lørdag den 28. september 2024

Somportpasset "kan passeres" siger nogle pilgrimme ?

Formelt er der ingen tvivl: Somportpasset er lukket indtil videre. Men nogle pilgrimme/eventyrere tager alligevel turen over fra Oloron-Sainte-Marie ad forskellige ruter til Somportpasset ( i 1640 meters højde) og videre ind i Spanien via Canfranc.

Turen over Somportpasset, som undertegnede har gået to gange, i 2015 og 2022 (Se eventuelt seneste pilgrimsdagbog: http://www.jakobsvejen.dk/2022/05/camino-aaragones-9-dage-i-maj.html) , er formelt lukket - ganske enkelt, fordi den efter ekstremme regnbyger er ødelagt og ufremkommelig med skadede broer, stier, væltede træer m.m. Men det får ikke eventyrere/enkelte pilgrimme til at give op. Og nu er der flere beretninger på nettet om turen over bjergene. Og der er ingen tvivl om, at det kan være en mere end ualmindelig smuk tur. Men jeg vil personligt hellere se billederne fra andres ture end selv sætte livet på spil. Her lidt links af forskellig art:

Den spanske eventyrer/pilgrim , Alvara Lazaga Busto, er gået den direkte vej (den formelle Camino-fra Arles og hele vejen over Pyrenæerne, også efter at skiltene med "Caminoen lukket" IKKE er til at tage fejl af.)  Han har delt turen fra Olorion-Sainte-Marie i tre etaper, fået filmet undervejs, og lagt det hele ud på nettet. Det er etape 32-33-34 ad hans tur fra Arles til Somportpasset, som viser turen over Pyrenæerne. Den første etape fra Oloron-Sainte-Marie til klostret i Sarrance. Du kan se selve ruten på gronze.com på følgende link, hvor det er etape 31 til og med 33: https://www.gronze.com/camino-arles. Og her på youtube finder du Alvara Lazaga Bustos filmfortælling: https://www.youtube.com/watch?v=iKYzG_oHsn4

Så er der andre pilgrimme, der har skiftet rute og i stedet følger en af bjergvandrerruterne, der formelt ikke er lukket, men normalt er noget (meget) mere strabadserende end pilgrimsruten. Den kan du læse om på denne hjemmeside: https://www.grandsudinsolite.fr/3061--.html, og bemærk, at - vel nok et af de aller smukkeste beliggende refugier, Refugie Ayous ( https://www.refuge-ayous.fr/contactez-nous ) - lukker ned for sæsonen, den 13. oktober for først at åbne igen en gang i maj 2025. Turen via Refugie Ayous er en etape længere end pilgrimsruten til Somport. Og undertegnede skal IKKE lægge skjul på, at den er for vanskelig for mig. Jeg har aldrig gået den. 
Her to af mine egne fotos fra toppen, hvor vejret var fantastisk, og det var en stor oplevelse, selvom vejen op til 1.640 meter er lang og stejl !




Ingen kommentarer:

Send en kommentar