torsdag den 29. august 2024

Camino i Spanien: Pilgrimspas og Compostela ?

Compostela er en slags "bevis" for veludført pilgrimsgang til Sankt Jakobs grav i Santiago, som udstedes af Den katolske Kirke (katedralen i Santiago). Det er de frivillige på pilgrimskontoret i Rua das Carretas 33 i Santiago, der i praksis står for udstedelsen.

Hvordan er det med pilgrimspas og compostela, og hvor kan jeg få dem ?, lyder spørgsmålet. Så her lidt om såvel pilgrimspas for pilgrimme på jakobsvejene og de øvrige pilgrimsstier, samt lidt om det Compostela, som du kan få, hvis du kommer som pilgrim til Santiago.

Pilgrimspas: I middelalderen havde stort set alle pilgrimme, uanset om de gik til Jerusalem, Rom, Santiago - eller til et andet kristent pilgrimsmål - oftest en anbefalingsskrivelse med hjemmefra udstedt af en præst, et kloster eller en anden kristen institution. Anbefalingsskrivelsen skulle gøre det lettere at finde overnatning i klostre og præstegårde undervejs. Pilgrimspasset har afløst tidligere tiders anbefalingsskrivelse. I dag kan du sagtens gå  pilgrimsvandring uden et pilgrimspas, hvis du alene overnatter på hoteller eller andre private (kommercielle) herberger, altså overnatningssteder, der lever af pilgrimme eller andre gæster. Men på herberger, der drives af kirker, klostre, pilgrimsforeninger eller kommuner i Spanien ( og også mange steder i f.eks. Portugal, Italien og Frankrig) kræver de et pilgrimspas. Pilgrimspasset udstedes af en kirkelig (katolsk) institution. Går du f.eks fra Le Puy en Velay i Frankrig til Santiago ( ca 1.550 km), kan du købe ( for nogle få euro) et pilgrimspas i Katedralen i Le Puy en Velay, som du kan bruge hele vejen til Santiago.  Pilgrimspasset kan altså ofte erhverves i din startby, hvad enten det er i Spanien eller et andet sted. Der er forskellige pilgrimspas efter hvilket mål, du har. Via Francigena til Rom har en slags pas, Santiago en anden slags pas, ligesom passene ofte er forskellige, alt efter hvem der udsteder dem. 

Pilgrimspas hjemmefra: Skal du gå til Santiago, kan du også købe passet hjemmefra. F.eks. i Den katolske Domkirke, Sankt Ansgar, i Bredgade 64,  i København, hvor det kan afhentes på sognekontoret. Ring i forvejen og bestil et ( 3313 3762) . Der er som regel åbent tirsdag til fredag mellem kl. 9.00 og 14,30. Hvis du hellere vil købe via nettet hjemmefra, sælger en forening, Danske Santiagopilgrimme, også pas, som de får fra pilgrimskontoret i Santiago.

Compostela: Compostela udstedt af Katedralen i Santiago er en slags bevis for veludført pilgrimsfærd. Tidligere: Fra middelalderen frem til omkring 1990 kunne alle der kom til Santiago få et Compostela,  uanset hvordan man ankom (ligesom det stadig er muligt at få et pilgrimsdokument fra f.eks. Gravkirken i Jerusalem og andre større kristne pilgrimsmål ) Men for ca 40 år siden ændrede Katedralen i Santiago forudsætninger for et Compostela, sådan, at man nu skal have gået de sidste 100 km før Santiago til fods  eller cyklet (uden hjælpemotor) de sidste 200 km før Santiago. Og siden har de yderligere bestemt, at du skal have 2 stempler dagligt i dit pas fra de sidste 100 (eller på cykel 200) kilometer. Du kan få disse stempler "næsten overalt": overnatningssteder, kapeller, barer, restauranter m.m.  Du skal regne med, at der kan være kø foran pilgrimskontoret i Santiago, når du skal have dit compostela, da der i store dele af året ankommer mellem 3.000 til 4.000 pilgrimme dagligt. 


Sankt Frans-Compostela: I franciskanerklostret i Santiago ( Convento de San Francisco, Rua de San Francisco) med indgang gennem kirken (ned ad trappen) uddeler de stadig et særligt compostela uden krav af nogen art, anden end at du er pilgrim i Santiago, hvor Franz af Assisi selv var pilgrim til fods i 1214.  Franciskanerne havde tidligere et pilgrimsherberg i Santiago, men efter at antallet af herberger er steget eksplosivt, har de nedlagt pilgrimsherberget og gjort det til et overnatningssted for hjemløse.  Franciskanernes arbejde for hjemsløse kan du i øvrigt støtte ved at give en "skærv" for det særlige frans-compostela.

Køb et udfyldt pilgrimspas ?  Og som noget helt nyt forlyder det nu på nettet, at en gruppe, der gerne vil tjene penge, sælger færdigudfyldte pilgrimspas med stempler og det hele, som man kan erhverve for 30 euro og veksle til et compostela i Katedralen. Om det er svindel og humbug eller har sin rigtighed, hverken kan eller vil undertegnede dog sige noget som helst om. Men der er omtale og debat på flere hjemmesider, her - som eks. -  er det henholdsvis en tysk-, en spansk-  og engelsksproget hjemmeside, der fortæller om sagen: 

https://daspilgerforum.de/viewtopic.php?t=3587

https://www.caminosantiago.org/cpperegrino/prensa/verprensa.asp?PrensaID=20959

https://www.caminodesantiago.me/community/threads/selling-fully-stamped-credentials-for-eur30.88541/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar