onsdag den 19. februar 2025

Santiago: Stadig flere vinterpilgrimme

Indtil skrivende stund  er der kommet 4.868 pilgrimme ind til Santiago efter nytår - altså i 2025. Det er det højeste antal pilgrimme i januar og februar nogensinde. Det er altså blevet mere og mere populært at gå pilgrimsvandring om vinteren. 

Og så kan en gammel mand som undertegnede ikke lade være med at se på tallene fra for 35 år siden. I hele 1990 kom der 4.918 pilgrimme ind til Santiago, her af 48 tilsammen i januar og februar. 

Får du lyst til at gå om vinteren er der langt mere overnatning åben end tidligere. Du kan se nærmere på hjemmesiden gronze.com.


.

onsdag den 12. februar 2025

Bagagetransport på Caminoen 2025

Nu kan den lille bjergrute, Camino San Salvador, også gåes med bagagetransport. Og det betyder, at på alle - "de store/mest benyttede"- ruter i Spanien er det muligt at gå uden at bære sin egen bagage.

I højsæsonen er der nu - op til flere - muligheder for at få bragt sin bagage dagligt fra sted til sted på Camino Frances, Camino del Norte, Camino Portugues (fra Porto) ad både kyst og landrute, Camino Ingles,  Camino Primitivo, samt som nogert nyt af den lille bjergrute, Camino San Salvador. Der tales en del om mulig bagagetransport på såvel Via de la Plata ( og ikke mindst sidste del ad Camino Sanabres), samt ad Camino Aragones. Men spørg selv i de firmaer, som I her får en liste med. 

https://www.elcaminoconcorreos.com/en/rucksack-transfer

https://www.jacotrans.es/tag/backpack-transport-in-the-camino-de-santiago/

https://caminofacil.net/en/

https://tuitrans.com/?lang=en

https://www.expressbourricot.com/luggage-transport/

Jeg vil nødig anbefale nogen af dem, da jeg kun selv en enkelt gang - på en enkelt etape - har brugt jacotrans, som fungerede perfekt. Jeg lagde 5 euro i en kuvert på rygsækken på overnatningsstedet inden opstigningen fra Villa Franca til O Cebreiro. Og da jeg timer senere nåede toppen stod min rygsæk præcis, hvor den skulle.

Nu meddeler et - fortholdsvis nyt bagage-transport-firma sig på banen:

http://www.ncsequipajes.com/index_en.php

og meddeler, at de også har bagagetransport på den lille bjergrute, Camino San Salvador, der går fra Leon til Oviedo, hvorfra det er muligt at fortsætte ad Camino Primitivo. Jeg har gået Camino Primitivo to gange. Den ene gang via Camino San Salvador, som du kan læse om her:

http://www.jakobsvejen.dk/2018/10/dagbog-fra-bjerg-caminoen.html

Her et foto fra San Salvador, hvor en pilgrim "kravler" op  til San Salvador højeste punkt:  Alto de las Forcadasde San Antón(1.462 m)






fredag den 7. februar 2025

Skal jeg reservere "seng" i forvejen ?

Antallet af pilgrimme i Spanien stiger og stiger;  og selvom stigningstakten er væsentlig lavere end forudset for år tilbage, går kurverne - på stort set samtlige pilgrimsruter i Spanien og Frankrig - kun en vej: Opad !.

Jeg skal her i foråret gå fra Saint Jean Pied de Port til Santiago. Er det nødvendigt at reservere plads på hoteller og herberger i forvejen ?. lyder spørgsmålet. Og - desværre - lyder svaret: Det bliver mere og mere almindeligt at reservere en seng i forvejen,  a) fordi trængslen og kampen om sengepladser er stigende, og b) fordi denne kamp fylder efterhånden så meget, ligesom det kan give konflikter pilgrimmene imellem, når nogle masser sig forrest i køen på de herberger, der IKKE har reservation, at jeg desværre må sige: Det kan være en god ide !

Og nu begynder de offentlige herberger (kommunale, kirkelige m.m., der primært drives af frivillig arbejdskraft) også at tale om mulig reservation fra dagen før ankomst, fordi de oplever konflikter om sengepladser, samt nærmest "væddeløb" fra tidlig morgen af pilgrimme, der styrter af sted for at få en seng, så de ikke så hurtige pilgrimme bliver slået af de "unge og stærke" i kapløbet. Det er formanden for,  la Asociación de Amigos del Camino Portugués, Tino Lores, der stiller forslaget om, at det skal være muligt at bestille/reservere plads fra dagen før ankomsten i Galiciens offentlige herberger, så pilgrimsvandring og indskrivning foregår mere roligt. 

Den spanske "pilgrims-ekspert" og en af personerne bag den mest læste pilgrimshjemmeside: www.gronze.com, Anton Pombo, der tidligere har været imod reservationer, har nu "overgivet" sig af nød og skrevet en længere artikel om "kampen for en seng" , hvor han støtter forslaget fra pilgrimsforeningen fra Camino Portugues. Artiklen kan læses her:  https://www.gronze.com/actualidad/albergues-publicos-red-gallega-se-podran-hacer-reservas-34633


Og her et ældre foto ( fra 2019), hvor samme Anton Pombo får vasket fødder af en præst under en pilgrimesse i Lascabanes på Le Puy-ruten (Chemin Saint Jacques) i Frankrig, hvor det - den gang - IKKE var nødvendigt at reservere nogen former for overnatning i forvejen. I dag kan det også knibe - især i maj og september - at få en seng på Le Puy-ruten uden reservation lang tid i forvejen. 

onsdag den 29. januar 2025

Camino Aragones/Somportpasset genåbner !

Asfaltvejen op til Somportpasset (Camino Aragones), der har været lukket siden september i fjor, hvor styrtregn ødelagde både vej og pilgrimsrute over passet, er nu ved at genåbne.

Bussen fra den franske side, Oloron Sainte Marie, er atter i gang, men den kører gennem en tunnel flere kilometer før toppen og fortsætter helt op på den spanske side af grænsen. PT er det ikke nogen god ide at passere Somportpasset i 1640 meters højde, men når forårssolen en gang i april/maj har vasket det meste sne væk, vil det atter være muligt at nå Camino Aragones fra Oloron Sainte Marie  via det 1640 meter høje pas. En fantastisk tur, der tager tre dage fra Oloron Sainte Marie. Men for en sikkerheds skyld vil jeg dog anbefale, at man - inden turen endelig besluttes - først konsluterer pilgrimsforeningen i Oloron Sainte Marie, hjemmeside: https://arlolojacblog.wordpress.com/le-bastet/  eller via mail relaisdubastet@hotmail.com

fredag den 24. januar 2025

Camino Frances: Starten i Saint Jean Pied de Port.

Over 600 danskere begyndte i 2024 deres pilgrimsfærd mod Santiago  i Saint Jean Pied de Port. Og meget tyder på, at det samme bliver tilfældet i år - i hvert fald hvis undertegnede ser på brugen af den hjemmeside, som du netop læser.

Der to parallelle pilgrimsveje over Pyrenæerne a) Den højereliggende Napoleonsrute via bjerget Col Lepoeder ( 1.430 meter) . Og b) den noget lavereliggende Valcarlosrute (højeste punkt Puerto de Ibaneta ved Roncesvalles - 1057 meter). Som givet er den oprindelige middelalderrute.

Napoleonsruten er - grundet vejret - kun åbent fra 1. april til 1. november, ligesom den bliver lukket, hvis storm, heftig regn eller andre vejrfænomener gør den farlig at gå ad. . Valcarlosruten er åbent hele året.  Lidt længere nede forsøger jeg mig med en beskrivelse af begge ruter, der begynder i Saint Jean Pied de Port.

Angående vejret. Den aktuelle vejrudsigten for pilgrimsruten til Roncesvalles kan ses her: https://www.compostelle.fr/docs/article/meteo

Saint Jean Pied de Port er endemålet for flere franske pilgrimsruter mod Santiago, nemlig ruterne fra Paris, Vezelay, Le Puy og Piemonte med diverse sideruter inden turen fortsætter gennem Spanien. De fleste pilgrimme kommer dog nu om dage til Saint Jean Pied de Port med lokaltoget eller bus fra Bayonne, hvortil der er både hurtigtog og fly (Biarritz). Tidligere kunne man ankomme uden den store planlægning, gå forbi pilgrimskontoret i rue de la Citadelle (inden for den gamle bymur) hjemmeside:  https://www.compostelle.fr/accueil-hebergement/accueils-et-hebergements-de-notre-association/accueil-saint-jacques-a-saint-jean-pied-de-port/  eller facebook https://www.facebook.com/groups/818222641542543/?locale=fr_FR  . 

Men så let er det ikke mere. Antallet af pilgrimme er så stort, at "kampen om en seng" fylder en del for mange pilgrimme, især i halvåret april-oktober, hvor flest pilgrimme passerer Saint Jean Pied de Port. Det kan derfor være en god ide at reservere soveplads inden afgangen til Caminoen - desværre. Og det samme gælder overnatningsstederne på toppen af Pyrenæerne ad Napoleonsruten, hvor der meget hurtigt er optaget - specielt i april-maj, samt september-oktober.  

Og her et foto af en pilgrim - ikke på vej ud, men  - på vej ind nordfra til Saint Jean Pied de Port ad den port middelalderpilgrimme - også fra Danmark - benyttede


Undertegnede har efterhånden passeret Pyrenæerne en hel del gange med rygsæk. Så her lidt om mine oplevelser.  Andre pilgrimme kan have differentierede oplevelser. 

Her lidt om de to ruter:

1) Rute Napoleon: Saint Jean Pied de Port - Roncesvalles; ca  24 km;  højeste punkt Collado de Lepoeder, 1.430 meter - på den spanske side af grænsen. Det er en ualmindelig smuk rute med vilde heste, flotte bjerge og fantastiske udsigter. MEN med en stigning på næsten 1.200 meter på 24 km er det ikke "bare" en smuttur. Derfor mit råd: Del etapen i to. Det giver godt nok to forholdsvis korte dage med lange pauser. Men jeg har utallige gange set pilgrimme - også stærke ungersvende - gå ned med flaget få etaper inde i Spanien, fordi de fik vabler og andre skader på førstedagen over Pyrenæerne ad Napoleonsruten. Delingen kan gøres lidt smart - hvis det er den første dag på Caminoen, og man synes, at vandredagen bliver for kort.  Flyv til Paris om eftermiddagen, ta' et nattog til Bayonne og videre med lokaltog til Saint Jean Pied de Port og begynd samme dag opstigningen efter et besøg på pilgrimskontoret i byen, som altid bør konsulteres om VEJR, da det kan være farligt at gå over i forkert vejr. Det betyder dog, at man går glip af en meget smuk pilgrimsmesse i Saint Jean Pied de Port, der finder sted hver eneste aften. Vil man have den med - så fald til ro, og planlæg førstedagen med rygsæk, så du ikke kommer alt for tidligt til overnatningsstedet. 

Overnatning: Der er 3 steder på ruten: Honto (5 km), Orisson ( ca 7½ km), og det senest byggede herberg, Borda ( ca 8½ km ). Jeg har overnattet på de to førstnævnte og fundet dem helt OK med Orisson som favoritsted. Men der er i den senere tid opstået en debat på nettet om Orisson, hvor flere pilgrimme ikke længere bryder sig om at overnatte. Hvad der er op og ned i sagen,  ved jeg ikke. Derimod skamroses det nye sted Borda i samme debat. Så ingen råd herfra - ud over, at de alle kan bruges til at dele ruten, idet de ligger så mange højdemeter oppe, at det er nok til , at man kan komme over bjergene uden at "ødelægge" ben og krop. Uanset hvilken man vælger, skal man regne med at antallet af kilometer pr. time er væsentlig lavere end på "træningsturen" i Danmark. Stigningerne giver altså mere end sved på panden.

To råd mere: a) Husk godt med vand, samt b) muligheden for at gå en lidt anden vej ned til Ronvesvalles, når det højere punkt Lepoeder er passeret. Herfra er den direkte vej meget stejl og svær at gå på - ikke mindst hvis den er lidt våd eller direkte mudret. Det er muligt at gå en lille nem omvej - følg markvejen - mod Puerto de Ibaneta. I pilgrimskontoret deler de gerne - gratis -  et lille trykt kort ud, der viser den alternative nedtur.

2) Valcarlos: Saint Jean Pied de Port- Roncesvalles: ca 23½ km, højeste punkt Puerto de Ibaneta , 1.057 meter (altså 373 meter lavere end på Lepoeder på Napoleonsruten) De færre højdemeter er meget afgørende for, hvor mange kilometer de fleste af os kan gå på en dag. Så jeg kan godt anbefale, at man tager Valcarlosruten på een dag, hvilket jeg selv har gjort 3 gange. Det er - også - en ualmindelig smuk tur - tæt på landevej det meste af tiden. Hvilket betyder nemmere hjælp, hvis noget går galt. Det er muligt med en lang pause på en bar i Valcarlos (efter ca 11½ km, hvorefter højdemeterne for alvor begynder).  Ruten kaldes også Vinterruten, fordi Napoleonsruten - som skrevet ovenfor - er lukket om vinteren. Det er muligt at overnatte i Valcarlos, der har både pilgrimsherberg og hotel.(Casa Rural). 

Roncesvalles: Klostret i Roncesvalles er ikke et traditionelt munkekloster længere, men en slags bofællesskab for flere præster, der står for den daglige pilgrimsmesse hver aften. Klostrets pilgrimsherberg drives primært af frivillige (En hollandsk pilgrimsforening). De tager mod reservering, men gemmer nogle pladser til pilgrimme uden reservering. Men her gælder reglen: "Først til mølle". Sent ankomne pilgrimme sendes - når der er fuldt hus - videre - ofte i taxi til de nærmeste byer (ikke nogen rar måde at starte en pilgrimsfærd på). Derfor nok en gang: Vil du være sikker på en seng i Roncesvalles: Reserve !

Du kan se mere om ruterne mellem Saint Jean Pied de Port og Roncesvalles her:  https://www.gronze.com/camino-frances


mandag den 20. januar 2025

Via de la Plata - stadig meget få pilgrimme !

Hvorfor svigter pilgrimmene Via de la Plata. Hvad er der galt ?

Via de la Plata er den af de store pilgrimsruter i Spanien til Santiago Compostela, der ikke har haft den eksplosive stigning i antallet af pilgrimme siden pilgrimstrenden satte så småt ind i 1980-erne, steg kraftigt i 1990-erne for at eksplodere i antal efter årtusindskiftet. I starten steg antallet af pilgrimme på Via de la Plata indtil det nåede knapt 10.000 årligt - og i de seneste år er det faldet, når det gælder langdistancepilgrimme, men nogenlunde holdt de ca 10.000 (op og ned) i samlet antal, men med færre kilometer pr. pilgrim. 

Her primo januar havde Zamora-dagbladet, Enfoque, en artikel med overskriften:  El Camino de Santiago de la Vía de la Plata cae un 10% en una década y la mayor parte de los peregrinos no pasa por Zamora (Antallet af pilgrimme på Via de la Plata er de seneste ti år faldet med 10 % på vejen gennem Zamora). Zamora ligger ca 600 km nord for Sevilla og ca 400 km før Santiago. 

Du kan se hele artiklen her: https://enfoquezamora.com/2025/01/05/el-camino-de-santiago-de-la-via-de-la-plata-cae-un-10-en-una-decada-y-la-mayoria-de-los-peregrinos-no-pasan-por-zamora/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0gXzl1whHYxzf47qQGShbTP70KaOA9KfRUrWcswhPK3GuvGF7gUI_F6DQ_aem_ngNVC_ZoDCsyBNeQ2e95dQ

Her mine refleksioner over de få pilgrimme på ruten:

Jeg har gået hele Via de la Plata to gange, i 2012 og 2017; begge gange fra Sevilla. (samt et mindre stykke fra Zamora og videre ad Camino Invierno i 2022).  Jeg syntes begge gange (hvor jeg gik hele turen), at det var en fantastisk rute med så meget europæisk historie i sig, som man kunne ønske sig.  Romertid, kristen oldtid, muslimsk tid, spansk kristen middelalder og spansk nutid Men begge gange - og mest den seneste gang - måtte jeg erkende, at det var en ualmindelig hård tur. Hvilket primært skyldes en ting: Mangel på overnatning. F.eks. har herberget ved søen Embalsa de Alcantara været lukket i årevis (trods løfter om snarlig genåbning), hvilket gør det mere end svært at planlægge en dagsetape. ( En tysk pilgrim døde efter at have gået 33,5 kilometer i varmen til Alcantara. Opdagede at herberget var lukket, og fortsatte over bjergene uden vand de over 11 km til Canaveral og faldt om af tørst på vejen).

Så derfor: 1) Mange pilgrimme holder sig væk på grund af de lange dagsetaper. 2) Det er meget småt med pausesteder undervejs. Der skal bæres meget vand, og der er meget få bænke, borde eller lignende rastepladser undervejs. 3) Det er meget varmt om sommeren, så sæsonen for Via de la Plata fra Sevilla er i forvejen kortere end på andre nordligere jakobsveje.

Min konklusion: Ruten er mere hård at gå end den behøvede at være, hvis der blev åbnet ( og ikke mindst genåbnet) lidt flere overnatningssteder, samt lavet nogle rastepladser - ikke mindst på turen fra Sevilla til Zamora. Efter Zamora er det væsentligt lettere - uanset om man vælger at gå lige ud til Astorga og Camino Frances eller dreje fra og fortsætter via Camino Sanabres. ( se eventuelt hele ruten her med de to muligheder efter Granja de Moreruela:     https://www.gronze.com/via-plata

Nu har Via de la Plata igen her de seneste ca 2-3 uger været drøftet meget på den engelsksprogede pilgrimshjemmeside, https://www.caminodesantiago.me . Du kan se diskussionsindlæggene her:

https://www.caminodesantiago.me/community/threads/declining-numbers-recorded-on-the-via-de-la-plata.90118/

