På denne side vil jeg forsøge at hjælpe dem lidt på vej, som kunne tænke sig selv at tage på pilgrimsvandring. Der findes et - næsten - utal af sider på nettet, hvor der kan hentes yderligere hjælp, så mine erfaringer og forslag til andre bør suppleres med hjælp og ideer andre steder fra.
Jeg har herunder lavet afsnit om "pilgrimspas", omkostninger, tyveri, bagagetransport, guider, pakkeliste m.m., samt mulighederne for messer og andre kirkelige tilbud .
Pilgrimspas/Credentital er en absolut nødvendighed på alle de jakobsveje, som er omtalt her på bloggen. De skal fremvises på alle kommunale, kirkelige eller andre non-profit herberger. Her bliver de stemlet med påføring af dato, som så danner grundlag for det compostella, som stort set alle pilgrimme gerne vil have som bevis for fuldført pilgrimstur ved ankomsten til Santiago.
Pilgrimspas/Credential kan fås mange steder bl.a. i start-byerne på de fleste ruter. Siden foråret 2016 er det blevet muligt at købe pilgrimspas med den katolske domkirke i Danmark, Sankt Ansgar, som afsender. Det betyder, at der nu kan købes pilgrimspas 3 steder i Danmark. På Katolsk Forlag eller som hidtil i Foreningen Danske Santiagopilgrimme via nettet. Men derudover kan man nu selv hente sit pas i Sankt Ansgar Domkirke i Bredgade i København (telefon: 3313 3762). Prisen er her i 2022 fortsat 50 kr.
Udfyldning af pilgrimspas: Nombre del peregrino ): Dit for- og efternavn. D.N.I. /pasaporte : Pasnummer (ikke dit CPR). Dirección (Adresse): Hjemmeadresse (i Danmark ) Lugar de iniçio de la peregrinación (Hvor begynder din pilgrimsvandring): Bynavn. A pie (gående) / En bicicleta (cyklende) / A caballo (på hest) / En vela (i båd) Sæt et kryds.
Hvad koster det? Ja, jakobsvejene kan gås for et forholdsvis beskeden beløb, alt efter hvilke krav man stiller. I Spanien og Portugal kan man - stadig i 2018 - finde overnatning til 10 euro i snit pr. nat. I 2018 lå prisen på mellem 6 og når det gik højt 12 euro, billigst på de kommunale og kirkelige herberger. Nogle steder er stadig "donativo" - det vil sige, at man lægger det, man synes, i en bøsse ved udgangen. Jeg har i oktober 2018 opdateret en liste med de kirkelige og kristne herberger langs Camino Frances, hvor jeg også skriver, hvem der er donativo, se : http://www.jakobsvejen.dk/2018/10/klostre-langs-camino-frances.html .
En pilgrimsmiddag koster i omegnen af 10 euro, og så kommer der lidt udgifter på til kaffe og andet undervejs. Jeg vil tro, at man stadig kan klare det for under 30 euro om dagen, hvis man vil. Frankrig, Tyskland, Østrig og Italien er det noget dyrere, med Italien som langt det dyreste land at gå pilgrimsvandring i.
I fjor 2017 gik jeg af to omgange Via de la Plata fra Sevilla til Santiago (ca 1.000 km.). Jeg gik med min yndlingspilgrim, og vi overnattede jævnligt på eget værelse - enten på selve herberget eller på hotel/pension, hvilket betød end lidt højere overnatningspris end for de pilgrimme, der alene sov på herberger. Vi havde en gennemsnitpris pr. døgn pr. person for ca 34 Euro plus transport til og fra Caminoen. Det vil sige Norwegian-fly til Malaga, og derfra bus til Sevilla. Og retur morgenfly med Iberia fra Santiago til Madrid og derfra hjem til DK med Norwegian. SAS flyver desværre ikke længere mellem København og Madrid, og der er efterhånden meget få direkte fly at vælge imellem. Jeg har nok en gang (alene) i foråret 2018 gået Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port. pilgrimsdagbog med økonomi kan ses på: http://www.jakobsvejen.dk/2018/05/camino-frances-800-km-pa-29-dage-april.html
Da undertegnede senest gik Camino Frances i efteråret 2021 var priserne -især på overnatning - steget en del. Om det ændrer sig her i 2022, hvor antallet af pilgrimme formentlig begynder at stige kraftigt, og hvor Coronarestriktionerne mindskes, Ja dit gæt er lige så godt som mit ??? Og i efteråret 2018 gik jeg Camino del Salvador/Camino Primitivo, hvor jeg ligeledes har lagt en dag/beretning ud: http://www.jakobsvejen.dk/2018/10/dagbog-fra-bjerg-caminoen.html
Pilgrimstræf: En lille gruppe pilgrimme med primært katolsk baggrund har i Det storkøbenhavnske Område arrangeret pilgrimstræf et par gange om året de seneste 5-6 år Træffet er åbent for alle uanset kirkeligt tilhørsforhold, hvilket efterhånden en del pilgrimme - også førstegangspilgrimme - har gjort brug af gennem årerne. På træffet er det muligt at møde garvede pilgrimme, der gerne øser ud af deres erfaringer fra pilgrimsvandringer i Spanien, Portugal, Frankrig, Italien, Østrig, Tyskland m-m. Det er muligt at stille alle typer praktiske spørgsmål. Pilgrimstræffene har været suspenderet siden Coronapandemien meldte sin ankomst. Gennemsnnitalderen hos arrangørerne er rimelig høj, og pt. er der ikke taget stilling til, om de skal genoptages. Har du ideer til et eventuelt pilgrimstræf, så skriv her til siden jakobsvejen@gmail.com.
Tyveri: Jeg har hørt historier, men har aldrig selv oplevet noget. Jeg er selvfølgelig påpasselig og efterlader ikke penge eller telefon nogen steder. Men min rygsæk stiller jeg fra mig flere gange om dagen og igen på herbergerne om aftenen. I de seneste to år har jeg dog hørt en del historier om forsøg på tyveri og avanceret tiggeri langs i sær Camino Frances, specielt det sidste stykke fra Sarria til Santiago. Det skulle oftest være romaer, som det spanske politi er ekstra opmærksomme på, som står bag.
Her kan jeg en solstrålehistorie. I 2011 mødte jeg en brandmand fra Bremen sidst på den franske rute, som fortalte følgende historie: Han havde fået stjålet alle penge, samt kreditkort en af de første nætter efter Saint Jean Pied de Port. Han talte kun tysk, så andre tyskere måtte optræde som tolke, da han spurgte efter på sovesalen. Her foreslog en spanier, at de hver i sær skulle lægge, hvad der svarede til en dags forbrug på stolen ved brandmandens seng. Næsten morgen lå der 50 eurosedler og nedefter - nok til, at han kunne klare sig og gå til Santiago og videre til Finestere, før han skulle med fly hjem.
Bagagetransport: Fra foråret 2015 blev det muligt på den sidste del af Camino Francés fra Sahagun til Santiago at få transporteret rygsæk eller anden bagage med hjælp af Det spanske Postvæsen. Det hele kan foregå via nettet, men det er også muligt at ringe til postvæsenet og aftale nærmere.
Jeg har ikke selv brugt bagagetransport, så de oplysninger, jeg her giver, er hentet på postvæsenets hjemmeside. Postvæsenet har haft nogle forsøg i gang i 2014, og det er disse forsøg, der fra foråret 2015 blev gjort permanent og sat lidt mere i system. I følge postvæsenets hjemmeside koster det 5 euro at få transporteret rygsækken en etape. Transporten kan bestilles dagen før, men det er også muligt at planlægge sin tur med alle overnatninger tastet ind hos postvæsenet, der så sørger for resten. Bagetransporten er fortsat alle år efter. Der er siden kommet flere private firmaer til, som hjælper med baggage - ikke mindst på Camino Frances. Led selv på nettet eller se på postvæsnets hjemmeside: http://www.correos.es/ss/Satellite/site/pagina-1363184040050/sidioma=es_ES
Her er der ligeledes et elektronisk skema, hvor tranporten kan reserveres.
I efteråret 2021 var al bagagetransport på Camino Frances fuldt genoptaget. Flere firmaer konkurrerer på ruten.
Guider: Overordnet set er alle jakobsvejene i dag afmærkede, så man i princippet bare kan følge mærkerne og så finde et logi, når trætheden nærmer sig. Men så let er det nok ikke. På den franske rute, Camino Francès, har jeg mødt flere pilgrimme uden guide, og her tror jeg faktisk også, at det kan lade sig gøre. På pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port lige nord for Pyrenæerne udleverer de en opdateret liste med alle herberger, samt en liste med højdekurver, samt byer/landsbyer, som man passerer undervejs med oplysninger om kilometer mellem hvert sted. Jeg tror dog, at de fleste er tjent med også at have en guide, selvom den også vejer, mens andre går alene med deres app som hjælp.
Jeg har gået efter mange forskellige trykte guider, franske, engelske, tyske, men foretrækker pt. den tyske Rote Wanderführer, idet jeg synes, at både kortmaterialet, praktiske oplysninger, samt beskrivelserne af lokaliteter undervejs er brugtbart for mig. De oversætter nogle til engelsk og endda til spansk (tyskerne kan det der med guider) - se selv efter på nettet. I Frankrig er Miam Miam Dodo (babysprog for spise, spise, sove) et absolut most.
Den første udkom i 1428. Den opdateres nu med bl.a. alle overnatningsmuligheder hvert år, og da det er muligt at bestille plads på de fleste herberger i forvejen, er den en stor hjælp. Men den er lidt tung. Og så findes den altså kun på fransk.
Overnatningsliste: Der er et utal af gode hjemmesider med både guides og overnatningsmuligheder, led selv. Men een kan jeg give mine bedste anbefalinger www.gronze.com . I Frankrig laves der endvidere en lille guide (25 gr.) til flere af ruterne - også Camino Frances i Spanien med alene kristne herberger. Den er rigtig god for dem, der gerne vil overnatte et sted med messe/aftenbøn eller andre kristne tilbud. Disse herberger er desuden ofte donativo med fællesspisning. Denne guide kan købes via nettet på http://www.webcompostella.com/preparation/guide-des-haltes/
Pakning: Du har formentlig hørt det før: Tag så lidt med som overhovedet muligt, da vægten af rygsækken kan være afgørende for en god tur. Jeg lever dog ikke selv op til denne grundregel, idet jeg næsten altid ender med at have knapt 12 kg på ryggen - nogen gange mere.
Der findes pakkelister mange steder på nettet. Nogen har glæde af den ene, andre af en andens forslag. Jeg har bemærket, at der er stor forskel på mænd og kvinders pakkeliste, og min bærer selvfølgelig præg af mit køn. En ide vil jeg give videre, før du får min pakkeliste. Jeg har fire meget tynde net i hver sin farve, indkøbt i Tiger, med. Jeg ved præcis, hvad jeg har i hver pose, sådan at jeg kan pakke let ind og ud, når der er lidt plads på herbergernes sovesale. Poserne er lavet af let tynd stof og larmer ikke, som de plastikposer, nogle pilgrimme bruger - Ofte midt om natten til irritation for flere medpilgrimme.
Jeg laver ikke længere særlige pakkelister, men går i pilgrimsskuffen og tager det med, som jeg tror, at jeg ikke kan klare turen uden. Dernæst har jeg mit "pilgrimskøkken" med. (En lommekniv, lidt salt og peber, en lille plastikflaske med olivenolie, saks, en kombineret plastikske/gaffel, samt et plastikkrus). Her en lidt ældre pakkeliste fra en tur i april - maj 2015 fra Arles i Frankrig til Logrono på Camino Frances. Det blev til 35 vandredage, og en transportdag i begge ender,ialt 37 dage. Rygsækken vejede (uden overtøj og vand) 9,7 kilo - alt for meget synes de fleste. Guides, der er omtalt nedenfor, over et kilo til sammen.
Tøj m.m. ( både det jeg har på, og det som ligger i rygsækken):
2 par sip of bukser med lynlåslommer
2 kortærmede skjorter med brystlommer med knap
1 T-shirt
1 højhalset ulden langtærmet trøje
1 tynd langærmet trøje (der kan bruges både til nat og til lag på lag)
1 par tynde badeshorts med lommer ( til nat, og eventuelt en svømmetur i den pool, der stort set aldrig er).
4 par underbukser ( to sportsunderbukser, der let tørrer efter vask og to boksershorts)
2 sports undertrøjer med korte ærmer
6 par helt almindelige sokker ( her plejer jeg at smide ud og købe nye undervejs, da jeg bruger op til flere par daglig, og de slides hurtigt).
1 par regnbukser med lynlås i benene, så de kan tages på uden støvlerne skal af. De kan nå ned over støvlerne, så der ikke kommer vand ind i støvlerne, når det regner. (regnbukserne ligger for sig selv i en udvendig lomme i rygsækken, og er lyn hurtigt fremme).
1 regnjakke med lommer, der også bruges som almindelig jakke.
1 par små børnevanter (til fem år), der lige kan dække fingrene lidt i de kolde morgener. Dem har jeg svært ved at undvære. Jeg havde tidligere en tilsvarende lille hue med, men den er droppet, så jeg nu fryser på ørerne, når det er koldt i bjergene.
Et par vandrestøvler, et par sandaler og et par plastikbadetøfler.
En sovepose og et kombineret silkelagen og silkepose med indbygget plads til hovedpude. Her bruges en trøje eller andet tøj som fyld, hvis der ikke findes nogenlunde rene hovedpuder på overnatningsstedet.
Toilettaske:
Tandbørste, minitube tandpasta, mini barberskum, lille barberskraber med 10 blade. (Hvert blad skal holde 4 dage), lille tømt håndspritflaske med shampoo, lille håndsæbe ( der dog bæres i lommen, sammen med lille håndsprit), kam, tre i en klipper, to ørepropper, tandstikker, vatpinde og et karkludshåndklæde.
Køkken: Lille plastflaske med salt, ditto med peber, mini flaske med olivenolie, et plastikkrus, en kombineret gaffel, kniv og ske i plastik. ( der kommer desværre mere i undervejs ) Og frem for alt en multilommekniv, der ligger for sig selv i udvendig rygsæklomme. (lommekniven og min vandrestok medfører, at min rygsæk aldrig kan gå med i kabinen i fly).
Lidt blandet: Tube med vaskecreme, lille tøjsnor, ti små klemmer. En lille lommelygte, lille lommebog, kuglepen, blyant og viskelæder, mobiltelefon med oplader, samt fotoapparat.
To guide, der desværre blev til 3 undervejs: til denne tur MiamMiamDodo og tyske outdoor , samt diverse tryk fra nettet om netop denne tur. På grund af dårlige kort i de to nævnte guide måtte jeg allerede på førstedagen købe den franske Gr- guide, så jeg i alt havde tre guides at bære på. Derudover har jeg Det nye Testamente, som findes i en rejseudgave med meget tyndt papir, og derfor kun vejer få hundrede gram, samt en lommeordbog, dansk/fransk og omvendt.
"Medicintaske": Ekstra briller, hel rulle sportstape, lille saks ( der også bruges til køkken), lidt vat og bind til beskyttelse (hvis vablen mod forventning dukker op),samt lille nål og sytråd til punktering af vabler ( og isyning af knapper), en engangslighter , 10 styk smertestillende piller uden recept, små puder til ( eventuelt) at komme mellem tæerne, pudder til eventuel rødme i skridtet, og ekstra hæleindlæg (Jeg har haft hælspore).
Jeg har fire tynde "silkeposer" i hver sin farve, så toilettaske, medicin, vaskegrej m.m. er i en grøn pose, o.s.v. Jeg behøver aldrig at vende hele rygsækken på hovedet. Jeg ved, hvor alt er. Disse poser larmer overhovedet ikke. Jævnfør de mange knitrende plastikposer om natten på sovesalene. Til aftenbrug har jeg endvidere en lille tynd rygsæk til kamera, oplader m.m
2 helt almindelige halvliters sodavandsflasker, der bruges til vand , og sidder udvendig på rygsækken. Enkelte dage må jeg - på grund af ruten - have ekstra vand. Enten køber jeg en 1½ liters med indhold eller snupper en tømt flaske på herberget, som så skylles og bruges.
Elektronisk udstyr m.m.: fotokamera, telefon ( der kan gå på nettet), oplader, samt blyant, kuglepen og en lille blok.
Elektronisk udstyr m.m.: fotokamera, telefon ( der kan gå på nettet), oplader, samt blyant, kuglepen og en lille blok.
En vandrestok, som jeg ikke kan være foruden.
Jeg kommer pengepung, pas og lignende i små lufthavnsplastikposer, der kan holde indholdet vandtæt i tilfælde af regn eller sved indefra. Jeg har gerne lidt ekstra af disse poser med.
Uden vand ( og det tøj jeg har på ) vejede rygsækken 9,7 kilo, men den har det med at vokse undervejs, fordi jeg selv laver mad, når det er muligt. Morgenvægten kommer altid (med vand) på ca 11 kilo - nogen gange over 12, ( når jeg har mad til overs), og det er alt for meget. Er det meget varmt og både skjorte, trøje og jakke er i rygsækken, stiger vægten selvfølgelig også.
NB. Jeg går med en stok, som jeg føler hjælper mig meget. Dels til at tage noget af vægten fra ben/knæ, og dels så jeg står bedre fast, når det går nedad.Jeg har set en del diskussion på diverse pilgrimsforaer om fordele og ulemper ved ponchoer/regnslag i stedet for regntøj. Jeg foretrækker så absolut regntøj. Jeg har flere gange måtte hjælpe medpilgrimme på "stien", fordi vinden smed rundt med regnslaget, satte sig fast eller omvendt af, hvor det burde sidde. Det mest ulykkelige eksempel så jeg tæt på toppen af Rolandspasset på den franske side, hvor det stormede, og hvor politiet - efter min opfattelse - nok burde have lukket passet den dag. En gruppe amerikanere kom i store vanskeligheder med deres regnslag/ponchoer, en af dem blev - som en luftballon - smidt op i luften, landede heldigvis på bjerget igen og fløj ikke ud over siden, men brækkede i faldet et kraveben.
Messe og tidebønner i spanske kirker/klostre:
I de fleste spanske lidt større landsbyer og byer langs Caminoen er der messe næsten hver aften. Flere steder gør de noget særligt ud af pilgrimmene med pilgrimsvelsignelse, en fælles pilgrimsbøn eller andet. I klostre og nogle kirker kan der desuden være Vesper eller Komplet.
Her har du et link til et kort med kirker på flere af de spanske Caminoer med de aktuelle messetider.
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zcf5zDxSIzv4.kExF_twLHLRg&msa=0&ll=41.079351,-4.592285&spn=9.453676,14.128418
Det er bare at zoome in og så trykke på den by, som du er i, eller som du agter at passere
Hvis du har noget at spørge om, er du velkommen til at kontakte mig via jakobsvejen@gmail.com