Er der meget øde og ikke andre pilgrimme, er "stien altså længere". 

mandag den 5. august 2024

Fra Porto Lufthavn til Caminoen 2 !

Du kan tage direkte til Camino Portugues -  både til Centralrute og Kystrute - direkte fra lufthavnen i Porto, men det kan måske være lidt svært at finde rundt lige omkring lufthavnen.

Er der afmærkning til Caminoen fra Lufthavnen i Porto ?, lyder spørgsmålet med en henvisning til en artikel her på jakobsvejen.dk fra november 2017. Derfor 2-tallet i overskriften på denne artikel. For selv om det stadig er muligt at gå direkte på begge ruter - altså både kyst- og Centralruten direkte fra Lufthavnen, må undertegnede gøre en indrømmelse fra min seneste tur i juli i år. De mange parkeringspladser rundt om Lufthavnen gjorde mig temmelig forvirret, da jeg troede, at jeg uden problemer kunne gå direkte fra Lufthavnen til Centralruten, så det tog et stykke tid, inden at jeg var på rette vej. Men det er stadig muligt, og der er kun få kilometer i begge retninger, så det kan lade sig gøre - men måske skal jeg foreslå, at spørgeren bruger sin telefon til at finde vej de første par hundrede meter, hvilket jeg ikke selv gør, da jeg er en rundforvirret ældre herre, der ikke bruger kort på telefonen.

Derfor følgende: Hvis du går ind på www.gronze.coms kort over overnatningsmuligheder på Centralruten, der ligger ca 1½ km fra Lufthavnsudgangen -og altså kun ca 20 minutters gang, før de gule pile - er det forholdsvis nemt at se mulighederne for at gå direkte til Centralruten.  https://www.gronze.com/portugal/oporto/moreira-da-maia#albergues                                                  Men  - og jeg kan forstå at spørgeren overvejer kystruten - hvis du vil af kystruten følger du lufthavnen (landingsbanen på ventre hånd) mod nord, hvorefter der kommer en tunnel, der går under selve landingsbanen. Følger du denne vej er det "forholdsvis nemt" at ramme kystruten. Endelig går der metro mod kystruten - ikke mod centralruten - men her skal du først lidt tilbage mod Porto og skifte linie. Se selv metrokortet på nettet.

Jeg har tidligere taget direkte til kystruten uden problemer, men jeg måtte, som det fremgår af ovenstående,  løbe lidt rundt, da jeg ville til Centralruten tidligere på sommeren. 

Der er en mulighed mere: se på www.gronze.coms kort over ruterne, find frem til et punkt med afmærkning tæt på lufthavnen og tag en taxa det første stykke. Det koster ikke det helt vilde.

Her to link 1) Etape 1 af Kystruten med lufthavnen mod Øst:  https://www.gronze.com/etapa/porto/labruge

Og etape 16 af Centralruten: https://www.gronze.com/etapa/porto/vilarinho

søndag den 4. august 2024

Camino Invierno: Antallet af pilgrimme stiger !

Der kommer i øjeblikket en del spørgsmål om Camino Invierno, der er en alternativrute for det sidste stykke af Camino Frances. Camino Invierno går fra Ponferrada i en bue rundt om de høje Galiciske bjerge, rammer Via de la Plata/Camino por Sanabria (Camino Sanabre) og følges med den sidste ca 1½ etape til Santiago. Jeg har kun selv gået ruten een gang, nemlig  for knapt 2 år siden: Her først min dagbog fra den tur og derefter lidt nyt: http://www.jakobsvejen.dk/2022/10/invierno-mm-caminodagbog.html

Som sagt i overskriften stiger antallet af pilgrimme på ruten. Det er der enighed om. En Leonavis skriver, at antallet det seneste år er steget med 61 procent. Det afvises af andre på nettet. Men der er enighed om, at der bliver flere pilgrimme, og at det primært er spaniere, der går på ruten. Antallet er dog stadig forholdsvis beskedent. Tallet der nævnes er "knapt 1.700 pilgrimme fra 1. januar i år til udgangen af juli i år". Men det tal er altså rigeligt til at give pilgrimsliv på ruten - uden at den bliver overramt. Da jeg kom ind til Santiago første gang ultimo maj for snart en halv menneskealder siden, kom der 13 ind på en hel dag. Og jeg synes, at vi var en del pilgrimme.

Der kommer også løbende mere overnatning og service langs ruten i form af pensioner, herberger og cafee'er. Det kniber stadig med pilgrimsmesser. Men - det synes som om - der er et generelt problem med præstemangel langs stort set alle pilgrimsruterne i Sydeuropa. Den pilgrimsrute med langt mest "kirkelig betjening/service/messer m.m." er stadig Camino Frances.

En amerikansk pilgrimsveteran, der kalder sig  Tom Andreo,  og som ofte arbejder som frivillig på pilgrimskontoret i Santiago, har på hjemmesiden https://www.caminodesantiago.me/ sin egen kommentar til stigningen i antallet af pilgrimme på Camino Invierno. Hans grundlæggende synspunkt er, at der nu er så mange pilgrimme på Camino Frances at flere vil bruge "alternativ ruter ind i Santiago", og at der vil blive åbnet flere alternativer. Han efterlyser bl.a. en forlængelse af Camino Primitivo af den såkaldte "grønne" sti (Camino Verde), som er lavet af en enkelt aktiv spansk pilgrim. Her et kopi af hans indlæg:

Given this development, and the indicators showing that pilgrims are using the Invierno, at least in part, to avoid the Sarria to Santiago crowds; I suggest that additional, more or less parallel routes be investigated, researched and approved. Otherwise, the Invierno will eventually reach saturation point, at least during the peak pilgrimage season.

Perhaps a northern bypass, from Ponferrada, or elsewhere before Sarria, and reaching Lugo, or some similarly closer-in-point, would help. Of course, this is a future thing.

IIRC correctly, this is how the Camino Verde or Green Way was discovered and added to the Primitivo.

Just a thought.

fredag den 2. august 2024

Camino Portugues: AirPorto Hostel - desværre en advarsel !!!!

Skal du på Camino Portugues eller på en anden Camino via Lufthavnen i Porto, synes jeg, at  jeg skal  give følgende information om mine egne oplevelser med AirPorto Hostel, der ligger på selve caminoen kun ca 20 minutters gang fra Lufthavnen. AirPorto Hostel benyttes af en del pilgrimme til og fra Caminoen, hvilket jeg også selv har gjort tidligere. Derfor følgende:

I begyndelsen af juli i år, 2024, begyndte jeg på en lille sommerpilgrimstur af Camino Portugues fra Porto Lufthavn mod Santiago. Ideen var at tage omvejen/ekstraturen af Variante Espiritual og efter afslutning i Santiago at tage til Porto Lufthavn; overnatte i  AirPorto Hostel, fordi fly mod København går meget tidligt. Jeg blev desværre skadet allerede på andendagen af min tur (forvridning af knæ og ben), hvorefter jeg skyndsomt tog hjem igen.

Læs eventuelt min historie om uheldet og hjemtransporten her:   http://www.jakobsvejen.dk/2024/07/casmino-portugues-tvunget-hjem.html

Min tidlige hjemtur og flytning af flytid betød nogle afbestillinger: a) Pension i Santiago (ingen problem) b) Alsa-bus Santiago Porto Lufthavn (ingen problem - pengene kom retur i løbet af få dage. c) Afbestilling af overnatning i AirPorto Hostel (desværre et problem). Jeg skrev til dem, den 8. juli og afbestilte overnatning til den 16. juli (altså i god tid) og bad om 44 euro retur. Som de reklamere med kan lade sig gøre på deres hjemmeside. Det første svar lød helt normalt: 

I sent the information to my boss and we will proceed with refund. If at the end of this week you don't receive it please contact me again. 

Bedst regards Reception

Men pengene er desværre stadig ikke kommet. og jeg får ingen svar på mine rykkermails. Indtil videre er jeg altså blevet snydt for 44 euro. Derfor: Snyder AirPorto Hostel mig, kan de måske også snyde andre pilgrimme !!!!!!