Ligesom der på den spanske hjemmeside www.gronze.com jævnligt er indlæg og tips om Via de la Plata, som du kan læse her: https://www.gronze.com/foros/via-plata

Vil du gå Via de la Plata ? Det er langt fra umuligt at gå Via de la Plata. Du skal dog indstille dig på lange etaper, samt langt mellem pausesteder - altså bære meget vand. April - maj; og sent-september-oktober er stadig mit bedste bud. Hjælp får du som sædvanlig i Spanien på www.gronze.com, MEN ikke der alene. Prøv f.eks. denne hjemmeside: https://www.viadelaplataguide.net/pages/frequently-asked-questions-about-walking-the-via-de-la-plata~IVARSIG

Og et foto fra Via de la Plata - en italiensk by (nu Ruin) fra romertiden  - får du her:









onsdag den 15. januar 2025

Camino Frances: 686 dk- pilgrimme i Saint Jean Pied d. Port

3.820 danskere kom i 2024 til Santiago de Compostela og bad om et Compostela (en slags bevis for pilgrimsfærd). Heraf havde hver femte/sjette  (686) gået Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port eller endnu længere væk.

Det er pilgrimskontoret,  ACCUEIL SAINT-JACQUES 39 rue de la Citadelle F 64220 SAINT-JEAN-PIED-DE-PORT, der hvert år offentliggør deres statistik over, hvor mange pilgrimme, samt deres nationalitet, som har besøgt pilgrimskontoret . Og undertegnede går ud fra, at det kun et absolut minimum af danskere - hvis nogen overhovedet - der slutter i Saint Jean Pied de Port. Stort set alle begynder der eller fortsætter derfra mod Santiago de compostela. Det er ikke for ingenting, at jakobsvejen fra Saint Jean Pied de Port herhjemme har fået navnet "Caminoen". 

Det er derfor ikke nogen overraskelse, at mange spørgsmål fra kommende danske pilgrimme netop drejer sig om praktiske spørgsmål, som overnatning i Saint Jean Pied de Port eller i Pyrenæerne på vejen over, samt om rejsemuligheder til Saint Jean Pied de Port. Jeg vil en af de nærmeste dage vende tilbage med mere information om pilgrimsbyen Saint Jean Pied de Port - antal pilgrime, overnatningsmuligheder, turen over Pyrenæerne m.m.


Ialt over 58.000 pilgrimme - eller flere hundrede dagligt i højsæsonen - passerer årligt pilgrimkontoret, og en halv time efter togankomst fra Bayonne er der ofte mere end fyldt på det lille kontor.

mandag den 6. januar 2025

Caminoen: ½ mill. pilgrimme: Hvordan fordeler de sig ?

Pilgrimshøjsæsonen på "Caminoerne" i Spanien går nu fra april til november, men der er stor forskel på, hvor langt pilgrimmene går, så der kan sagtens være et meget forskellig antal pilgrimme på de enkelte ruter - alt efter hvor på ruten, man befinder sig.

Det blev - næsten -  en  halv million (499.239) pilgrimme i 2024, der ankom til Santiago og bad om et Compostela ( en slags bevis for pilgrimsfærden). Anton Pombo fra www.gronze.com har lavet en længere - lidt humoristisk - artikel med diverse statistikker over antallet af pilgrimme og trængslen på stierne, som det kan være nyttig at læse, inden man selv tager afsted. Artiklen kan læses her:  https://www.gronze.com/actualidad/camino-santiago-cada-vez-mas-pequeno-34342

Og her et par udpluk, som jeg har sakset fra Anton Pombo og Pilgrimskontoret  i Santiago.

a) Først fordelingen over året:


Dernæst antallet af pilgrimme på de forskellige ruter, samt det samlede antal pilgrimme - med nationalitetsbetegnelse:
Men statistikken for de enkelte ruter er ikke entydig. Hvis man ser på startbyerne herunder, er det tydeligt, at de to-cifrede procentvise stigninger i antallet af pilgrimme kommer fra byerne ca 100 km til 120 kilometer før Santiago (Sarria, Vigo, Tui, Ferrol,) mens der er meget små stigninger eller små fald i antallet af pilgrimme, der går længere eller langt. Der er dog et par undtagelser. Camino Primotivo fra Oviedo, samt Den portugisiske  Kystrute fra Porto er begge blevet meget populære og steget rigtig meget i antal pilgrimme.  Her startbyerne:
Vil du selv dykke ned i tallene, kan du finde hele statistikken på pilgrimskontorets hjemmeside her:

https://oficinadelperegrino.com/estadisticas-2/