søndag den 4. august 2024

Camino Invierno: Antallet af pilgrimme stiger !

Der kommer i øjeblikket en del spørgsmål om Camino Invierno, der er en alternativrute for det sidste stykke af Camino Frances. Camino Invierno går fra Ponferrada i en bue rundt om de høje Galiciske bjerge, rammer Via de la Plata/Camino por Sanabria (Camino Sanabre) og følges med den sidste ca 1½ etape til Santiago. Jeg har kun selv gået ruten een gang, nemlig  for knapt 2 år siden: Her først min dagbog fra den tur og derefter lidt nyt: http://www.jakobsvejen.dk/2022/10/invierno-mm-caminodagbog.html

Som sagt i overskriften stiger antallet af pilgrimme på ruten. Det er der enighed om. En Leonavis skriver, at antallet det seneste år er steget med 61 procent. Det afvises af andre på nettet. Men der er enighed om, at der bliver flere pilgrimme, og at det primært er spaniere, der går på ruten. Antallet er dog stadig forholdsvis beskedent. Tallet der nævnes er "knapt 1.700 pilgrimme fra 1. januar i år til udgangen af juli i år". Men det tal er altså rigeligt til at give pilgrimsliv på ruten - uden at den bliver overramt. Da jeg kom ind til Santiago første gang ultimo maj for snart en halv menneskealder siden, kom der 13 ind på en hel dag. Og jeg synes, at vi var en del pilgrimme.

Der kommer også løbende mere overnatning og service langs ruten i form af pensioner, herberger og cafee'er. Det kniber stadig med pilgrimsmesser. Men - det synes som om - der er et generelt problem med præstemangel langs stort set alle pilgrimsruterne i Sydeuropa. Den pilgrimsrute med langt mest "kirkelig betjening/service/messer m.m." er stadig Camino Frances.

En amerikansk pilgrimsveteran, der kalder sig  Tom Andreo,  og som ofte arbejder som frivillig på pilgrimskontoret i Santiago, har på hjemmesiden https://www.caminodesantiago.me/ sin egen kommentar til stigningen i antallet af pilgrimme på Camino Invierno. Hans grundlæggende synspunkt er, at der nu er så mange pilgrimme på Camino Frances at flere vil bruge "alternativ ruter ind i Santiago", og at der vil blive åbnet flere alternativer. Han efterlyser bl.a. en forlængelse af Camino Primitivo af den såkaldte "grønne" sti (Camino Verde), som er lavet af en enkelt aktiv spansk pilgrim. Her et kopi af hans indlæg:

Given this development, and the indicators showing that pilgrims are using the Invierno, at least in part, to avoid the Sarria to Santiago crowds; I suggest that additional, more or less parallel routes be investigated, researched and approved. Otherwise, the Invierno will eventually reach saturation point, at least during the peak pilgrimage season.

Perhaps a northern bypass, from Ponferrada, or elsewhere before Sarria, and reaching Lugo, or some similarly closer-in-point, would help. Of course, this is a future thing.

IIRC correctly, this is how the Camino Verde or Green Way was discovered and added to the Primitivo.

Just a thought.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar