Pilgrimsstierne til Vadstena, hvor Den hellige Birgatte af Vadstena ( 1303-1373) kom fra, og hvor der i dag er et nyt Sankt Birgitta-kloster med Birgitta-søstre, er nu så velafmærket, at svenske pilgrimme anbefaler ruten. Der findes guide på nettet med både vej visning og overnatningslister.
Pilgrimsstierne er lavet som en slags "stjerne" ud fra Vadstena, så der f.eks. er ca 100 km at gå fra Jönkøbing - syd for Vadstena langs Vättern, og noget mindre fra Lönköbing fra øst. Man kan dog vælge at gå endnu længere, da de "nye" Birgitta-stier er slået sammen med Jakobsvejene, der fortsætter mod Syd til Danmark og Tyskland.
Undertegnede har IKKE selv gået ad Birgitta-vejen, så al information her er fra nettet.
Og man kan læse stort set alt, hvad man behøver for en tur ad "Birgitta-vejen" her: https://stbirgittaways.se/, og at turistindustrien har spillet med ses også af navnet: St. Birgitta Ways. Man skal regne med en væsentligt højere dagspris i Sverige end f.eks. i Spanien. Men der skulle være "billigere" overnatningssteder, samt rabat på de dyrere, hvis man har et særligt pilgrimspas til ruten, som kan købes her (50 svenske kr.):
https://www.pilgrimscentrum.se/pilgrim-at-home/webbshop#!/widget/products/pilgrimspass
Der kan også være hjælp at hente her: https://pilgrimscentrum.se/
Sankt Birgitta fra Vadstena, levede i højmiddelalderen fra ca. 1303-23.7.1373 .Hun er i dag Europas værnehelgen. I sin samtid blev hun først gift og fik 7 børn. Da børnene var voksne tog hun på pilgrimsærd til Santiago de Compostela, og startede sit offentlige virke, som både "kristen missionær" og "Politiker". Hun tog til Rom i 1349 og blev der til sin død i 1373.
Hun grundlagde en nonneorden, og kendes ikke mindst også - fordi hun startede en politisk bevægelse for at få flyttet Pavestolen tilbage fra Sydfrankrig (Avignon) til Rom . I 1309 var paven flyttet til Frankrig, hvor kongen, Philip den Smukke, havde mere en stor inflydelse på kirken og paven. Avignon nåede at opleve 7 bosiddende paver, der i stor udstrækning havde travlt med at drikke Chateauneuf du Pape og gå på jagt. Sankt Birgitta var en af hovedkræfterne på det politisk pres, der skulle til for at få paven tilbage til Rom, hvilket først skete 5 år efter hendes død. Så det er ikke uden grund, at hun idag er Europas Værnehelgen.