mandag den 30. juli 2018

Der er flere veje ud af Porto !

De fleste pilgrimme prøver at undgå den direkte pilgrimsvej ud af Porto.
Jeg skal gå Camino Portugues i september fra Porto. Skal man tage tog eller bus ud af byen for at undgå industrikvartererne ? lyder spørgsmålet. Og svaret er: Det er en mulighed, men du kan sagtens gå ud af Porto uden at gå gennem industrikvartererne. Den afmærkede rute fra Katedralen ud af byen går direkte mod nord gennem industrikvartererne. 1. etape er på ca 25 km med overnatning i Vilarinho. Men det er min fornemmelse, at meget få pilgrimme vælger denne rute.
Jeg har gået ud af Porto to gange - begge gange uden at passerer Vilarinho.
Første gang i 2013 fulgte jeg guidebøgernes råd, idet jeg tog metroen til Matosinhos, hvor kystruten begynder. Der er gule pile straks efter Motosinhos, og der er flere steder undervejs, hvor man kan gå fra kystruten til centralruten. De fleste vælger at gå til Vila do Condo og følge en af de 3 veje herfra til Arcos, der ligger på centralruten, og herfra fortsætte mod nord.
Anden gang jeg gik (foråret 2018), valgte jeg en anden vej ud af Porto. Jeg kom fra syd og overnattede ikke i Porto, men gik efter et besøg i katedralen ca 8-9 km langs kysten til Matosinhos, hvor der er flere overnatningsmuligheder - også for pilgrimme. Det er en meget smuk tur langs vandet, og selvom vejen ikke er afmærket, er det umuligt at fare vild. Du går simpelthen med vandet på venstre hånd hele tiden. (Se fotoet her til venstre fra april 2016) I Matosinhos skal du for at passerer fjorden og flodudløbet over broen. I slutningen af broen begynder de gule pile. Herfra er der afmærket helt til Santiago - uanset om du vælger at forlade kystruten i Vila do Conde ca 22 km efter broen i Matosinhos, eller du vil fortsætte af kystruten hele vejen.

lørdag den 28. juli 2018

Flere taxi i Santiago Lufthavn snyder pilgrimmene

Den galiciske avis la Voz de Galicia oplyser, at der er rejst over 130 disciplinærsager mod taxichaffører, der snyder pilgrimmene.
Taxasnyd - eller rettere - bedrageri mod udlændinge, der flyver til Santiago for at tage derfra til en af pilgrimsruterne/jakobsvejene er ikke ualmindeligt, skriver la Voz de Galicia. Det sker at pilgrimmene bliver pålagt ekstra gebyrer, eller at de ikke bliver kørt til den busstation, de ønsker, men lagt længere væk, oplyser avisen, der fortæller at der nu er rejst over 130 disciplinærsager mod taxichauffører, der er taget i snyd.
Jeg har en enkelt gang taget en taxa fra Santiago by til lufthavnen i Santiago uden mig bekendt at blive snydt, men jeg har aldrig prøvet at lande i lufthavnen.Da jeg altid har gået længere strækninger, før ankomsten til Santiago. Så mine erfaringer dur ikke her.
Der er iøvrigt bus fra tidlig morgen til sen aften mellem Santiago Centrum og Lufthavnen. Den tager længere tid, end man umiddelbart forventer, fordi den begynder på Place Galicia tager en runde ned om banegården, derefter til busstationen og forbi et par andre lokaliteter, før den kører mod Monto Gozo og derefter lufthavnen.

torsdag den 26. juli 2018

Camino Ingles får bedre skiltning

En af de forholdsvis nye retablerede jakobsveje i Spanien, Camino Ingles, får bedre skiltning gennem byerne.
Imens det samlede antal pilgrimme bare stiger og stiger gør de forskellige regioner i Spanien deres til, at det bliver nemmere for pilgrimmene at finde vej. I middelalderen gik en en del - primært engelske og irske pilgrimme - fra Galiciens nordkyst til Santiago af den såkaldte Camino Ingles ( Den engelske vej). Camino Ingles er på kun ca 100 km, og den blev brugt af de pilgrimme, der sejlede til Galicien. Nu er ruten helt reetableret, og i denne sommer går der mellem 1.500 til 2.000 pilgrimme af stien hver måned, og i fjor (2017) blev det til samlet 11.321 - et tal der givet stiger i år. Men flere pilgrimme på ruten har spurgt om, der ikke kunne mærkes bedre gennem byerne, og det sker nu.
Den galiciske regionsregering er begyndt at sætte nye skilte op gennem byerne, så pilgrimmene ikke skulle kunne fare vild. Her på fotoet ses et af de nye skilte.

onsdag den 25. juli 2018

Sankt Jakobsdag i dag

Så er det årets store dag i Katedralen på "Apostlens festdag", som fejres overalt i Santiago de Compostela.
De seneste dage er der kommet over 5.000 pilgrimme til fods til Santiago de Compostela, og her til morgen vil der komme yderligere over 1.000 pilgrimme ind fra Monto Gozo, der vil være med når årets absolutte højdepunkt, Sankt Jakobs dag, fejres i Katedral og by. Og i år er det noget særligt, fordi mange års restaurering af kirken er færdig. Botafumeiro vil svinge, klokkerne vil ringe i timevis, og byen vil koge af feststemte mennesker i en mængde, der vil gøre det svært at komme frem i gaderne.
Her et nylig foto af toppen af Æresporten, O Pórtico da Gloria, som mange pilgrimme har savnet at se når de de seneste fire år er ankommet til Sankt Jakobsgrav, fordi den har været dækket af stilladser m.m.. Porten er nu færdigrestaureret og skulle stå i de oprindelige farver, som middelalderpilgrimmen også kunne glæde sig over for flere hundrede år siden.

tirsdag den 24. juli 2018

Lidt færre pilgrimme i Pyrenæerne

Pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port oplyser, at 57.295 pilgrimme besøgte kontoret i 2017. Det er 1.658 færre end året før.
Der er stadig trængsel i Saint Jean Pied de Port i flere måneder om året, når pilgrimme i tusindvis passerer den lille pilgrimsby på vej mod Santiago eller for nogens vedkommende slutter en pilgrimsfærd fra Le Puy i midtfrankrig. Men for første gang i mange år var der i 2017 et lille fald i antallet af pilgrimme, nemlig fra 58.953 i 2016 til 57.295 i 2017. Det er fortsat maj med 10.071 og august/september med henholdsvis 8.010 og 9.778, hvor langt de fleste pilgrimme passerer - flest i begyndelsen af maj, samt i månedskiftet august/september, ligesom det er i samme periode, at klostret på den anden side af Pyrenæerne i Roncesvalles har svært ved at skaffe overnatning til alle.
(Her et foto fra den 10. april i år (2018), hvor ialt 7.430 pilgrimme i hele april passerede pilgrimskontoret i saint Jean Pied de Port. Den 10. april om aftenen var der kø og rigtig mange pilgrimme, selvom vejrprogose for den 11. april lød på sne i Pyrenæerne.)
Og så til nationaliteten på de over 57.000 pilgrimme i 2017 - ikke overraskende er der flest franskmænd, idet en del franske pilgrimme slutter deres tur fra Le Puy her. Men som noget nyt ryger USA med 6.471 ind som nummer 2. De seneste fem-seks år er antallet af amerikanske Santiagopilgrimme nærmest eksploderet, langt de fleste går fra Saint Jean Pied de Port, som også var udgangsbyen for filmen "The Way", der vel er den egentlige årsag til de mange amerikannere. Det forlyder iøvrigt, at der er en "The Way" nr. 2 på vej. Derefter følger 6.226 spaniere; 6.173 italienere; 4.534 tyskere; 3.909 koreanere, og antallet af danskere; 779 bringer Danmark ind på en 15. plads nationalt set, hvilket er ret højt oppe på listen. Ialt har pilgrimme med 109 nationaliteter passeret pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port i 2017. Du kan se hele statistikken her: http://www.aucoeurduchemin.org/statistiques-des-pelerins/17-statistiques-2017/

søndag den 22. juli 2018

Pilgrimsvandring i Italien - mere info på nettet

Italiens pendant til Caminoen, Via Francigena, har et online magazin, der også kan læses på engelsk.
Flere danske Santiagopilgrimme oplyser, at de har lyst til også en gang at gå i Italien, men at de synes, at der er færre tilgængelige informationer på nettet. Undertegnede har kun gået forholdsvis få ture i Italien og mine erfaringer med længere ture er ikke af nyere dato. Men der findes faktisk informationer. Jeg har senest (8. juni 2018) informeret om La Via di Francesco, der bliver stadig mere populær, og burde nok i den forbindelse have fortalt om det online magazin, der jævnligt udgives på nettet om den helt store rute Via Francigena, der går fra Canterbury til Rom. Middelalderen største rute gik til Peter og Pouls grave, og derfra videre til til Jerusalem, når det var muligt.
Onlinemagazinet, der kan hentes på dette link: http://www.rivistaviafrancigena.it/it/ kan læses på både italiensk, fransk og engelsk.

fredag den 20. juli 2018

Falske gule pile i Spanien !

Det hænder desværre, at herberger og barer, der ligger lidt fra pilgrimsruterne, laver falske gule pile for at få pilgrimmene, fordi deres sted.
Falske gule pile for at lokke pilgrimme en anden vej, synes at blive mere almindeligt, skriver den spanske avis El Pais. Det er som regel barer eller private herberg, der gerne vil have pilgrimmene fordi deres forretninger, der fjerner de ordinære gule pile og sætter "falske" i stedet.
Det skaber en ualmindelig dårlig image blandt pilgrimmene, siger Roger De La Cruz, der formand for Pilgrimsforeningen i El Bierzo, der ligger på Camino Frances. Det er et aktuelt eksempel fra Ponferrada på Camino Frances, der har fået El Pais til at tage sagen op.
Jeg har selv oplevet "falske" gule pile flere gange, men som regel uden at det har betydet voldsomt meget for min tur, da det som regel kun giver små omveje eller er ret så gennemskueligt lavet, ligesom reklamer på bar kun 50 meter (væk fra stien), som regel betyder, at der er væsentligt længere.
Jeg har før her på siden omtalt en af de lidt grovere forsøg på at få pilgrimmene til at gå en helt anden vej og uden om en af de bedste kloster-herberger undervejs. Få kilometer før klostret i Alcuéscar på Via de la Plata på etapen efter den større by, Merida, har nogen sat et skilt oven på det officielle skilt med pile, der viser en flere kilometer rute uden om Caminoen og uden om donativo herberget i Alcuéscar, så pilgrimmene i stedet ender på et hotel ved en større landevej.
Du kan læse artiklen (på engelsk) fra El Pais på dette link: https://elpais.com/elpais/2018/07/16/inenglish/1531752268_156614.html

onsdag den 18. juli 2018

Mini-camino Fatima-tur-retur

De meget aktive pilgrimsvandere i Portugal har nu lavet en ny mini-camino fra Fatima mod havet og retur.
I takt med den kraftigt stigende interesse for at gå pilgrimsvandring i Europa, bliver der også stadig flere stier at gå af, og det er stadig mod syd, primært i Spanien, men også i Portugal og i Frankrig, samt tildels i Italien, hvor der sker noget. Her er det også muligt - ikke bare at møde andre pilgrimme, når man går, men også forholdsvis nemt at finde overnatning og anden service for pilgrimmene. Nu har den meget aktive pilgrimsforening i Portugal med ruter til og fra Mariavalfartstedet i Fatima, lavet en ny minirute, Caminho Nascente der forbinder Fátima med Nazaré og havet, og det er - ikke særlig overraskende - portugisiske Rodrigo Cerqueira, der står bag. Han har også været den drivende kraft bag "Fatima-omvejen" på camino Portugues mellem Lissabon og Porto, hvor stadig flere pilgrimme benytter sig af de blå pile, der fører til Fatima, og forbinder Fatima med Santiago-ruterne.
Den nye rute er på km 51 km - altså to dage til kysten og to dage på at komme retur til Fatima, hvorfra det er muligt at fortsætte mod Porto og Santiago. Du kan se mere om ruten på denne hjemmeside:http://www.caminho.com.pt/mapas.html

mandag den 16. juli 2018

Stadig flere kirkelige tilbud på Caminoen

Er der mulighed for at gå i kirke på Caminoen, lyder spørgsmålet. Og svaret er: Om ikke dagligt, så temmelig tit. For de der - bl.a. også - går pilgrimsvandring i Spanien, fordi de søger eller fordi de gerne vil snakke lidt med Vor Herre undervejs, kommer der nemlig stadig flere tilbud fra kirkerne langs de forskellige Caminoer. Camino Frances har stadig langt flest kirkelige tilbud, men de andre ruter begynder at følge efter - ikke mindst Via de la Plata med turen videre af Camino Sanabres, samt Camino Portugues fra Porto. Her et kort, som er lavet af de spanske menigheder langs Camino mSantiago, hvor du kan se de kirkelige tilbud.

søndag den 15. juli 2018

Nok en "billedbog" fra Camino Frances

En amerikansk pilgrim, der hedder Joseph Shields, har lavet en fotoblog om sin vandring af Camino Frances her i juni i år. Der er rigtig mange flotte billeder, her et fra starten taget i "pilgrimsgaden" i Saint Jean Pied de Port:
Du kan se masser af flotte billeder fra Camino Frances på selve bloggen: https://jjscamino.wordpress.com/tag/blog/

fredag den 13. juli 2018

Flot "ny" katedral i Santiago

Målet for pilgrimsvandringen til Santiago ligner atter sig selv. Katedralen står der igen uden stativer og indpakning efter års restaurering. I følge den galiciske avis, la Voz de Galicia, vil alle dele af Katedralen være åben for kirkegængere (besøgende) senest den 25. juli på Sankt Jakobs dag. Læs selv på dette link: https://www.lavozdegalicia.es/noticia/galicia/2018/07/12/santiago-recobra-terraza-insigne/0003_201807V12P56992.htm Her et helt nyt foto:

onsdag den 11. juli 2018

Mange kvinder på Via de la PLata

Donativo-herberget i Tabara laver sin egen statistik. Og det er en nyhed, at antallet af kvinder på Via de la Plata er mangedoblet.
Her på www.jakobsvejen.dk har jeg tidligere omtalt Via de la Plata som pilgrimsruten for gamle mænd. Hvis de ikke på herberget i Tabara på Camino Sanabres (sidste del af ia de a Plata) er kommet til at skrive forkert, må jeg dementere tidligere informationer. Jeg har netop modtaget deres blad med statistikken for overnatninger på herbrget i juni, og den viser noget helt andet, end den plejer. I juni har der overnattet 184 jakobspilgrmme i Tabara. I opgørelsen står der, at 136 var kvinder og kun 48 mænd - altså stort set det omvendte af tidligere informationer fra Tabara. Resten af informationer er mere på linje med normen, idet 123 var over 50 år, mens kun 3 pilgrim var under 20 år og 22 mellem 20 og 35 år. 82 af de 186 pilgrimme havde begyndt deres pilgrimsfærd i Sevilla. Du kan læse statistikken i bladet på dette link, hvor der også er mange andre pilgrimsinformationer:
https://tuvozdigital.com/index.php/buen-camino/revista/6307-la-revista-el-espiritu-de-santi-n-52

mandag den 9. juli 2018

En amerikaners tanker efter caminoen

Jeg vil forsøge at være pilgrim for resten af ​​mit liv, konkluderer en amerikansk pilgrim, der kalder sig JJinWI efter 34 dage på Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port til Santiago i maj-juni i år. Hans tanker om pilgrimsvandring er hentet på hjemmesiden: https://www.caminodesantiago.me
Her originalteksten:
•Let’s start with the big picture. I can identify 3 unique phases I went through on the Camino:
1.The first third of the trip was filled with gratitude. Hiking for hours in the “classroom of silence” allowed me to truly understand how much I have to be thankful for. In my “normal life” I can only spend minutes in the “classroom of silence” and never get to the depths I achieved on the Camino.
2.The second third of the trip was all about will power. After the initial excitement of starting the Camino wears off, you realize that this is more of a test of your will. I have to admit there were a few days I really didn’t want to hike. It was cold and rainy and the thought of hiking for 8 hours in those conditions was not that exciting.
3.The final third of the trip was all about rejuvenation. At this point, I could see/feel the prize was within my grasp – Santiago. I also felt that lots of baggage/dust accumulated over the years was dropping off with each mile I hiked, bringing me closer to becoming a better version of myself.

•I learned to appreciate the small things in life like 2 cotton sheets on my bed, a long hot shower, a cotton bath towel, a meal WITHOUT french fries :)
•I am generally an optimist, but meeting such wonderful people on the Camino reinforced my beliefs in the goodness of people.
•Life on the Camino shrinks your world... to just a few basic things. You wake-up, start hiking, eat, talk to other pilgrims (if you want to) and sleep. The only choices/worries for the day are how far to hike, what to eat and where to sleep. Your world gets really small and that can be a good thing because you start to realize that you really don’t need that much stuff to enjoy life. You start to realize that maybe you don’t need all the stuff in your pre-Camino life. I plan on simplifying my life going forward. (I’m just not sure what that looks like right now)
•It is weird to think that for 34 days, I never slept in the same bed twice.
•I got to meet some amazing people on the Camino and they helped to make my Camino a really incredible experience that I will treasure for the rest of my life. I only hope that I helped them in some small way to enhance their Camino.
It’s a great day to be a pilgrim (and I plan to be a pilgrim for the rest of my life).

