fredag den 18. oktober 2024

Caminoen i Spanien: Flere eller færre danskere ?

I går kom dansker nr. 3.550  i år ind til pilgrimskontoret i Santiago de Compostela for at bede om et Compostela ( en slags bevis for veloverstået pilgrimsfærd). I hele 2023 blev det 3.578 danskere - hvilket var ny rekord. Så spørgsmålet er nu, (hvor den store pilgrimssæson går på hæld, og vejret i Galicien er meget lidt pilgrimsvenligt) , om 28 danskere inden årets udgang vil melde sig som pilgrimme i Santiago, så 2023's rekord bliver slået.  Det kunne se ud til det !

Og der sker samlet fortsat en stigning i uddelingen  af Compostela'er i Santiago, selvom stigningstakten er langt svagere, end det blev spået for år tilbage, da antallet af pilgrimme nærmest eksplodere år og for år. Indtil nu i år godt 465.000, hvilket er ca 25.000 flere end hele 2023, men altså - her hvor vintersæsonen nærmer sig - stadig rent procentvis en forholdsvis beskeden stigning, samtidig at antallet af pilgrimme, der  "kun" går de sidste  ca 100 km + før Santiago stiger langt mest, hvilket betyder, at der faktisk ikke er nogen stigning - og nogle ruter endda et fald - på de længere Camino'er i Spanien.  Ca halvedelen af de 465.000 pilgrimme indtil nu i år er begyndt deres pilgrimsfærd ca 100 km før Santiago.

Antallet af pilgrimme, der beder om et compostela er - efter al sandsynlighed - stadig for 3. år i træk - under en halv million. Men mange gange flere end for 10, 20 eller 30 år siden, hvor det var  noget helt specielt, hvis der kom over 100 pilgrimme ind på en dag. I sommer lå tallet ofte på 3.000 eller mere dagligt.

Debatten løber fortsat på diverse pilgrimsfora, er Caminoen blevet offer for sin egen succes ? Uanset hvad erfarne pilgrimme mener, kommer der dagligt glade pilgrimme ind til Santiago, som har haft en mere end god oplevelse.


Så her et foto fra en pilgrimsmesse i det store donativo-herberg i Ponferrada, San Nicolas de Flue i september i år. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar