Det øverste afsnit her er opdateret 1. april 2022. Under dette brev til jer læsere, er der information om formål og redaktør af www.jakobsvejen.dk.
Kære læsere af jakobsvejen.dk.
Jeg oplever desværre, at jeg flere gange om dagen skal fjerne "underlige kommentarer" fra jakobsvejen.dk. Kommentarer, der intet har med pilgrimsvandring at gøre, men som er "reklame" for spil, guruer m.m. Alle på fremmedsprog med "kinesiskelignende tegn eller lignende" , engelsk eller andre sprog, enkelte i google-oversættelse på dansk..
Jeg er efterhånden en gammel mand og langt fra nogen ørn til web-design, redigering her på siden eller noget lignende. Da det er besværligt for mig flere gange i døgnet at skulle fjerne denne spam fra siden, ser jeg mig desværre nødsaget til - i hvert fald midlertidig - at lukke for anonyme kommentarer. Det betyder desværre, at I skal sende mig en mail med en kommentar, som jeg så selvfølgelig lægger på så snart, jeg kan, hvis I ønsker at kommentere, rette, komme med gode ideer eller andet til artikler her på siden. I kan finde mailadressen under Om bloggen/kontakt nederst her på siden.
Jeg kan af trafikken se, at www.jakobsvejen.dk efter meget få læsere i Coronatiden igen er oppe på flere hundrede besøg om dagen - ca 10.000 besøg den seneste måned -, hvilket fortæller at interessen for pilgrimsvandring her i Danmark igen er stigende. Derfor fortsætter jeg - i hvert fald - lidt endnu med at dele min egen pilgrimsresearch med, dem der kan bruge informationerne her på siden.
Pax et Bonum
Poul Erik
Om siden/kontakt m.m.
Caminoen, Jakobsvejen, Camino de Santiago, Chemin de Saint Jaques , Ibsvejen m.m. De mange forskellige navne på pilgrimsruten til apostlen Jakobs grav i Santiago de Compostela fortæller en fælles historie, nemlig at mennesker, primært mænd, fra alle egne af Europa i middelalderen begyndte at gå hjemmefra for at opsøge apostlen Jakobs grav i det yderste nordvestlige hjørne af Den iberiske Halvø.
De seneste 40 år har Jakobsvejen, efter mange år med meget få pilgrimme årligt, igen oplevet en renæssance. Og nu er det både mænd og kvinder, der går. De seneste år næsten halvt af hver med kvinderne i et lille overtal. Mange kvinder går alene.
I efteråret 2021 er der atter - efter en længere Coronapause - kommet gang i pilgrimsvandringen med over 1.000 ankomne pilgrimme dagligt til Santiago i september og oktober, men der er stadig en lille stykke op til 2019, hvor der kom næsten 350.000 pilgrimme ind til Katedralen i Santiago. Dertil kommer de efterhånden mange tusinde pilgrimme, der går til Rom og Assisi, samt af pilgrimsstier i Portugal, Frankrig, Tyskland, Schweiz og Østrig. Antallet af danske Jakobspilgrimme er også steget kraftigt. De seneste 10 år er der kommet næsten 20.000 danske pilgrimme til Santiago, og i 2019 før Coranaen blev der ny dansk rekord med 2.610 på et år. Men her i 2021 kan man siden sommeren og frem til oktober tælle danske pilgrimme i 100-vis hver måned, så interessen i Danmark for at gå - ikke mindst til Santiago - er igen stigende.
Denne blog er et forsøg på at fortælle Jakobsvejens historie fra de første jakobspilgrimme i 800 tallet til i dag. Ligeledes er det et forsøg på at holde interesserede opdaterede med nyheder fra diverse pilgrimsruter , og kort at beskrive en del af de mange Jakobsveje/pilgrimsveje i Europa - både for dem, der går selv, og dem, der har nok af at læse om det.
Hjemmesiden er skrevet og redigeret af Poul Erik Magnussen. E-mail: jakobsvejen@gmail.com Og du er velkommen til at skrive til mig med kommentarer, spørgsmål etc.
Jeg har gået ad flere forskellige pilgrimsveje i Europa, siden jeg i 1987 første gang gik fra kloster til kloster i den græske "munkerepublik" på Athosbjerget i Grækenland. Jeg har langt de fleste gange fulgt nogle af de mange Jakobsveje, her bl.a.
Via Podiensis - også kaldet Le Puy eller GR 65 (4 gange) Den ene gang med slutmål i Lourdes - en anden "kun" til Cahor
Jeg føler mig i taknemmelighedsgæld til de mange i Europa, som vedligeholder eller genetablerer de middelalderlige pilgrimsveje, ligesom jeg tit tænker på, hvor megen hjælpsomhed og imødekommenhed jeg har mødt på herberger, i kirker og klostre, samt hos naboer og andre langs pilgrimsvejene. De udfører alle et fantastisk arbejde for os pilgrimme. Jeg har gennem årerne holdt - efterhånden - rigtig mange foredrag om pilgrimsvandring, både om ren praktisk forberedelse, samt om den mere kulturhistoriske side, hvis I er interesseret, kan jeg kontaktes via jakobsvejen@gmail.com. Det samme kan du gøre, hvis du har noget at spørge om - også af mere praktisk karakter.
Ingen kommentarer:
Nye kommentarer er ikke tilladt.