Det kan stadig lade sig gøre at gå Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port for ca 50 Euro i døgnet, men det kræver væsentlig mere sparsommelighed/planlægning end for bare få år siden. Og der er ikke plads til så meget "ekstra".
Jeg skal gå Camino her i september. Hvad koster det ?. Spørgsmålet kan ikke besvares præcist, da det selvfølgelig afhænger af, hvilken "standard" den enkelte pilgrim ønsker, så derfor bliver svaret måske en hjælp til dem, der ønsker at gå så billigt som muligt.
Overnatning: Herbergerne er steget væsentlig i pris siden Coronapandemien, og derudover er der sket en væsentlig differentiering mellem kommunale herberger og kirkelige/pilgrimsforeningsdrevne herberger. De kommunale herberger er - ikke alle, men mange - steget væsentlig i pris, og det forlyder, at det bl.a. skyldes hensynet til de mange private udbydere af overnatning, som også har skruet priserne i vejret. Det er endvidere vigtig - før jeg giver lidt priseksempler om lidt - at vide, at de private herberger ikke altid skilter med prisstigninger på diverse hjemmesider, og at prisen på privat overnatning kan skifte i løbet af sæsonen - alt efter hvor mange pilgrimme, der passerer. Men her lidt priseksempler fra starten af Camino Frances mellem Saint Jean Pied de Port og Puente la Reina, som er en meget god indikator for hele Camino Frances. I den billigste ende finder man de kristne/kirkelige herberger, med klostret i Roncesvalles som en af højdespringerne (14 euro for en seng), mens f.eks. det kristne herberg i Zabaldiki stadig er donativo (betyder ikke gratis, men betal i en kasse efter evne), i Trinidad de Arra er prisen 10½ euro, hos Albergue Jesus og Maria i Pamplona 11 Euro, i Malteserordenens herberg i Cizur Menor koster en seng stadig 7 euro, mens den hos munkene i Padres Reparadores i Puente la Reina koster 9 euro. De kommunale herberg på samme strækning koster mellem 14 euro og 16 euro - altså mere end de kristne/kirkelige, hvilket ikke var tilfældet tidligere. De private herberg er endnu dyrere, og vil man bo på pension, hotel uden andres snorkelyde er det væsentlig dyrere.
Forplejning: Hvor det for forholdsvis få år siden stadig var muligt at få en pilgrimsmenu med vin ad libitum til mellem 5 euro og 10 euro af meget skiftende kvalitet, (men ofte utrolig meget for pengene), er al form for forplejning blevet væsentlig dyrere. Og med mange pilgrimme (herunder også danske), der krævede ind ad vinen til de knapt kunne gå oprejst fra bordet, er det med vin ad libitum ved at være slut stort set alle steder på Camino Frances. Regn med priser fra minimum 12 euro og opad for helt almindelig mad uden dikkedarer af nogen art.
Herbergskøkkener: Tidligere havde stort set alle herberger et brugbart køkken (pander, gryder tallerkener m.m.), så det var muligt at købe og lave mad selv. Det kan stadig lade sig gøre på nogle private herberger, mens de kommunale - i stor udstrækning - reelt har fjernet den mulighed trods information om det modsatte, idet pilgrimmene selv skal have gryder og spiseredskaber med. I nogle kristne herberger er der stadig fællesspisning - oftest på donativo herbergerne.
Konklusion: Det er altså blevet dyrere at gå Camino - ikke mindst ad Camino Frances, men er man sparsommelig, er det mit personlige gæt, at man godt kan klare sig med ca 50 Euro om dagen, hvis man vil. Kan man købe ind i de større byer og bærer en del mad i rygsækken, kan det gøres endnu billigere, men den tid, hvor jeg selv kunne det, er for længst forbi (jeg er en gammel mand) , selv om det er sket, at jeg de senere år har købt ind, før overnatning på et øde belingende herberg og lavet mad.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar