onsdag den 2. oktober 2024

Camino i Spanien: Antallet af pilgrimme stiger ikke ?

Compostela:  De første ni måneder i år er der kommet ca 423.000 pilgrimme ind til Santiago for at bede om et Compostela. (En slags bevis for veloverstået pilgrimsfærd) se eventuelt:  http://www.jakobsvejen.dk/2024/08/camino-i-spanien-pilgrimspas-og.html .   I hele 2023 blev det til 446.000 pilgrimme, og det var derfor spået, at antallet i år efter mange års stigning ville passerer en halv million. Men det ser  - i hvert fald lige nu - ikke ud til at blive tilfældet. Der er dog et MEN, idet jeg hører fra en del - især veteran - pilgrimme, at de ikke beder om et Compostela. Enten fordi, de har skuffen derhjemme fyldt med Compostela'er, eller fordi de ikke synes, at det er vigtigt, eller køen på pilgrimskontoret for lang. Og hvor mange det antalsmæssigt drejer sig om, er det helt umuligt at gætte på. Dernæst er der efterhånden en del pilgrimme - også i Spanien, der ikke slutter deres tur i Santiago, men vælger et særligt stykke ud med andet endemål. Og endelig er der de såkaldte "snyde-pilgrimme" ; som alene får et pilgrimspas for at overnatte billigt ved stranden eller i forbindelse med diverse festivaler. Det sidste har jeg selv prøvet for få år siden på Det kirkelige Herberg i Logrono, hvor festivaldeltagere væltede - mere eller mindre beduggede -  ind og ud af vinduer m.m det meste af natten og holdt os gående pilgrimme vågne. 

Væggelus på pensioner og herberger

Men uanset om antallet af pilgrimme stiger eller ej, er der her primo oktober stadig mange på pilgrimnsruterne - og  langt de fleste er på vej mod Santiago de Compostela - i går kom der 252 pilgrimme ind.  Og - ikke usædvanligt for årstiden - er der efterhånden en del meldinger om væggelus, primært på Camino Frances og Camino Portugues. Den seneste melding, som undertegnede har hørt om, er fra Motosinhos, der ligger ved kysten umiddelbart efter Porto, hvor de gule pile ad Camino Portugues begynder kort tid efter, når man har passeret broen over Leca-floden. 

Jeg har skrevet om væggelus flere gange, og mit råd er at se se godt efter, før soveposen rules ud. Læs eventuelt her: http://www.jakobsvejen.dk/2024/09/camino-frances-sa-er-der-igen-vggelus.html