lørdag den 7. juli 2018

Ny pilgrimsvej gennem Norditalien til Arles

Via Postumia: En arbejdsgruppe af erfarne pilgrimme har lavet en rute fra Zagreb via Trieste langs Pofloden (deraf navnet) ind i Frankrig til Arles, hvorfra der er en meget benyttet jakobsvej til Santiago.
Der reetableres stadig middelalderlige pilgrimsruter mod Santiago og Rom. En af de nye tiltag virker allerede nu til at blive en succes, fordi den er en direkte forbindelse til Via Tolosana, der i dag i Frankrig også kaldes Via Tolosana Compostelle eller Arles-ruten. (Via Tolosano er omtalt her på siden under Europæiske Pilgrimsveje). Den nye ( eller rettere over 2.000 år gamle vej) Via Postumia går fra Zagreb i øst via Trieste gennem Norditalien til Genuva og bærer sit oprindelige navn, Via Postumia. Opkaldt efter Po-floden, som den følger. Via Postumia blev anlagt af konsul Spurius Postumius Albinus Magnus 148 år før Kristi fødsel. Ca 1.000 år efter anlægget begyndte jakobspilgrimme fra det østlige Europa at bruge vejen på pilgrimsfærden mod apostlen Jakobs grav i Santiago.
Det er en arbejdsgruppe bestående af garvede Santiagopilgrimme, der siden 2014 har arbejdet med at få etableret ruten i vor tid, og nu er der en hjemmeside med informationer www.viapostumia.eu , Og fra adresssen herunder er det muligt at udskrive en guide, udtrykke kort, samt overnatningslister for dem, der vil afsted:www.http://viapostumia.eu/ , ligesom det er muligt at skrive til dem med spørgsmål eller ideer på info.viapostumia@gmail.com

torsdag den 5. juli 2018

Flest kvinder på Caminoen

Juni 2018 blev den måned, hvor der var flere kvinder, der gik pilgrimsvandring til Santiago end mænd. Det samlede antal pilgrimme stiger stadig eksplosivt.
Det blev til nok en pilgrimsrekord i juni i år. 45.684 santiagopilgrimme kom ind til katedralen og bad om et compostela. Det højeste antal for en juni måned nogensinde. Over 4.000 eller 10 % mere end i juni i fjor. Og i juni i år var der lidt flere kvinder end mænd, nemlig 22.941 kvinder og 22.743 mænd. Fordelingen på køn gælder det samlede antal pilgrimme fra samtlige jakobsveje, der går ind i Santiago. Det betyder, at der formentlig har været et endnu større overtal af kvinder på Camino Frances, idet der traditionelt er flest mænd på både Via de la Plata, Camino Primitivo og Camino del Norte.
Hver 4. pilgrim (11.793) begyndte pilgrimsfærden i Sarria "kun" ca 120 km før Santiago, mens 6.042 ( ca 13 %) begyndte i Saint Jean Pied de Port ( I Frankrig ca 800 km før Santiago). Camino Frances er altså stadig den langt mest populære rute med 27.346 pilgrimme (næsten 60% af alle junis santiagopilgrimme), herefter følger Camino Portugues centralruten (8.522/ 18,7%); Camino del Norte (2.631/5,8%),Camino Portugues af kystruten (1.789 /3,9 %) Camino Ingles (1.737 / 3,8 %) og Via de la Plata ( 1.363 /3%).

tirsdag den 3. juli 2018

Porto de la Gloria er færdigrestaureret

Senere i juli vil pilgrimme møde en farvelagt restaureret Porto de la Gloria, når de går gennem hovedporten til Katedralen i Santiago.
En af middelalderens allerstørste religiøse og kulturelle skatte, Porto de la Gloria, er ved at være færdigrestaureret. Porten er et billede på himlen/kirken båret helgener (med apostlen Jakob i midten), pilgrimme og helt almindelige kirkegængere.
Forleden blev den nu farvelagte Porto de la Gloria - i middelalderens farver - vist frem for Santiagos lokale dagblad, la Voz de Galicia, hvorfra fotoet er "lånt". Ærkebisppen Barrio, der står midt i billedet, oplyser dog, at der går nogen tid før pilgrimme og andre kirkegængere kan se pragtværket efter ti års arbejde, idet hele stilladset og "indespæringen" af Æresporten først skal væk, men alt skulle være på plads senest på Sankt Jakobs festdag, den 25. juli.

søndag den 1. juli 2018

Camino Portugues - fotoserie

Har du gået Camino Portugues af centralruten, er der meget genkendelse i en lille foto-serie fra i år. Men størrelsen på den gennemgående pilgrim på billedet ser man ikke mange af. Se selv:
https://trailtopeak.com/2018/06/26/my-15-favorite-photo-moments-from-the-camino-portuguese/