torsdag den 8. august 2024

Hvor lang er Caminoen: ca 788 km - eller ?

Caminio Frances fra Saint Jean Pied de Port til Santiago de Compostela er på ca 800 km, så overskriften herover er et svar på følgende spørgsmål: Kan du sige, hvor mange kilometer Caminoen er helt præcist ? 

Og med Caminoen mener de fleste, Camino Frances, der som sagt begynder på nordsiden af Pyrenæerne i forlængelse af flere franske "Jakobsveje - Chemin Saint Jacgues". men hvor lang er den ? Ruten er lavet om gang på gang siden pilgrimsvandringen til Santiago begyndte omkring år 835 - altså for efterhånden 1.200 år siden. Og alene i de årtier, som undertegnede har gået Camino Frances, er ruten lavet en hel del om, og jeg tror faktisk ikke, at jeg har gået nøjagtig samme vej en eneste gang af de 9 gange, hvor jeg har gået enten hele Camino Frances - eller de få gange jeg har gået stykke af den. Dertil kommer de gange, hvor jeg lige har været inden et par etaper, som f.eks. fra Via de la Plata til Camino Invierno, ad Camino Aragones eller Camino Norte. Stien har ændret sig - og blevet stort set længere - fra gang til gang i bare min tid (Den flyttes uden om en befærdet vej eller forbi et sove eller spisested). Så det nøjagtige antal kilometer, svaret bliver et stort ? . Men hvis du gerne vil have en fornemmelse af, hvor langt der er mellem etaperne, samt hvor langt du kan nå på en given ferie ad "Caminoen" er der hjælp at hente på nettet. 

Her først den spanske hjemmeside https://www.gronze.com/camino-frances  ,der nogenlunde præcist i  etapeforslag fortæller om Camino Frances, den lige vej, og de mange alternative stier undervejs. Som du kan se, er der allerede på 1. etape to muligheder ( i lidt forskellig længde, men i stor forskel i sværhedsgrad), idet du kan vælge ( i sommerhalvåret fra 1. april til 1. november) mellem den mest populære og forholdsvis nye pilgrimsvej over Pyrenæerne, Napoleonsruten, eller af den middelalderlige rute, Valcarlos. Sidstnævnte er en lille smule kortere, og  har en betydelig fladere højdekurve, selvom den set og følt med danske øjne og ben er stejl nok endda. 

Dernæst vil jeg gerne oplyse om en anden hjemmeside, som jeg selv har megen glæde af, når jeg hurtigt skal orientere mig om antallet af kilometer på en given strækning af en af Caminoerne i Spanien eller Frankrig, nemlig https://godesalco.com/plan , der ved hjælp af et interaktivt system fortæller - nogenlunde præcist - hvor mange kilometer, der er på en given strækning. 

Endelig følgende personlige erfaring: Der er stor forskel på en kilometer på en pilgrimsvandring. Højdekurverne kan virkelig mærkes i benene, asfalt - og ikke mindst brosten, skærver (eller lignende) i fødderne, manglende pausesteder, herunder borde, bænke, vandposter, samt kaffe- og indkøbssteder. Er der meget øde og ikke andre pilgrimme, er "stien altså længere". 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar