mandag den 16. september 2024

Pilgrimspas: Lille opdatering

Pilgrimspas - eller rettere credential - er en nødvendighed, hvis du vil overnatte på kirkelige, kommunale, samt pilgrimsforeningsdrevne herberger i Sydeuropa, ligesom Santiago-pilgrimspasset er en nødvendighed, hvis du ønsker et Compostela ved ankomsten til Santiago.

Du kan læse mere detaljeret om sagen her fra den 29. august i år http://www.jakobsvejen.dk/2024/08/camino-i-spanien-pilgrimspas-og.html  Men i denne artikel havde jeg glemt et salgssted i København.

Et pilgrimspas - kan som skrevet flere gange - erhverves i de fleste startbyer ( som regel i katedraler eller på pilgrimskontorer), ligesom det er muligt at købe hjemmefra her i Danmark, som omtalt i ovenstående artikel. Men et sted var ikke nævnt, nemlig Katolsk Bispekontor på Gammel Kongevej nr 15, på Vesterbro i København, hvor Keld Dahlwad står for salget ( 50 kr). Pilgrimspasset kan reserveres via mail kd(snabel a)katolsk.dk eller via telefon 3355  6009. 





onsdag den 11. september 2024

GR653 (pilgrimsstien) over Somportpasset er helt lukket.

Det er forbundet med fare at forsøge at gå fra Oloron Sainte Marie til Somportpasset ad Chemin de Saint Jacques/Caminoen (pilgrimsruten mod Santiago) med nummeret GR653, da stien flere steder er skredet i floden, gangbroerne er væk. 

Her henvisning til den franske GR (Gran Randonnee) hjemmeside https://www.ffrando64.com/gr653voiearles , hvor der står (oversættelse nedenunder):

Modifications sentier GR® 653 en cours :

 ⚠️Information du 9 septembre 2024 :

Suite aux reconnaissances effectuées, voici le point sur l’état des itinéraires de grande randonnée en Vallée d’Aspe :

🔴 GR®653, Voie d’Arles : itinéraire fermé à partir de Sarrance jusqu’au col du Somport. Nombreuses portions de sentiers effondrées et des passerelles impraticables.

▶️ Déviation possible à partir d’Oloron-Sainte-Marie par le GR®78 jusqu’en Vallée d’Ossau et le GR®108 (Col des Moines) pour rejoindre le col du Somport ; ou suivre le GR®78 en direction de Saint-Jean-Pied-de-Port et Ronceveaux.

Nous vous informerons prochainement des réouvertures potentielles.

I min oversættelse: 

Advarsel pr. 9. september 2024:

Efter  gennemførte rekognosceringer af langdistancevandreruten i Aspedalen har vi fuldstændig lukket GR653, Voie d’Arles/Arlesruten fra Sarrance til Col du Somport. Store dele af stien er styrtet ned og ufremkommelig, gangbroerne er ligeledes ufremkommelige

Her forslag til en anden rute over Pyrenæerne fra Oloron-Sainte-Marie 1) Følg GR 78 til Ossau-dalen og derfra GR108 (Col des Moines) for at nå Col du Somport; eller 2) følg GR78 mod Saint-Jean-Pied-de-Port og videre mod Ronceveaux/Roncesvalles/Rolandsdalen.

Og her min kommentar: GR 108 over Col des Moines er en meget strabadserende tur. Der er derfor - for langt de fleste pilgrimme - kun en en mulighed indtil videre. Nemlig en af de to overgange fra Saint Jean Pied de Port, Napoleonsruten eller vejen via Valcarlos. Du kan se de to muligheder fra Saint Jean Pied de Port her på den spanske hjemmeside gronze.com: 1) https://www.gronze.com/etapa/saint-jean-pied-port-donibane-garazi/roncesvalles-orreaga  eller 2) https://www.gronze.com/etapa/saint-jean-pied-port/valcarlos/roncesvalles. Det betyder, at du skal gå ad gr. 78 fra Oloron Sainte Marie til Saint Jean Pied de Port først, hvis du kommer fra Arles-ruten eller Lourdes.  Du kan finde de enkelte etaper her: https://www.gronze.com/camino-piamonte

Og så til sidst et foto fra grotten i Lourdes taget for et par dage siden (09.09.24) og fundet på hjemmesiden https://www.caminodesantiago.me/community/threads/flooding-between-accous-and-somport-path-closed.88756/, der har et spor om lukningen af Somportpasset på engelsk.


mandag den 9. september 2024

Saint Jean Pied de Port: Pilgrimskontoret opdaterer jævnligt om vejr og fremkommelighed til Roncesvalles

Fortsættelse af informationerne  fra Somportpasset omtalt her på siden i går !!!!!  En pilgrim, der om få dage er på vej til Sydfrankrig, spørger om hjemmesider med aktuelt information grundet ekstremt vejr i Pyrenæerne.

Mit bedste forslag er. Ring til pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port før du begynder din rejse mod Sydfrankrig:  telefon +33 559 37 05 09. Kontoret har pt. åbent daglig fra 9 til 20.

Og/eller følg med på deres åbne facebookhjemmeside her: https://www.facebook.com/groups/818222641542543/?locale=fr_FR

søndag den 8. september 2024

Somportpasset lukket - formentlig resten af året eller længere !

Ekstremt vejr i Pyrenæerne har spærret Somportpasset, så det ikke er muligt at komme  - hverken til fods eller i bil - til Camino Aragones fra den franske side af grænsen. Det er pilgrimmen Eric, der bor i Urdos ca 12½ km  kilometer før passet, der slår alarm på diverse pilgrimshjemmesider, ligesom han har sendt advarsel til pilgrimsforeningen i Oloron Sante Marie.  Eric har lagt denne video ud, der viser hvordan en del kørervejen, samt  en bro over en flod, er fuldstændig forsvundet i vandmasserne. I følge de informationer, der foreligger nu, vil det tage længere tid end som så at få reetableret både vej, sti og bro, så det er muligt at komme direkte fra Urdos til toppen ved Somport. Her først Eric video:

https://x.com/FB_BearnBigorre/status/1832460789518594161?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1832460789518594161%7Ctwgr%5Ec48409156d72201b6aabc048b8535962d0f441f9%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.caminodesantiago.me%2Fcommunity%2Fthreads%2Fflooding-between-accous-and-somport-path-closed.88756%2F

Har du planer om - eller allerede planlagt - at gå hele Arles-ruten en del af den eller fra Lourdes via Somport er det nødvendigt at ændre ruten. Når du når Oloron Sainte Marie, kan du fortsætte direkte til Saint Jean Pied de Port,  ( hvor overgangen via Lepoeder i øvrigt også har været ramt af dårligt vejr) og derfra mod Santiago.  Se eventuelt her: https://www.gronze.com/camino-piamonte

På pilgrimsherberget i Oloron Sainte Marie,  er der også hjælp/information at hente - mail eller ring, hvis du vil have nøjagtig besked:

relaisdubastet@hotmail.com   telefon: +33 644 807 096  og hjemmesiden er her:  https://arlolojacblog.wordpress.com/le-bastet/.

 


onsdag den 4. september 2024

Pakkeliste til Camino-vandring

En førstegangspilgrim har spurgt efter en pakkeliste til "Caminoen". Jeg ved ikke om jeg er god til at svare på det, men her et forsøg med min egen - ufuldstændige - liste.  Det drejer sig om at have så lidt med som muligt - uden at få våde tæer (vabler), mangle vand, samt gå helt ned, fordi rygsækken ikke fungerer. Så mit bedste forslag er: Se også andre steder end her. Jeg har bemærket, at der er en del pilgrimshjemmesider, der gør sig i forslag til pakkelister. Men her min grundliste:

40 liter rygsæk ( med regnslag)

1 par regnbukser (der kan dække det øverste af støvlen, så fødderne holdes tørre)

1 regnjakke med mange lommer med lynlås (bruges som almindelig jakke) PS: Husk at sprøjte de to ovenstående med regnsikker væske før afrejse.

4 par underbukser /1 undertrøje

6 par sokker ( 3 par vandrersokker/ 3 par tynde til at tage udenpå for at undgå gnidning/fiktion ( Vabler)

2 T-shirts (også undertrøjer)

2 skjorter med brystlommer med knap til betalingskort m.m. (Den ene på under rejse og vandring)

1 varm trøje

2 par zip-off-bukser med lynlåslommer  (et par på, et andet i reserve)

1 par vandrerstøvler/sko

1 par sandaler til aften/fritidsbrug

1 par badetøfler

Et par lette shorts (badeshorts med lommer), samt en tynd langærmet bluse til nattøj

1 letvægts rejsehåndklæde

Sovepose, lagenpose, samt et mini hovedpudebetræk, som jeg kan komme en trøje i, hvis der ikke findes hovedpuder med betræk.

2 vandflasker/ ½ liters (helt almindelige genbrugsvandflasker, som fyldes første gang  fra koldvandsvanshanen i lufthavnen). Jeg drikker som regel vandet fra hanerne undervejs med enkelte undtagelser.

Førstehjælpskasse/ toiletsager m.m. :

Parecetamol , tå-beskyttere, sportstape, lidt vat og lignende til forebyggelse af vabler. Mini-tandbørste, minitandpasta, minihåndsæbe,  håndsprit, lille shampoo, kam, negleklipper etc. 6 små klemmer, en lille snor, samt lidt sæbe til tøjvask. (Hvis der er shampoo og vaskemiddel på overnatningsstedet bruger jeg det)

Telefon, opladningskabel, en vandrestav

1 trykt guide med kort, hvis det er muligt (jeg er en gammel mand og foretrækker det trykte frem for telefon)

Alt pakkes i 4 tynde silkeposer i hver sin farve(der ikke larmer), så jeg hurtigt kan finde, hvad jeg skal bruge uden at få kaos i rygsækken og vække hele sovesalen.  

En mini-let rygsæk til aftenbrug, trykt guide, papir, blyant, medicin etc., og som kan bærer lidt mad ved indkøb på overnatningssteder med køkken.

Og vigtigt: minimum en lille lygte (Jeg har selv to minicykellygter (rød og gul, der kan blinke) med, som jeg sætter for og bag på rygsækken, hvis jeg går ud tidlig morgen. Nu længere man går i Europa mod vest. des mørkere er det tidlig morgen) Lygten kan også bruges til at finde toilet i mørke. Men pas på: Hvis du sover på sovesal, er det - naturligt nok - ikke populært med lygter/telefoner der farer lysendende rundt eller for den sags skyld, "pandelamper/talende telefoner".  (Min subjektive mening: Der er efterhånden en del pilgrimme på de mest benyttede pilgrimsruter, der på den ene side forventer hensyntagen til netop dem, fordi de har et helt særligt problem eller er noget helt særligt. Samtidig med at de selv støjer og opfører sig, som om de var helt alene i verden. Jeg går gerne en stor bue udenom dem, da de oftest er lette at kende. Og jeg går hellere til et andet sovested, end at lade mig distrahere)

Og da jeg ikke kunne finde et foto, der passede til, får I her et helt nyt foto (sendt mig af to pilgrimme  på Invierno for et par dage siden) fra Roche-kapellet i Ponferrada. Måske kan en lille bøn til en af  middelalderens mest berømte pilgrimshelgener hjælpe, hvis det ikke går som det skal. Der er Roche-kapeller i massevis på stort set samtlige pilgrimsruter i Spanien, Portugal, Frankrig og Italien.